Nebylioji nutukimo žala organizmui

Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje nuo 2020-ųjų iki 2022-ųjų nutukusiųjų skaičius išaugo daugiau nei 30 proc. ir siekė beveik 78 tūkst. Neramina ir tai, kad daugėja nutukusių vaikų. Yra duomenų, kad apie 60 proc. iki brendimo antsvorį turėjusių vaikų, suaugę bus nutukę. Taigi nutukimas tampa ne tik pandemija. Dar daugiau – PSO skelbia, kad nutukimas yra didžiausias neįgalumo veiksnys Europos regione.

Nutukimas – akivaizdžiai atpažįstama ir matoma liga, tačiau jos žala – tai ne išoriškai matomi kūno pokyčiai, o organizmo viduje vykstantys žalingi procesai.<br>„Pexels“ nuotr.
Nutukimas – akivaizdžiai atpažįstama ir matoma liga, tačiau jos žala – tai ne išoriškai matomi kūno pokyčiai, o organizmo viduje vykstantys žalingi procesai.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 8:00 AM

Nutukimas – akivaizdžiai atpažįstama ir matoma liga, tačiau jos žala – tai ne išoriškai matomi kūno pokyčiai, o organizmo viduje vykstantys žalingi procesai. Nutukimas didina tokių gyvybei pavojingų ligų, kaip širdies ir kraujagyslių, onkologinių, taip pat cukrinio diabeto, kepenų, kaulų ir raumenų sistemos, depresijos ir daugelio kitų riziką. Atrastas žalingas nutukimo poveikis smegenims. Yra duomenų, kad nutukimas gali sukelti tokią pat smegenų neurodegeneraciją, kokia pasireiškia sergant Alzheimerio liga. Naujausi skaičiavimai rodo, kad nutukimas kasmet sukelia daugiau nei 1,2 mln. mirčių, o tai sudaro daugiau nei 13 proc. viso mirtingumo Europos regione.

Nutukimas – lėtinė liga, kurią būtina gydyti. Nutukimo gydymas apima gyvensenos korekciją, medikamentus bei chirurgines intervencijas. Suprantama, kad bariatrinės (nutukimo gydymo) operacijos atliekamos, kai yra didelio laipsnio nutukimas. Turintieji antsvorio ar nutukę turėtų žinoti, kad kuo didesnis nutukimo laipsnis, tuo didesnė žala organizmui ir tuo labiau negalima delsti.

Inovacija kovojantiems su nutukimu be operacijos

„Mano pacientai – išbandę įvairius svorio mažinimo būdus pacientai ir turintieji keletą gretutinių ligų. Dažniausiai tai būna hipertenzija, sąnarių ligos, cukrinis diabetas. Tai pacientai atsidūrę užburtame rate – jiems badauti nerekomenduojama, o sportuoti ne tik, kad sunku, bet ir pavojinga. Išeitis viena – operacija. Tiesa, dauguma apie tai išgirdę, išsigąsta, nes jiems tokios operacijos asocijuojasi su pjūviais pilve, ilgu ir sudėtingu pooperaciniu gijimu, skausmu ir žaizdomis, randais ir pan. Tad noriu nuraminti ir paaiškinti, kad tai pasenusi informacija. Mokslas gerokai pažengė į priekį ir nutukusiems žmonėms medikai gali padėti kur kas inovatyvesnėmis priemonėmis – skrandį sumažinti be pjūvių, endoskopu“, – sako Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbantis chirurgas ir gastroenterologas Justas Birutis.

Endoskopinės skrandžio mažinimo operacijos Lietuvoje jau atliekamos antrus metus. Šios procedūros metu skrandis mažinamas iš vidaus: per burną specialiu endoskopu netirpstančiais siūlais jis iš maišo formos susiaurinamas iki vamzdelio. Po operacijos skrandžio tūris sumažėja apie 70 proc. Mažesnis skrandis greičiau užsipildo maistu, todėl žmogus greičiau pajaučia sotumą, lėčiau išalksta. Be to, ir maistas iš skrandžio lėčiau pasišalina. To rezultatas – prarasti kilogramai. Svarbus endoskopinės operacijos pranašumas, lyginant su konservatyviais nutukimo gydymo metodais – ilgalaikis efektas ir didesnis svorio netekimas. Operacijos metu pacientas miega, o iš ligoninės išleidžiamas jau kitą dieną.

Dovilės istorija

Dovilė pasakoja, kad jaunystėje buvo liekna, valgė viską, ką tik norėjo ir neturėjo jokių bėdų. „Buvau aukšta, mano ūgis 175 cm, svėriau apie 60 kg, ir negalėjau nė pagalvoti, kad teks kovoti su nutukimu. Svoris pradėjo augti po gimdymo. Po pirmo vaiko liko plius 10 kilogramų, tačiau, kadangi buvau aukšta, tai net ir antsvorio nebuvo. Po penkerių metų po antro gimdymo prisidėjo dar 10 kg, jau buvo virš 80 kg. Tačiau tuomet man neatrodė, kad reikia kažko imtis. Svarstykles „nustūmiau“ ir gyvenau nesukdama galvos. Po žiemos drabužiai paprastai „susitraukdavo“, bet buvo proga įsigyti naujų. Taip nepastebimai patekau į nutukusiųjų gretas.

Kadangi svoris augo pamažu, mano organizmas prie to prisitaikydavo ir nelabai jaučiau kažkokių negalavimų. Tačiau taip pat nepastebimai, kaip nutukimas, „atėjo“ ir ligos. Įsiminė 45-asis mano gimtadienis. Lyg ir nebuvau dar sena, bet atrodžiau, o svarbiausia ir jaučiausi daug vyresnė nei mano draugės, nes jau turėjau lėtinių ligų. Vargino hipertenzija, skaudėjo sąnarius. Pradėjau domėtis įvairiais svorio metimo būdais, dietomis, badavimu, bet nelabai pavykdavo, o pagalvojus apie chirurgines intervencijas net nupurtydavo.

Sulaukus 50-ies jau svėriau 110 kg, vartojau vaistų ir nuo hipertenzijos, ir nuo cukrinio diabeto. Stengiausi mažiau valgyti, rinktis sveikesnį maistą, bet jokių rezultatų nebuvo. Atrodė, kad svoris auga net ir nieko nevalgant. Pradėjau domėtis nutukimo gydymu, bet bijojau operacijų dar ir todėl, kad jų metu reikia pašalinti dalį skrandžio. Iš tiesų, labai apsidžiaugiau išgirdusi apie galimybę skrandį sumažinti jo „nepjaustant“. Į ligoninę atvažiavau sverdama 118 kg, kūno masės indeksas (KMI) buvo 38,5 kg/m2. Šiandien, praėjus 14 mėnesių po operacijos, sveriu 81 kg ir be galo dėkinga savo gydytojui. Visų pirma, nebereikia vartoti vaistų ne tik nuo hipertenzijos, bet net ir nuo cukrinio diabeto. Atsikračius svorio, sugrįžo sveikata. Tapau ir jaučiuosi visiškai kitu žmogumi. Atradau kitą, daug įdomesnį gyvenimą. Planuoju kelionės po Europą, o ne vizitus pas gydytojus į polikliniką. Ir šis naujas gyvenimas man daug labiau patinka, nes dabar galiu judėti kaip žmogus“, – savo istorija pasakoja Dovilė.

Skrandžio mažinimas endoskopu tinkamiausias, kai KMI 30–42

Priminsime, kad normalus svoris yra tuomet, kai KMI yra ribose 18,5–24,9 kg/m2, antsvoris diagnozuojamas, kai KMI yra daugiau kaip 25 kg/m2, o nutukimas – kai KMI yra daugiau kaip 30 kg/m2. Anot gydytojo J.Biručio, skrandžio mažinimas endoskopu ypač pasiteisina tiems, kurių KMI yra 30–42 kg/m2. Tokia rekomendacija yra ne todėl, kad žmonėms, kurių KMI didesnis, negalima atlikti skrandžio mažinimo endoskopu, o todėl, kad KMI esant iki 42 kg/m2, pacientai labiausiai patenkinti rezultatais. Paprastai per kelias savaites jie netenka 7–10 kg, per metus – apie 23 proc. kūno masės. Todėl žmogus, kurio KMI yra apie 50 kg/m2, netenka mažiau svorio nei norėtų. Tokiu atveju geresnis efektas yra atliekant kitas bariatrines operacijas. Endoskopinė skrandžio mažinimo intervencija gali būti atliekama visiems, sulaukusiems 18 m. ir vyresniems pacientams.

Kartu su nutukimu gydomos ir gretutinės ligos

„Gydydami nutukimą, galime išgydyti arba geriau valdyti gretutines ligas: hipertenziją, cukrinį diabetą, sąnarių ligas, miego apnėją, policistinį kiaušidžių sindromą, nevaisingumą, sumažiname vėžio riziką. Tai leidžia pagerinti paciento gyvenimo kokybę, sumažinti vartojamų vaistų kiekį, užkirsti kelią įvairių ligų komplikacijoms“, – svarbius nutukimo gydymo tikslus vardija chirurgas.

Mažiau invazijos, mažiau nepageidaujamų poveikių

Skrandžio mažinimas endoskopu dėl savo specifikos turi mažiausiai šalutinių poveikių, palyginti su skrandžio mažinimu žiedu, skrandžio apylankos operacija ar marginaline rezekcija, kai chirurginiu būdu pašalinama dalis skrandžio. Operacijos naujuoju metodu pasižymi mažesne komplikacijų rizika, nėra pooperacinių chirurginių žaizdų. Skrandžio mažinimas endoskopu 10 kartų saugesnis už chirurgines operacijas.

Nutukimo valdymas turi tapti gyvenimo būdu

Skrandžio mažinimas endoskopu – tik kelio pradžia, nes, norintieji ilgalaikių rezultatų, vėliau turi laikytis dietos, vartoti maisto papildus ir stengtis daugiau judėti, kad mažėtų ne tik svoris, bet ir dėl jo galinčių išsivystyti gretutinių ligų rizika. Svarbu pasiryžti ne tik procedūrai, bet ir naujam judresniam, kokybiškesniam gyvenimo būdui po jos. Be abejo, ir gyvenimui, kuriuo mėgautis bus galima dar ilgai.

„Visų nutukimo gydymo operacijų tikslas yra ne tik sumažinti svorį, o, svarbiausia, išmokyti ir įskiepyti pacientui norą sveikai ir kokybiškai gyventi. Pirma, taisyklingai maitintis, neatsipalaiduoti ir nepradėti vėl valgyti daug ir to, kas sveikatai nepalanku. Antra, nepamiršti fizinio aktyvumo. Nes pagrindinis nutukimo išsivystymo principas – suvartojamų kalorijų kiekis viršiją jų išeikvojimą“, – ragina gydytojas chirurgas J.Birutis.

Norintiesiems pasikonsultuoti dėl šios procedūros:

Respublikinė Šiaulių ligoninė

Gydytojas gastroenterologas Justas Birutis

justas.birutis@gmail.com

Klaipėdos universiteto ligoninės filialas „Jūrininkų ligoninė“

Pilvo chirurgas dr. Olegas Deduchovas

o.deduchovas@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.