Gydytoja ragina prisiminti dažną mamų draudimą – sušalus gresia nemaloni liga

Sezonams keičiant vienas kitą, itin svarbu daug dėmesio skirti aprangai ir apsaugoti kūną nuo šalčio. Pasak gydytojų, per greit nusimetant žieminių drabužių sluoksnius ir sušalus gali grėsti labai nemaloni liga – šlapimo pūslės uždegimas, dar vadinamas cistitu.

Šlapimo takų uždegimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Šlapimo takų uždegimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 12:03 PM

Nors, pasak sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytojos Vaidos Valentinaitės, dažniausiai cistitą sukelia pro šlaplę patenkančios bakterijos, tačiau šaltuoju sezonu padaugėja atvejų, kai pacientai šia liga suserga sušalę, pabuvę šaltoje aplinkoje. „Taip atsitinka dėl kelių šlapimo takų infekcijas predisponuojančių faktorių vienu metu“, – sako V. Valentinaitė.

Kitos dažnai pasitaikančios cistito priežastys – nepakankamas skysčių suvartojimas, nusilpusi imuninė sistema, nepakankama higiena, erzinančių higienos produktų naudojimas, lytiniai santykiai ar lytiškai plintančios ligos, taip pat struktūrinės bei funkcinės šlapimo takų anomalijos, anatominiai ypatumai, kitos šlapimo takų ligos, šlapimo takų intervenciniai tyrimai, kateterizavimas. Nors šlapimo pūslės uždegimu gali susirgti tiek vyrai, tiek moterys, visgi pastarosios su šia bėda susiduria gerokai dažniau.

„Moters šlaplė gerokai trumpesnė nei vyro, todėl mikroorganizmams paprasčiau patekti į šlapimo pūslę ir sukelti uždegimą. Moterims iki menopauzės šlapimo pūslės uždegimo riziką didina jau anksčiau buvę šlapimo takų susirgimai, lytiniai santykiai ankstyvame amžiuje, spermicidų naudojimas, šeiminė (iš motinos pusės) šlapimo takų infekcijų anamnezė,“ – pasakoja medikė.

Taip pat cistito priežastys gali būti menopauzės metu mažėjantis estrogenų kiekis bei atrofinis vaginitas, padidėjęs liekamojo šlapimo kiekis po pasišlapinimo. Įtaką ligai gali daryti ir tokie anatominiai ypatumai, kaip cistocelė ar imunitetą slopinančios gretutinės ligos.

Specialistė taip pat ragina moteris visada prisiminti savo mamų draudimą sėdėti ant šaltų paviršių – anot jos, išties kartais užtenka atsisėsti ant šaltos žemės, kad prasidėtų uždegiminis procesas dubens organuose, įskaitant ir šlapimo pūslę.

Negydant gali kilti komplikacijų

Pasak gydytojos, šlapimo pūslės uždegimo simptomus atpažinti gana paprasta. Tai yra dažnas šlapinimasis, šlapimo spalvos, kvapo ar skaidrumo pasikeitimai, nepilno pasišlapinimo jausmas, deginimo jausmas šlapinantis ir pilvo apačios skausmas. Taip pat gali kamuoti karščiavimas arba krėsti šaltis.

„Nors pūslės uždegimas komplikuojasi retai, negydoma liga gali išplisti į kitus organus. Nesigydant gali išsivystyti lėtinis šlapimo pūslės uždegimas, kilti nėštumo komplikacijų, susiaurėti šlapimo takai, išsivystyti inkstų uždegimas.

Tada jau gali atsirasti pykinimas, vėmimas, nugaros ar šono skausmas, šaltkrėtis, karščiavimas. Pastebėjus tokius simptomus būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją“, – įspėja V. Valentinaitė.

Šlapimo pūslės infekcijos, pastebi ji, gali kartotis dėl susilpnėjusios imuninės sistemos, šlapimo takų akmenligės, šlapimo takų procedūrų, lėtinių, autoimuninių ligų, diabeto. Taip pat gali būti kalti hormonų pokyčiai, genetinis polinkis, išsėtinė sklerozė, insultas, nugaros smegenų pažeidimai.

Cistitas diagnozuojamas gana paprastai – įvertinus paciento nusiskundimus bei atlikus bendrą šlapimo tyrimą. Kartais gali būti atliekamas šlapimo pasėlis tam, kad būtų nustatyta tiksli bakterija, sukėlusi uždegimą, o retais atvejais gali būti reikalinga cistoskopija, kurios metu gydytojas apžiūri šlapimo pūslę specialiu plonu vamzdeliu su kamera ir lempute (cistoskopu).

Išsigelbėjimas – spanguolių sultys

Siekiant sumažinti pasikartojančių šlapimo takų infekcijų riziką, gydytoja V. Valentinaitė rekomenduoja vartoti pakankamą skysčių kiekį kasdien, kad būtų užtikrintas šlapinimosi reguliarumas. Medikė pabrėžia, kad svarbu užtikrinti asmeninę higieną, pasišlapinti po lytinių santykių, nenaudoti dirginančių higienos priemonių, taip pat reikalinga reguliari ginekologo priežiūra ir infekcijų gydymas, o esant poreikiui – estrogenų terapija. Priklausomai nuo situacijos, gali būti skiriami ir probiotikai.

V. Valentinaitė pastebi, kad produktų su spanguolėmis ar D manozę turinčių preparatų naudojimas gali apsaugoti nuo šlapimo takų infekcijos tik tam tikras pacientų grupes. Pacientams, kuriems dažnai kartojasi šlapimo takų infekcijos dėl tinkamos profilaktikos rekomenduojama pasitarti su specialistu.

Lengvą šlapimo pūslės uždegimą gydytoja pataria gydyti gausiu skysčių, arbatų vartojimu, uždegimą bei skausmą malšinančiais vaistais, spanguolių sultimis arba spanguolių papildais, o būklei negerėjant – kreiptis į gydytoją nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.