Tyrimas: saulės šviesa didina vaisingumą moterų, vyresnių nei 30 metų

Daugybei žmonių kyla problemų, bandant susilaukti vaikų. Ypač tiems, kurie tėvystės paragauti panoro būdami vyresni nei 35 metų. Todėl mokslas nesnaudžia: tiria galimas nevaisingumo priežastis, aiškinasi įvairių aplinkos veiksnių įtaką.

Nėštumas<br>Pexel nuotr.
Nėštumas<br>Pexel nuotr.
Nėštumas<br>Pexel nuotr.
Nėštumas<br>Pexel nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 6:12 PM

Neseniai žurnale „Steroids“ paskelbtame tyrime buvo nagrinėjama, kokią įtaką moterų vaisingumui daro saulės spinduliuotės poveikis. Mokslininkai tyrė konkretaus hormono, vadinamo antimiulerio hormonu (AMH), kiekį ir tai, kaip šio hormono kiekis kito skirtingais metų laikais.

Rezultatai buvo reikšmingi vyresnėms nei 30 metų moterims, kurioms pavasarį ir rudenį, kai saulės spinduliuotė buvo vidutinio intensyvumo, nustatytas didesnis AMH kiekis.

Tačiau 30 metų nesulaukusios moterys tokio efekto nepajuto. Tai rodo, kad saulės spinduliuotė su amžiumi gali turėti daugiau įtakos moterų vaisingumui.

Saulės poveikis didina moterų vaisingumą

Tyrėjai nagrinėjo, kaip saulės poveikis veikia jaunesnio ir vyresnio amžiaus moterų vaisingumą. Šis tyrimas buvo atliktas Izraelyje, jame dalyvavo 2235 moterys, daugiausia 20–40 metų amžiaus.

Tyrėjai norėjo geriau suprasti ryšį tarp saulės spinduliuotės poveikio ir antimiulerio hormono (AMH) kiekio – moterų vaisingumo rodiklio.

„Vertinant pacientės vaisingumą, dažnai tiriamas antimiulerio hormono kiekis. Jis koreliuoja su kiaušidžių rezervu. Tyrimai atskleidė, kad AMH su amžiumi mažėja, todėl mažėja ir vaisingumas“, – aiškino tyrimo autorė dr. Kelli V. Burroughs.

Tiesa, pasak tyrėjų, AMH kiekis nebūtinai atspindi kiaušialąsčių kokybę.

Tyrimo dalyvės buvo stebimos 4 metus. Mokslininkai naudojosi Izraelio meteorologijos tarnybos interneto svetainės duomenimis, matavo saulės spinduliuotę viename iš šešių Izraelio administracinių rajonų.

Tyrėjai nustatė, kad AMH lygis su amžiumi mažėja, todėl dalyvius suskirstė į dvi grupes: 20–29 metų ir 30–40 metų amžiaus. Tyrėjai nenustatė, kad jaunesnėms moterims saulės spinduliuotės intensyvumas galėtų daryti įtaką AMH lygiui.

Tačiau tyrėjai pastebėjo, kad saulės spinduliuotė gali turėti teigiamos įtakos 30–40 metų amžiaus moterų vaisingumui. Jų AMH rudenį ir pavasarį buvo didesnis nei žiemą.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad 30–40 metų amžiaus grupės dalyvių, kurių AMH lygis buvo tikrinamas vasaros mėnesiais, buvo daug aukštesnis nei tų, kurių AMH kiekis buvo matuojamas žiemos mėnesiais.

Tyrimo rezultatai rodo, kad vidutinio intensyvumo saulės spinduliuotės poveikis gali būti naudingas 30-ies metų ir vyresnėms moterims, kurios bando pastoti.

Veiksniai, kurie turi įtakos moterų vaisingumui

Tiek nutukimas, tiek per mažas kūno svoris gali padidinti nevaisingumo riziką. Rūkymas arba gausus alkoholio vartojimas taip pat gali pakenkti vaisingumui Tam tikros sveikatos būklės gali turėti įtakos moterų vaisingumui, pavyzdžiui:

skydliaukės liga;

– endometriozė;

– autoimuniniai sutrikimai;

– policistinių kiaušidžių sindromas (PCOS).

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.