Norite išvengti inkstų akmenų? Gydytojas turi svarbų patarimą

Inkstų akmenligės atvejų daugėja, liga neaplenkia jaunų žmonių. Medikai pabrėžia, kad prie to prisideda ir netinkami įpročiai.

Gydytojas urologas Vilius Bosas pataria gerti daug vandens, tai padės išvengti inkstų akmenligės.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas urologas Vilius Bosas pataria gerti daug vandens, tai padės išvengti inkstų akmenligės.<br>lrytas.lt koliažas
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Inkstų akmenligė<br>123rf iliustr.
Inkstų akmenligė<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 6:27 AM, atnaujinta Mar 4, 2024, 2:59 PM

Dažna problema – geriama per mažai vandens, sako LSMU Kauno ligoninės gydytojas urologas Vilius Bosas. Jis pastebi, kad jaunimas vartoja nemažai energetinių gėrimų, kurie „džiovina“ organizmą, nes skatina skysčių pasišalinimą. Panašų poveikį turi ir kava. Todėl vartojant tonizuojančius gėrimus ypač svarbu atstatyti skysčių balansą.

„Pagrindinė žinutė būtų – užtikrinti skysčių kiekį organizme, reikia išgerti kuo daugiau vandens“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė V.Bosas.

O kokios pagalbos sulaukia tie, kurie jau susirgo? LSMU Kauno ligoninėje taikoma inovatyvi inkstų akmenų šalinimo operacija, kai vienu metu du urologai atlieka dvi skirtingas operacijas. Jos, pasak šios gydymo įstaigos specialistų, mūsų šalyje nėra dažnos, bet, ateityje, neabejojama, taps vis labiau įprastos.

Naujovė: vienu metu atlieka dvi operacijas

Jurbarko rajone gyvenančiam 37 metų Ramūnui prieš kelias dienas iš inksto pašalintas 2 cm skersmens akmuo.

„Prieš daug metų pradėjau tirtis, pradžioje įtarė išvaržą (...) buvo tikrai dideli skausmai, dabar smagu, nėra skausmo“, – pasakojo Ramūnas.

Gydytojas, sako, viskas gerai, pacientas keliaus namo.

Jei pacientui būtų susidarę smulkūs akmenukai, jie būtų suskaldyti ir pašalinti per šlapimtakį. Tačiau akmuo buvo didelis, teko operuoti.

„Parinkta operacija per centimetro pjūvelį: patenki į inkstą, išskaldai akmenį ir išsiurbti laukan. Kaip matote, akmens neliko, pacientas patenkintas“, – sakė V.Bosas.

Pasitaiko, kad pacientų inkstuose būna stambių ir smulkių akmenų. Anksčiau tokiems būdavo daromos dvi operacijas: viena per šlapimtakį, kita – per juosmenį. Dabar užtenka vienos.

Tokią operaciją sinchroniškai atlieka du urologai, o tai, sako, nėra paprasta, bet nauda didelė – pacientui nereikia dviejų anestezijų, sumažėja komplikacijų rizika.

„Mano žinomais duomenimis Lietuvoje tai yra reta operacija. Pasaulyje ji yra dažnesnė, patirties daugiau turi, jos ten atsirado, yra vystomos, o mes perėmėme užsienio kolegų praktiką (...) Anksčiau akmenligė buvo tokia labai supaprastinama: sirgo, išėmė akmenį ir viskas. Dabar jau pasaulis keičia požiūrį, tai yra sisteminė liga“, – paaiškino V.Bosas.

Pirmasis pacientas, kuriam LSMU Kauno ligoninės urologai atlikto dvigubą operaciją – 55 metų amžiaus vyras, jau namuose. Gydytojai pastebi, kad inkstų akmenligių daugėja, serga vis jaunesni, todėl tokių dvigubų operacijų reikės vis dažniau.

Simptomų geriau neignoruoti

Inkstų akmenligė nustatoma ultragarsu, kompiuterinės tomografijos tyrimu. Jei liga neįsisenėjusi užtenka vaistų ar planinės operacijos.

„Pagrindinis simptomas yra maudimas, ne skausmas o kažkas neaiškaus jaučiama nugaros srityje, pacientai paprastai kenčia kenčia, kol pasisako šeimos daktarei, o tada jinai išsiunčia tolimesniam ištyrimui“, – pastebėjo V.Bosas.

„Norime ištransliuoti žinutę mūsų Kauno miesto ir, žinoma, regiono gyventojams, kad mūsų skyriuje, mūsų poliklinikoje yra daug laisvų talonų, galite patekti per pakankamai trumpą laiką ir gauti visas reikiamas urologines paslaugas“, – sakė LSMU Kauno ligoninės gydytojas urologas Justinas Dzidzevičius.

Kai skausmas staigus, stiprus, pykina, prasideda karščiavimas, urologai pataria nedelsti ir vykti į skubios pagalbos skyrių. Delsiant, dėl užkimšto inksto, gali išsivystyti gyvybei pavojingos būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.