Įsiminkite: pirmieji požymiai, kad streikuoja jūsų inkstai

Daugybė žmonių serga inkstų liga, tačiau neretai jos simptomai lieka nepastebėti, kol nesustreikuoja sveikata ir prireikia skubios gydytojų pagalbos.

Inkstų sveikata<br>123rf iliustr.
Inkstų sveikata<br>123rf iliustr.
Inkstų sveikata<br>123rf iliustr.
Inkstų sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 7:03 AM

Apsilankyti pas gydytoją – vienintelis užtikrintas būdas sužinoti, ar sergate inkstų liga, tačiau Nacionalinio inkstų fondo atstovas, gydytojas Joseph Vassalotti išskyrė 10 požymių, kurie gali išduoti, kad sergate inkstų liga.

Juos atminti ypač aktualu rizikos grupei priklausantiems žmonėms – turintiems padidėjusį kraujospūdį, sergantiems diabetu, tiems, kurių šeimoje yra buvę inkstų nepakankamumo atvejų. Taip pat visiems vyresniems nei 60 metų.

1. Esate labiau pavargę, kyla sunkumų susikaupti.

Susilpnėjus inkstų funkcijai, kraujyje gali kauptis toksinai ir nešvarumai. Dėl to žmonės gali jausti nuovargį, silpnumą ir gali būti sunku susikaupti. Dažna inkstų ligos komplikacija yra anemija, kuri gali sukelti silpnumą ir nuovargį.

2. Miego sutrikimai

Kai inkstai tinkamai neatlieka filtracijos funkcijai, toksinai nėra pašalinami iš organizmo ir lieka kraujyje. Tai gali sutrikdyti miegą. Taip pat pastebėtas ryšys tarp nutukimo ir lėtinės inkstų ligos, o miego apnėja – kvėpavimo pertrūkiai miegant – dažniau nustatomi žmonėms, kurie serga lėtinėmis inkstų ligomis.

3. Sausa ir niežtinti oda

Sveiki inkstai atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Jie ne tik šalina iš organizmo medžiagų apykaitos atliekas, bet ir padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius ir išlaikyti stiprius kaulus. Nuo inkstų priklauso ir optimali mineralinių medžiagų cirkuliacija kraujyje.

Sausa ir niežtinti oda gali būti su pažengusia inkstų liga susijusios komplikacijos požymis. Tai rodo, kad inkstai nebesugeba palaikyti tinkamos mineralų ir maistinių medžiagų pusiausvyros kraujyje.

4. Padažnėjęs noras šlapintis

Jei pastebėjote, kad padažnėjo kelionės į tualetą, ypač naktį, gali būti, kad streikuoja inkstai. Kai pažeidžiami inkstų filtrai, gali padidėti poreikis šlapintis. Kartais tai taip pat gali būti šlapimo takų infekcijos arba prostatos padidėjimo požymis.

5. Kraujas šlapime

Sveiki inkstai filtruoja kraują ir gamina šlapimą. Jei inkstai pažeisti, į šlapimą gali patekti kraujo ląstelių. Kraujas šlapime gali ne tik pranešti apie inkstų ligą, bet ir rodyti auglį, inkstų akmenis ar infekcinę ligą.

6. Putotas šlapimas

Didelis burbuliukų kiekis šlapime, ypač, jei vandenį tualete reikia nuleisti kelis kartus, kol jie išnyksta, rodo, kad šlapime yra daug baltymų. Šios putos gali priminti masę, kuri susidaro plakant kiaušinius. Taip yra, nes šlapime aptinkamas albuminas yra tas pats baltymas, kuris randamas kiaušiniuose.

7. Nuolatinis paburkimas aplink akis

Paburkimas aplink akis gali atsirasti dėl to, kad inkstai su šlapimu išleidžia daug baltymų, užuot juos sulaikę organizme.

8. Patinusios kulkšnys ir pėdos

Sutrikusi inkstų funkcija gali nulemti natrio susilaikymą, dėl kurio patinsta pėdos ir kulkšnys. Apatinių galūnių patinimas taip pat gali būti širdies arba kepenų ligų ir lėtinių kojų venų problemų požymis.

9. Prastas apetitas

Tai labai bendras simptomas, tačiau vienas iš galimų šio sutrikimo paaiškinimų – organizme kaupiasi toksinai, nes sulėtėjo inkstų funkcija.

10. Raumenų mėšlungis

Dėl sutrikusios inkstų funkcijos gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra. Pavyzdžiui, mažas kalcio kiekis ir bloga fosforo pusiausvyra gali prisidėti prie raumenų mėšlungio.

Parengta pagal kidney.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.