Lėtinis venų nepakankamumas – liga, kuria serga milijonai žmonių, tačiau tik nedidelė dalis ryžtasi gydymui

Skaičiuojama, kad mažiau nei dešimt procentų venų ligomis sergančių žmonių imasi realaus problemos sprendimo. Kiti šią ligą ignoruoja tol, kol paaiškėja, kad tai toli graži ne tik kosmetinis defektas, o rimtas kraujotakos sutrikimas. Kas yra lėtinis venų nepakankamumas ir ar venų pokyčiai visuomet pastebimi plika akimi? Kokie veiksniai daro įtaką šio kraujotakos sutrikimo išsivystymui? Ką daryti ir kaip sau padėti?

Lėtinis venų nepakankamumas arba tiesiog venų varikozė (kai pokyčiai matomi ir plika akimi) – tai venų kraujotakos sutrikimas, kai veninis kraujas sunkiau, nei įprastai, grįžta į širdį.<br>„Freepik“ nuotr.
Lėtinis venų nepakankamumas arba tiesiog venų varikozė (kai pokyčiai matomi ir plika akimi) – tai venų kraujotakos sutrikimas, kai veninis kraujas sunkiau, nei įprastai, grįžta į širdį.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 9:00 AM

Kas yra lėtinis venų nepakankamumas?

Lėtinis venų nepakankamumas arba tiesiog venų varikozė (kai pokyčiai matomi ir plika akimi) – tai venų kraujotakos sutrikimas, kai veninis kraujas sunkiau, nei įprastai, grįžta į širdį. Žinotina, kad labai svarbi venų dalis yra specialūs juose esantys vožtuvai, kurie neleidžia veniniam kraujui grįžti atgal ir padeda tekėti tik viena kryptimi. Būtent tokių veninių vožtuvų nesandarumas yra viena dažniausių lėtinio venų nepakankamumo priežasčių, mat sveiki vožtuvai veninio kraujo atgal nepraleidžia, o pažeisti, nesandarūs, pilnai savo funkcijos neatliekantys vožtuvai jau neužtikrina tik sėkmingo vienakrypčio veninio kraujo tekėjimo.

Dėl tokio veninių vožtuvų nesandarumo, dar vadinamo veniniu refliuksu, po truputėlį vystosi veninio kraujo sąstovis. Šis sąstovis, savo ruožtu, daro įtaką vis labiau didėjančiam kraujo spaudimui venose, dėl kurio venose esantys vožtuvai pažeidžiami dar labiau ir jiems tampa dar sunkiau atlikti normalią savo funkciją. Nieko nedarant, veninio kraujo sąstovis progresuoja ir toliau bei vystosi dar stipresnis lėtinis venų nepakankamumas, pažeidžiama vis daugiau iki tol buvusių sveikų vožtuvų. Venų spindis plečiasi vis labiau, bendras venų ilgis – didėja. Dėl šių veiksnių venos ant kojų tampa vis labiau pastebimos, formuojasi poodiniai mazgai, atsiranda kojų skausmas, deginimas, sunkumas ir tinimas.

Ar venų pokyčiai visuomet pastebimi plika akimi?

Ne, lėtinis venų nepakankamumas ne visuomet pastebimas plika akimi:

  • Vieniems asmenims veninis refliuksas vystosi tik giliosiose venose – kamuoja kojų skausmas, tinimas ir sunkumas, tačiau išorėje nematoma išsiplėtusių venų ar veninių mazgų;
  • Kitiems asmenims plečiasi paviršinės venos, susidaro akimi matomi varikoziniai mazgai, tuomet aiškiai matoma, kad žmogus serga venų varikoze. Vis dėlto tokiu atveju gali nebūti jokių giliųjų kojų venų pažeidimų – veninių vožtuvų pakitimų ir pan., o žmogus gali net nejausti varginančių kojų sunkumo simptomų.

Šiaip ar taip, lėtinis venų nepakankamumas yra nuolat progresuojanti liga. Jei ši liga nėra gydoma, pakitimai vystosi vis sparčiau, o juntami simptomai vis labiau stiprėja. Jei iš pradžių pacientui kojas skauda tik vakare ar tik daugiau pajudėjus, tai vėliau net ir nedidelė šiluma gali sukelti kojų tinimą ir skausmą, ir kojų sunkumas juntamas didžiąją paros dalį, o ne tik vakarais. Būtina pabrėžti, kad lėtinis venų nepakankamumas nėra tik kosmetinė problema – tai rimta liga, kurią reikia gydyti, ir kuo anksčiau pradedamas gydymas ir ligos kontroliavimas, tuo geresnės prognozės, mažesnė tokių komplikacijų, kaip giliųjų venų trombozė ar atviros opos, tikimybė.

Kokie simptomai būdingi venų varikozei?

Patys būdingiausi simptomai, siejami su venų varikoze, yra:

  • Kojų tinimas, sunkumas – kartais atrodo, kad jos tarsi medinės ar švininės;
  • Kojų skausmas ir spazmai – skausmas gali sustiprėti dienos pabaigoje ar ypač karštomis dienomis;
  • Kojų niežulys ir deginimas bei „skruzdžių bėgiojimo“ pojūčiai – šie simptomai susiję su sutrikusia kraujotaka;
  • Poodiniai mazgai ir atsivėrusios opos – tai jau rimtesnės pažengusių venų ligų komplikacijos, dėl kurių gali išsivystyti net ir kraujo užkrėtimas ar giliųjų venų trombozė.

Taigi visai nesunku pastebėti, kad lėtinis venų nepakankamumas nėra tik kosmetinė problema – tai kur kas rimtesnė liga ir negydoma ji linkusi progresuoti.

Greita pagalba namų vaistinėlėje

Lėtinio venų nepakankamumo simptomus puikiai malšina Lioton gelis, kuris pasižymi didele heparino natrio druskos koncentracija, turi puikių kosmetinių ir greito veikimo savybių. Lioton veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas:

  • mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui;
  • pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui;
  • dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo);
  • dėl sąnarių ir raumenų traumų, sausgyslių patempimo atsirandančio patinimo ir kraujosruvų mažinimui.

Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes neteisingai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.