Sezoninės alergijos – ką reikėtų žinoti?

Kai kuriems žmonėms pavasaris yra pats gražiausias metų laikas. Gėlės žydi, medžiai žaliuoja, o šiltesnis oras pagaliau sudaro sąlygas išsivaduoti iš žieminio sąstingio. Tačiau kitiems pavasaris asocijuojasi su čiauduliu, sloga ir niežuliu ir šių simptomų kaltininkėmis – žiedadulkėmis.

Vieniems pavasaris asocijuojasi su čiauduliu, sloga ir niežuliu ir šių simptomų kaltininkėmis – žiedadulkėmis.<br>„freepik.com“ nuotr.
Vieniems pavasaris asocijuojasi su čiauduliu, sloga ir niežuliu ir šių simptomų kaltininkėmis – žiedadulkėmis.<br>„freepik.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 8:00 AM

Šie simptomai vadinami šienlige arba alerginiu rinitu. Alerginiu rinitu susergate kvėpuodami tuo, kam esate alergiški. Tai gali būti žiedadulkės, dulkės arba gyvūnų plaukai. Medžiaga, kuriai esate alergiški, vadinama alergenu. Jei turite alergijų, yra didelė tikimybė, kad jas paveldėjote iš savo tėvų. Alerginis rinitas dažnai perduodamas genetiškai, ypač per motiną.

Simptomai, kurie atsiranda netrukus po sąlyčio su alergenu gali būti:

  • Niežėjimas aplink nosį, burną, akis, gerklę.
  • Uoslės sutrikimai.
  • Bėganti nosis.
  • Čiaudėjimas.
  • Ašarojančios akys.

Simptomai, kurie gali išsivystyti alergijai progresuojant:

  • Nosies užgulimas.
  • Kosėjimas.
  • Užgultos ausys ir susilpnėjusi uoslė.
  • Gerklės skausmas.
  • Tamsūs ratilai po akimis.
  • Patinimas po akimis.
  • Nuovargis ir dirglumas.
  • Galvos skausmas.

Astma sergantiems žmonėms pasireiškia didesnė alerginio rinito rizika, nes jie yra tarpusavyje susiję. Tačiau ši sąsaja nėra visiškai suprantama. Specialistai mano, kad dėl slogos sunku kvėpuoti per nosį, todėl nosiai sunkiau dirbti. Kvėpavimas per burną nešildo, nefiltruoja ir nesudrėkina oro, kol jis patenka į plaučius, o tai gali pasunkinti astmos simptomus. Efektyvi alerginio rinito kontrolė kai kuriems žmonėms gali padėti kontroliuoti astmą.

Alergologas gali padėti nustatyti konkrečius alergenus, kurie sukelia ligą bei diagnozuoti alerginį rinitą atsižvelgdamas į Jūsų simptomus. Gydytojas surinks išsamią anamnezę ir atliks alergijos tyrimą. Odos arba kraujo tyrimai yra dažniausiai naudojami alerginio rinito sukėlėjų nustatymo metodai.

Kai nustatomi konkretūs alergenai, jūsų alergologas kartu su jumis parengs planą, kaip išvengti alergenų, kurie sukelia simptomus. Pavyzdžiui, jei esate alergiškas dulkių erkutėms arba pelėsiui, būtina imtis veiksmų, kurie užtikrintų, kad jūsų namuose būtų kuo mažiau šių alergenų.

Jei susiduriama su alergija lauke sutinkamiems alergenams, pvz., žiedadulkėms, reikėtų stengtis kuo daugiau laiko praleisti patalpose. Žiedadulkių sezono metu laikykite langus ir duris kiek įmanoma dažniau uždarytus. Naudokite oro kondicionierius, o ne ventiliatorius, kurie tiekia lauko orą. Automobiliu važiuokite uždarę langus ir orlaides bei įjungę oro kondicionierių. Jei turite šunį ar katę, kurio plaukai sukelia simptomus, maudykite jį kas savaitę ir stenkitės, kad jis neliptų ant baldų, neįleiskite į miegamąjį.

Laikykite patalynę sandariuose plastikinius užvalkaluose, kad išvengtumėte dulkių erkučių. Skalbkite patalynę karštame vandenyje, kad sunaikintumėte dulkių erkutes. Pašalinkite kilimus iš savo miegamojo. Naudokite oro sausintuvą, kuris užtikrintų, kad santykinė oro drėgmė būtų mažesnė nei 40%.

Simptomams nepraeinant, į pagalbą pasitelkiami antihistamininiai medikamentai. Vienas iš jų –bilastinas, vaistinėse parduodamas Opexa pavadinimu. Opexa 20 mg tabletės suaugusiesiems vartojamos šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jis taip pat gali būti vartojamas niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių arba dilgėlinės) gydymui.

Rekomenduojama dozė suaugusiesiems, įskaitant senyvus žmones ir 12 metų bei vyresnius paauglius yra 1 tabletė (20 mg) per dieną. Tabletė vartojama per burną. Vaistą visada reikėtų vartoti kaip nurodyta informaciniame lapelyje arba kaip paskyrė gydytojas. Svarbu atsiminti, kad prieš bet kokio vaistinio preparato vartojimą derėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.