Dingsta refliuksas ir sąnarių skausmai: chirurgas paaiškino, kaip gydo nutukimą

Kas trečią šalies gyventoją vargina nutukimas ir jį lydinčios gretutinės ligos. Klaipėdos universiteto ligoninės medikai siekia mažinti grėsmingą nutukimo augimą ir pacientams pradėjo taikyti dar vieną, patį efektyviausią chirurginį gydymo būdą. Ligoninėje atliktos pirmosios skrandžio mažinimo ir apylankos operacijos.

Pasak gydytojo, skrandžio mažinimo operacija yra techniškai sudėtinga, tačiau saugi.<br>lrytas.lt koliažas
Pasak gydytojo, skrandžio mažinimo operacija yra techniškai sudėtinga, tačiau saugi.<br>lrytas.lt koliažas
skrandis<br>123rf iliustr.
skrandis<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Klaipėdos universiteto ligoninės inf.

2024-04-05 13:39, atnaujinta 2024-04-05 14:39

Svoris sumažėja iki 40 proc.

Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės abdominalinės chirurgijos gydytojo dr. Olego Deduchovo, skrandžio mažinimo ir apylankos operacija nutukimo chirurgijoje yra „auksinis standartas“.

„Sulaukiame vis daugiau nutukusių pacientų, o nuo šiol jiems galime taikyti patį efektyviausią gydymo būdą. Skrandžio apylankos operacija leidžia gydyti ne tik nutukimą, bet ir gretutines paciento ligas. Normalizuojasi kraujospūdis, mažėja rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Apie 80 proc. žmonių pasveiksta nuo cukrinio diabeto ir jiems nebereikia vartoti medikamentų. Pacientų nebekamuoja refliuksas, sąnarių skausmai, ženkliai pagerėja jų bendra savijauta.

Moksliškai įrodyta, kad po operacijos ilguoju periodu pacientų svoris sumažėja 40 proc., o ilgalaikių stebėjimų duomenimis –pacientų gyvenimo trukmė pailgėja penkeriais metais. Tokie skaičiai – reikšmingiausi ir didžiausi nutukimo chirurgijoje“, – pranašumus vardijo pirmąsias operacijas atlikęs medikas.

Norint užtikrinti geriausią rezultatą, svarbu po operacijos laikytis mitybos rekomendacijų.

Pakeičia maisto kelią

Kaip paaiškino specialistas, skrandžio apylankos operaciją sudaro du pagrindiniai etapai. Pirmiausia, minimaliai invazyvios laparaskopinės operacijos metu viršutinė skrandžio dalis atskiriama nuo likusio skrandžio, suformuojant iš 1500–2000 ml į 50 ml talpinantį mažąjį skrandį. Vėliau sumažintas skrandis tiesiogiai sujungiamas su vidurine plonojo žarnyno dalimi ir sutrumpinamas virškinamasis traktas. Operacijos metu sukuriama apylanka, todėl slenkantis maistas aplenkia likusią skrandžio dalį ir dalį plonųjų žarnų.

O. Deduchovo teigimu, šie pokyčiai riboja suvalgomo maisto kiekį, pasisavinama mažiau kalorijų ir maisto medžiagų. Operacija užtikrina ilgalaikį svorio kritimą. Pakitęs maisto kelias pakeičia tam tikrų hormonų, kurie slopina alkį, veiklą ir sukuria sotumo pojūtį bei atstato nutukimo sukeltą metabolinį sindromą.

Tą pačią dieną – ant kojų

Pasak gydytojo, ši operacija yra techniškai sudėtinga, tačiau saugi – prilygsta tulžies pūslės pašalinimui. Praėjus vos kelioms valandoms po operacijos pacientai gali judėti bei gerti, jau kitą dieną grįžti į namus.

„Jaučiuosi puikiai. Neabejoju operacijos sėkme ir būsimais pokyčiais. Pats patyriau, kad žmogaus svoris turi didelę įtaką sveikatai ir fiziniam aktyvumui. Prieš dešimt metų priaugau svorio, kurio nepavyko numesti dietos pagalba. Papildomi kilogramai nuvargino raumenis, padidino kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje, apsunkino širdies darbą.

Turiu skrandžio išvaržą, iki operacijos vargino refliuksas. Įvertinau situaciją, kad laikas ne mano sveikatos naudai, o ligos gali tik ūmėti. Ryžausi skrandžio apylankos operacijai tam, kad būčiau sveikesnis. Pasitikiu medicina, jos galimybėmis ir tokiais profesionaliais specialistais kaip mane operavusiu gydytoju chirurgu Olegu Deduchovu“, – pirmąją dieną po skrandžio mažinimo ir apylankos operacijos, aktyviai vaikščiodamas po ligoninės skyrių, kalbėjo pacientas Aleksandras.

Kada atliekama?

Skrandžio apylankos operacija taikoma, kai kiti nutukimo gydymo metodai – dieta ir fizinis aktyvumas nėra veiksmingi arba kai dėl antsvorio kyla rimtų sveikatos problemų.

Pagrindinis kriterijus, kuriuo remiantis siūlomas operacinis gydymas, yra kūno masės indeksas (KMI). Pacientams, kurie skundžiasi refliuksu – tai tinkamiausias chirurginis nutukimo gydymas.

Pasak O. Deduchovo Klaipėdos universiteto ligoninės medikai ne vienerius metus ruošėsi, gilino įgūdžius tam, kad pacientams pradėtų atlikti skrandžio mažinimo ir apylankos operacijas.

„Atlikti šią operaciją mokiausi pas vieną geriausių specialistų Europoje – prof. dr. Almantą Malecką, stažuotėje Taline. Nutukimo gydymas – komandinis darbas, kuriame dalyvauja operacinės personalas, anesteziologai, slaugytojai, dietologai, endokrinologai, šeimos gydytojai“, – sakė O. Deduchovas.

Pasak specialisto, nutukimas tapo šio amžiaus pandemija. Žmonių su viršsvoriu yra visose amžiaus grupėse.

„Nutukimo operacijos ne tik keičia kūno formą, bet ir transformuoja gyvenimus. Jos suteikia viltį tiems, kurie kovoja su svorio problema, atverdamos duris į sveikesnį ir aktyvesnį gyvenimą. Šios operacijos yra tik vienas žingsnis į priekį. Svarbiausia yra paciento pasiryžimas keisti savo gyvenimo būdą. Kartu mes galime pasiekti didelius rezultatus ir suteikti pacientams galimybę gyventi pilnavertį gyvenimą“, – kalbėjo O. Deduchovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.