Daugybė žmonių daro lemtingą klaidą: neįtaria, kad šitai prišaukia širdies ligas

Daugelis žmonių suvartoja daugiau natrio nei pataria gydytojai. Ypač neramina, kad sūrų maistą renkasi tie, kurie turi trapią širdį.

Daugelis žmonių suvartoja daugiau natrio nei pataria gydytojai, rodo naujas tyrimas.<br>lrytas.lt koliažas
Daugelis žmonių suvartoja daugiau natrio nei pataria gydytojai, rodo naujas tyrimas.<br>lrytas.lt koliažas
Druska<br>Pexels nuotr.
Druska<br>Pexels nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
druska<br>123rf iliustr.
druska<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-10 06:42, atnaujinta 2024-04-10 06:43

Tai patvirtina ir naujo tyrimo duomenys. Nustatyta, kad širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės natrio paros normą viršija dvigubai.

Vidutinis per dieną suvartojamo natrio kiekis buvo 3 096 mg (patariama – ne daugiau 1500 mg), o 89 proc. tyrimo dalyvių su maistu gavo daugiau natrio nei rekomenduojama.

Tyrimo rezultatai dar nepaskelbti moksliniame žurnale, bet buvo pristatyti balandžio 6–8 d. vykusioje Amerikos kardiologijos koledžo metinės mokslinės sesijos metu.

Amerikos širdies asociacija (AHA) rekomenduoja sveikiems suaugusiems žmonėms suvartoti ne daugiau kaip 2300 mg natrio per dieną. Tai atitinka maždaug arbatinį šaukštelį valgomosios druskos.

Taigi, tyrimo dalyviai – apie 3 tūkst. vyresnių nei 20 metų vyrų ir moterų, kuriems diagnozuotos širdies ir kraujagyslių ligos – ženkliai viršijo šią normą.

Dažnai manoma, kad per didelis natrio suvartojimas yra susijęs prastesnėmis maisto pasirinkimo galimybėmis, tačiau tyrimas šią hipotezę apverčia aukštyn kojomis.

Didžiausią natrio kiekį suvartojo žmonės, kurie gavo didesnes pajamas, turėjo aukštąjį išsilavinimą. Peršasi išvada, kad ne finansinė situacija verčia rinktis širdies sveikatai nepalankų maistą.

Tiesa, tyrimo autoriai daro prielaidą, kad aukštesnio išsilavinimo ir didesnes pajamas gaunantys asmenys galėjo tiksliau pranešti apie suvartojamo natrio kiekį. Jų nuomone, tai turėjo įtakos netikėtiems rezultatams.

Kodėl natris kenkia širdžiai?

Cheminis valgomosios druskos pavadinimas yra natrio chloridas. Natris yra natūralus mineralas, kurio nedideli kiekiai būtini žmogaus sveikatai palaikyti.

„Natris padeda subalansuoti vandenį organizme“, – paaiškino „Piedmont Healthcare Corporation“ klinikinis direktorė, gydytoja kardiologė Jayne Morgan iš JAV.

„Natris netgi palaiko tinkamą raumenų ir nervų funkciją“, – pridūrė tyrime nedalyvavusi medikė.

Druska didina kraujo tūrį organizme. Dėl to padidėja kraujospūdis ir širdis priversta dirbti sunkiau. Galiausiai padidėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika“, – sakė J.Morgan.

Ji pažymėjo, kad natrio perteklius jau seniai siejamas su arterijų standėjimu ir ateroskleroze.

Kaip sumažinti druskos kiekį

Tyrimo rezultatai patvirtina, kad druska pavojingai įsigalėjo šiuolaikinėje mityboje. Viena priežasčių – maisto pakuočių ženklinimas nėra pakankamai suprantamas eiliniam žmogui, mano J.Morgan.

Pasak jos, maisto rinkos kontrolės institucijos galėtų „sukurti standartinę maisto produktų vertinimo sistemą, kad kiekvienas suprastų, kurioje sveikatos spektro pusėje yra pasirinktas maisto produktas. Tuomet vartotojas galėtų priimti gerai pagrįstą sprendimą.“

Druskos suvartojimo stebėjimas yra pirmas žingsnis mažinant natrio kiekį maiste. Tačiau tai nėra paprastas procesas.

Daugelyje maisto produktų natris naudojamas ne dėl skonio. Pavyzdžiui, į gaminius jis gali būti dedamas kaip konservantas. Daugelio maisto produktų, kuriuose yra daug natrio, skonis visai nėra sūrus.

„Neįsiskaitę į maisto produktų etiketes, žmonės gali netyčia suvartoti per didelį natrio kiekį“, – sakė registruota dietologė Michelle Routhenstein.

„Pavyzdžiui, eiliniame restorano patiekale gali būti iki 2000 mg ar daugiau natrio, o tai viršija širdies ligomis sergantiems asmenims patartiną kiekį“, – įspėjo specialistė.

Ji patarė dažniau gaminti namie. Tada tiksliai žinosite, kas pakliūna į lėkštę. Rinkitės mažai natrio turinčius produktus, naudokite žoleles ir prieskonius, skaitykite etiketes, patarė gydytoja dietologė.

J.Morgan išskyrė 4 patarimus:

– Jei norisi druskos, vietoj to valgykite šviežius vaisius, juodąjį šokoladą arba migdolus;

– Ribokite padažus;

– Gamindami maistą druską pakeiskite žolelėmis ir prieskoniais;

– Rinkitės šviežius maisto produktus.

Kuo pakeisti druską

M.Routhenstein pasiūlė keletą būdų, kaip pakeisti druską maiste, bet išlaikyti skonį, pavyzdžiui, galite įtraukti nedidelį kiekį citrinų ar greipfrutų sulčių.

„Citrusinių vaisių aštrus skonis gali apgauti skonio receptorius ir maistas gali atrodyti sūresnis nei yra iš tikrųjų. Patiekalai išlieka aromatingi, o natrio kiekis juose sumažėja“, – gudrybe pasidalijo specialistė.

Ji taip pat patarė patiekalus pagardinti aštriaisiais pipirais arba aštriu padažu. Žinoma, jei nesate jautrus aštriam maistui.

Dar viena idėja: vietoje stalo druskos galite įdėti česnakų miltelių, raudonėlio ar kitų mėgstamų prieskonių.

Dižono garstyčios arba sausų garstyčių milteliai marinatams ir padažams gali suteikti pikantiškumo.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste