JAV nacionalinio vėžio instituto mokslininkai išnagrinėjo 293907 vyrų ir 198903 moterų duomenis ir nustatė, kad tie, kas su maistu ar papildais gavo daugiausia kalcio, rečiausiai sirgo kolorektaliniu arba žarnyno vėžiu.
Vėžio instituto atstovė Yikyung Park sako, kad tas penktadalis moterų, kurios kalcio vartojo daugiausiai, turėjo 28 procentais mažesnę riziką susirgti kolorektaliniu vėžiu palyginti su tuo penktadaliu moterų, kurios kalcio vartojo mažiausiai.
Atitinkamas vyrų rodiklis buvo 21 procentas. Tyrimo išvadas paskelbė žurnalas „Archives of Internal Medicine“.
Tyrime dalyvavo žmonės nuo 50 iki 71 metų amžiaus, jie buvo stebimi septyneris metus. Tiriamieji pateikdavo išsamią informaciją apie tai, kokį maistą valgė ir kokius maisto papildus vartojo. „Tiek su maistu, tiek ir su papildais gaunamas kalcis sumažino kolorektalinio vėžio riziką“, sako Y.Park.
Tyrėjai daro išvadą, kad kalcis gali sumažinti piktybinių navikų susidarymą virškinamajame trake ir sumažinti tiesiosios žarnos gleivinės membranai padarytą žalą, praneša „Reuters“.
Daug kalcio turi pieno produktai ir žaliosios lapinės daržovės. Kalcis yra labai svarbus osteoporozės prevencijai.