Įvardijo 6 priežastis, kodėl sapnuojame blogus sapnus

Kartais tenka pašokti iš gilaus miego užpultam gyvatės, pričiuptam užpuoliko ar deginamam liepsnų. Blogi sapnai ar – dar blogiau – košmarai ne tik yra nemalonūs: nuolat pasikartodami, jie gali sutrikdyti nakties miegą, o kartais – ir gyvenimą.

Dažniausiai košmarai sapnuojami vadinamosios REM (greitų akių judesių) miego stadijos metu, pabudus puikiai prisimenama baimė, nerimas ir sapne regėti siaubai.<br> 123rf.com nuotr.
Dažniausiai košmarai sapnuojami vadinamosios REM (greitų akių judesių) miego stadijos metu, pabudus puikiai prisimenama baimė, nerimas ir sapne regėti siaubai.<br> 123rf.com nuotr.
Dažniausiai košmarai sapnuojami vadinamosios REM (greitų akių judesių) miego stadijos metu, pabudus puikiai prisimenama baimė, nerimas ir sapne regėti siaubai.<br>V.Balkūnas
Dažniausiai košmarai sapnuojami vadinamosios REM (greitų akių judesių) miego stadijos metu, pabudus puikiai prisimenama baimė, nerimas ir sapne regėti siaubai.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Apr 30, 2018, 1:04 PM

Tikrieji košmarai yra gerokai nemalonesni už tiesiog netikusius sapnus, kuomet, pavyzdžiui, nespėjame į svarbų egzaminą ar pasirodome viešumoje nuogi, išties blogi sapnai paprastai prižadina žmogų ir dar kurį laiką jam neleidžia užmigti, rašė divinecaroline.com

Dažniausiai košmarai sapnuojami vadinamosios REM (greitų akių judesių) miego stadijos metu, pabudus puikiai prisimenama baimė, nerimas ir sapne regėti siaubai.

Nors košmarai dažniau pasitaiko vaikams, nedidelė jų grėsmė egzistuoja kiekvienam iš mūsų. Tačiau ar įmanoma kokiu nors būdu apsaugoti nakties miegą nuo šiurpinančių išgyvenimų?

1. Nerimas ir stresas

Sukrečiančių išgyvenimų paskatintas nerimas ir stresas neretai tampa blogų sapnų priežastimi. Tarptautinės sapnų studijų asociacijos (IASD) duomenimis, blogus sapnus ir košmarus dažniausiai paskatina patirta operacija ar persirgta liga, sielvartas dėl mirusio mylimo žmogaus, avarijos, pasikėsinimo ar žmogžudystės stebėjimas.

Dar viena dažna košmarų priežastis – potrauminio streso sindromas (PTSD). Kita vertus, košmarams sukelti kartais pakanka ir ne tokių reikšmingų išgyvenimų, pavyzdžiui, streso darbe ar finansinių sunkumų, taip pat didelių gyvenimo permainų, tokių, kaip persikraustymas ar skyrybos.

2. Aštrus maistas

Tai, ką valgome, gali turėti nemenkos įtakos mūsų nakties poilsiui ir retais atvejais tapti blogų sapnų priežastimi.

Moksliniame leidinyje „International Journal of Psychophysiology“ publikuojamos studijos metu grupei sveikų žmonių prieš miegą buvo duodama labai aštraus maisto; vėliau jų miego kokybė lyginta su aštraus maisto nevartojusių žmonių miego kokybe.

Paaiškėjo, jog aštriai prikirtę asmenys daugiau laiko praleisdavo nemiegodami, o jų miego kokybė buvo prastesnė.

Manoma, jog taip nutinka todėl, kad aštrus maistas pakelia kūno temperatūrą, tokiu būdu sutrikdydamas miegą, taip pat žinoma, jog miego kokybę prastina valgymas prieš pat einant miegoti: tyrimais nustatyta, jog valgymas prieš miegą paspartina medžiagų apykaitą ir padidina smegenų aktyvumą, kas gali tapti blogų sapnų priežastimi.

3. Riebus maistas

Neseniai atliktos studijos metu nustatyta, jog kuo riebiau valgoma dieną, tuo didesnė tikimybė prastai miegoti naktį. 2007-aisiais moksliniame leidinyje “Psychological Reports” publikuotos studijos išdavos parodė, jog žmonių, valgiusių sveiką natūralų maistą, sapnai skyrėsi nuo tų, kuriuos sapnavo nesveiko maisto mėgėjai.

Pastarosios studijos autoriai priėjo prie išvados, jog tam tikras maistas neigiamai veikia miego kokybę.

4. Alkoholis

Nors alkoholis priskiriamas prie depresantų, kurie padeda užmigti, pasibaigus svaiginamajam efektui neretai nubundama ir vėliau sunkiai užmiegama. Besaikis alkoholio vartojimas gali paskatinti blogus sapnus ir prastą miegą.

Žinoma, jog košmarai labai dažnai kamuoja alkoholio atsisakyti nusprendusius prieš tai juo piktnaudžiavusius asmenis.

5. Vaistai

Košmarai yra pakankamai dažnas kai kurių antidepresantų, barbitūratų bei raminamųjų vaistų vartojimo šalutinis poveikis. Pavyzdžiui, 2008-aisiais žurnale „Psychopharmacology“ publikuotos studijos metu analizuojant ketamino, vaisto, vartojamo skausmui malšinti ir energijai palaikyti, poveikį, nustatyta, jog vaisto vartojantys pacientai daug dažniau sapnuodavo blogus sapnus ir košmarus už tuos, kurie jo nevartojo. 

Taip pat nemažai lariamo, priešmaliarinio vaisto, vartojusių pacientų skundžiasi blogais ir itin keisto turinio sapnais. Košmarai paprastai liaujasi, vos vaistas pasišalina iš organizmo.

6. Ligos

Košmarai dažnai kamuoja sergant – ypač peršalus bei karščiuojant, taip pat žinoma, jog košmarų tikimybę gerokai padidina kai kurie miego sutrikimai, pavyzdžiui, apnėja arba narkolepsija.

Nors blogi sapnai ir košmarai daugeliu atvejų laikomi normalia reakcija į kasdienius išgyvenimus, tuomet, kai košmarai tampa itin dažni arba sunkiai pakeliami, rekomenduojama kreiptis į medikus.

Kita vertus, prieš apsilankant pas gydytoją būtų tikslinga išsiaiškinti, ar blogų sapnų nesukelia vienas iš anksčiau išvardytų veiksnių ir, jei taip, pamėginti jų vengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.