Fitoterapeutas J. Ruolia: česnako reikėtų vengti ne tik dėl blogo kvapo

Vilnietis fitoterapeutas Juozas Ruolia jau daug metų nepatyrė, kas yra sloga arba peršalimas. Medikas nebijo ir gripo epidemijos. Gydymo vaistažolėmis specialistas savo organizmą stiprina česnaku – ypač šaltuoju metų laiku, kai vis daugiau žmonių čiaudo ir kosėja.

Fitoterapeutas J.Ruolia česnako niekada nevalgo ryte, nes žino - visą dieną teks bendrauti su žmonėmis, kuriems česnako kvapas gali būti nemalonus.<br>LR archyvo nuotr.
Fitoterapeutas J.Ruolia česnako niekada nevalgo ryte, nes žino - visą dieną teks bendrauti su žmonėmis, kuriems česnako kvapas gali būti nemalonus.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Apr 27, 2018, 2:26 PM, atnaujinta Apr 27, 2018, 3:38 PM

Sveikiausias – šviežias

Natūraliu antibiotiku vadinamą česnaką J.Ruolia vartoja su mėsos patiekalais.

„Kadangi dieną nuolat tenka bendrauti su žmonėmis, česnako galiu valgyti tik vakare, prieš eidamas miegoti“, – kalbėjo fitoterapeutas.

Sveikiausia, pasak jo, valgyti šviežius, o ne keptus, marinuotus acte, aliejuje ar kitaip konservuotus česnakus – taip prieskoninis augalas praranda daug gydomųjų savybių.

„Česnakas turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, vadinamųjų fitoncidų, slopinančių virusų dauginimąsi. Todėl česnakus mėgstantys žmonės rečiau serga peršalimo ligomis, išvengia kosulio, net gripo“, – teigė pašnekovas.

Padeda išvengti ir vėžio

Prieskoninis augalas padeda apsisaugoti ir nuo aterosklerozės – lėtinės kraujagyslių ligos, dėl kurios siaurėja arterijų spindis ir gali sutrikti kraujotaka.

Česnakas pagreitina cholesterolio pašalinimą iš organizmo.

Veikliosios biologinės jo medžiagos turi ir priešvėžinių savybių. Japonų mokslininkai eksperimentavo su vėžio ląstelėmis, paveiktomis česnako ekstraktu.

Gyvūnai, kuriems buvo suleista česnaku apdorotų ląstelių suspensijos, nesusirgo net tada, kai jiems buvo įskiepyta gyvybingų piktybinių ląstelių.

Tačiau česnakas tinka ne visiems. Jei žmogų kamuoja opaligė, virškinimo sutrikimai, česnakas gali dirginti skrandį.

„Taip pat negalima valgyti česnako sergant inkstų uždegimu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige“, – įspėjo fitoterapeutas J.Ruolia.

Gali pabloginti virškinimą

Iki šiol medikai diskutuoja, ar česnakas – vaistas nuo visų ligų.

Kai kuriuos žmonems šis augalas paveikia atvirkščiai – gali sukelti virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, pykinimą, vidurių pūtimą, rėmenį. Ypač jeigu daug česnako valgoma su riebiu ir sočiu maistu.

Taip atsitinka tiems žmonėms, kurie serga opalige, dirgliosios žarnos sindromu, lėtinėmis kepenų ar kasos ligomis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Limas Kupčinskas priminė, kad česnaką sveikiau vartoti tik kaip prieskonį – ne daugiau kaip po keturis gramus kasdien. Tiek sveria dvi skiltelės česnako.

„Gydytis česnaku niekam nepatariu, nes galima sau pakenkti“, – įspėjo gastroenterologas L.Kupčinskas.

Česnako turėtų vengti ir žmonės, vartojantys kraujo krešėjimą mažinančius vaistus. Dėl šio augalo vaistų poveikis gali sustiprėti.

Jeigu planuojama operacija, bent dvi savaites iki jos nereikėtų vartoti česnako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.