Į druskos kambarį - įgyti atsparumo žiemos ligoms

Dirbtiniai kambariai - identiški natūraliems

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2012, 6:25 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 4:49 AM

Padeda ir pasveikti, ir nesusirgti

Druskos kambario poveikis nebestebina tiktai sanatorijos „Pušyno kelias“ vaikų ligų gydytojos, vaikų pulmonologės dr. Sigitos Petraitienės.

Per aštuonerius darbo sanatorijoje metus ji jau daugybę kartų įsitikino, kad pakvėpavę druskos prisotintu oru, mažyliai ne tik daug greičiau pasveiksta, bet ir rečiau serga įvairiomis peršalimo ligomis. Kai kuriems šis poveikis tęsiasi pusmetį, o kai kuriems - ir porą metų.

„Druska - visiškai natūrali priemonė. Jeigu būtų mano valia, visus darželinio amžiaus ir pradines klases lankančius vaikus kartą per pusmetį leisčiau į druskos kambarį. Po 10 seansų kurso jie būna daug atsparesni šaltojo sezono virusams“, - tikino gydytoja S.Petraitienė.

Sanatorijos druskos kambarį daugiausia lanko vaikai, sergantys kvėpavimo takų ligomis.

Kvėpavimas druskos pristotintais garais padeda numalšinti uždegimą, atpalaiduoti bronchus, suskystinti gleives, dėl to jos lengviau pasišalina. Greičiau užgyja ir ligų sudirginta kvėpavimo takų gleivinė.

Būnant druskos kambaryje, stiprėja ir vaiko imunitetas - jis tampa atsparesnis bakterinei ir virusinei infekcijai. O jeigu ir „pasigauna“ kokį virusą, tai serga daug lengviau.

Druska teigiamai veikia ne tik plaučius ir kvėpavimo takus - ji gydo ir odą, tad sumažėja bėrimų intensyvumas. Be to, gerėja sergančiųjų alergijomis būklė.

Dirbtiniai kambariai - identiški natūraliems

Haloterapijos - gydymo druskos garais - pradžia galima laikyti XVIII a. vidurį, kai Lenkijos sveikatos pareigūnas Felixas Botchowskis pastebėjo, kad druskos kasyklų darbuotojai niekada neserga plaučių ligomis.

1843 metais jis apie tai parašė knygą, o neilgai trukus buvo atidaryta pirmoji gydykla.

Didžiausi ir seniausi tokie kambariai Europoje yra Veličkos druskos kasyklose netoli Krokuvos (Lenkija). Juose vienu metu buvo gydomi tūkstančiai ligonių, sergančių alergija, astma ir kitomis plaučių ligomis. Maždaug 90 proc. lankytojų pastebėjo šio gydymo naudą, jų sveikata pagerėjo.

Natūraliomis druskos kasyklomis, turinčiomis ypatingų gydomųjų galių, didžiuojasi austrai, slovakai, ukrainiečiai, baltarusiai, kitų šalių gyventojai.

O šalyse, neturinčiose druskos išteklių, įrengiami dirbtiniai kambariai, kuriuose sukuriamas toks pats mikroklimatas, kaip ir natūraliuose.

Druskos kambario sienos, lubos ir grindys yra padengtos druskos sluoksniu, o į patalpą per specialias angas pučiamas sausas druskos aerozolis. Šios druskos dalelės tokios mažos, kad pasiekia ne tik viršutinius, bet ir apatinius kvėpavimo takus.

Kursas - dešimt seansų

Druskos koncentracija yra reguliuojama. „Ją lemia ne ligos, o pacientų amžius. Kuo vaikas mažesnis, tuo silpnesnė druskos koncentracija ir trumpesnė seanso trukmė“, - aiškino gydytoja S.Petraitienė.

Vaikams, nelygu amžius, pakanka pasėdėti 15-45 minutes, suaugusiam žmogui - valandą. Vienas gydymo kursas - 10 seansų ir būtinai - kiekvieną dieną. Tik tada jaučiamas gydomasis poveikis.

Tačiau po to galite būti ramūs. „Turime pacientų, kurie sugrįžta pas mus kartą per metus ar net kas dvejus, pajutę, jog vėl pradeda kibti virusai ar paūmėja lėtinės kvėpavimo takų ligos, kuriomis sirgo anksčiau. Visą kitą laiką jie jaučiasi sveiki“, - sakė gydytoja.

Tinka ir suaugusiesiems

Haloterapijos procedūros efektyvios ir žmonėms, kurie serga lėtinėmis plaučių ligomis, astma, lėtine obstrukcine plaučių liga, bronchitu, pneumonija.

Taip pat kvėpavimas druskos garais naudingas ir sergantiesiems alergijomis, pavyzdžiui, šienlige, alergine sloga, dažnai sergantiems sinusitu, rinitu, faringitu, kitomis nosies ir gerklės ligomis.

Teigiamo poveikio sulaukia ir tie, kuriuos kamuoja širdies kraujagyslių ar nervų sistemos ligos.

Lankyti druskos kambarį gali praktiškai visi, tačiau nereikėtų eiti į procedūrą turint temperatūros, karščiuojant.

Be to, reikėtų atsisakyti procedūrų kosintiems, čiaudintiems ar sloguojantiems, nes užsiėmimai yra grupiniai, vienu metu susirenka iki 14 žmonių, tad galima juos užkrėsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.