Tinkama mityba – sveikos gyvensenos garantas

Daugumos Lietuvos gyventojų mityba nėra sveika. Mūsų maisto racione per daug riebalų, per mažai vartojame šviežių daržovių ir vaisių. Dėl to didėja rizika susirgti įvairiomis neinfekcinėmis ligomis. Norėdami sumažinti įvairių susirgimų riziką, gyventi ilgiau ir jaustis geriau, privalome ir maitintis sveikiau. Todėl specialistai rekomenduoja vartoti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą ir vengti riebalų, saldumynų, rafinuotojo cukraus, druskos.

Daugiausia per parą patariama suvartoti daržovių, vaisių ir grūdinių produktų.
Daugiausia per parą patariama suvartoti daržovių, vaisių ir grūdinių produktų.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Jurgaitienė

Jun 12, 2012, 4:38 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 5:53 AM

Esminės mitybos taisyklės

Norint, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, būtina laikytis sveikos mitybos taisyklių. Pasak Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjos dr. Romos Bartkevičiūtės, būtina vartoti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą: kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų, įvairių šviežių daržovių ir vaisių, mažinti maisto, turinčio daug riebalų, vartojimą, riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa, vartoti liesą pieną ir liesus pieno produktus, rinktis mažai cukraus turintį maistą, valgyti nesūriai, vartoti joduotąją druską. Svarbu riboti alkoholio vartojimą, gerti daug skysčių, ypač vandens.

„Daugiausia per parą patariama suvartoti daržovių, vaisių ir grūdinių produktų. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 400 g kuo įvairesnių daržovių bei vaisių, – aiškina R.Bartkevičiūtė. – Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai labai svarbūs organizmui augti ir vystytis, nes juose gausu nepakeičiamų aminorūgščių, baltymų, kalcio. Riebalų, saldumynų, rafinuotojo cukraus, druskos rekomenduojama valgyti mažai ir retai.“

Rimtas iššūkis

Vienas rimčiausių šio amžiaus iššūkių visuomenės sveikatai yra antsvoris ir nutukimas. Skaičiuojama, jog kas antras Europos Sąjungos gyventojas turi antsvorio, o kas trečias yra nutukęs. „Šiandien Lietuvoje tik kas antro vyro ir maždaug kas antros moters svoris yra normalus. Tai rodo, jog ši problema egzistuoja ir mūsų šalyje“, – sako R.Bartkevičiūtė.

Nutukimas ir antsvoris, kaip netinkamos mitybos pasekmė, turi įtakos ir kitoms rimtoms ligoms atsirasti. Nutukę ar antsvorį turintys žmonės dažniau serga širdies, kraujotakos ir virškinimo sistemų ligomis, cukriniu diabetu, tam tikromis vėžio rūšimis. „Antsvorio ir nutukimo paplitimo didėjimas turi didelės neigiamos įtakos gyvenimo trukmei bei kokybei, taip pat ir psichinei gerovei“, – pabrėžia R.Bartkevičiūtė.

Norint gyventi sveikai, neužtenka vien sveikai maitintis. Anot specialistės, būtinas ir fizinis aktyvumas, tinkama gyvensena – darbo ir laisvalaikio režimas.

Išskirtinis dėmesys

Pasaulio sveikatos organizacija valstybes nares skatina imtis priemonių, skatinančių visuomenę sveikai maitintis, didinti fizinį aktyvumą. Reikiamų priemonių dėl to ėmėsi ir Sveikatos apsaugos ministerija. Jau šešerius metus visoje Lietuvoje veikia ministerijos iniciatyva įsteigti visuomenės sveikatos biurai, kuriuose žmonės mokomi sveikai maitintis, skatinami daugiau judėti ir mankštintis. „Reikia pasakyti, jog šioje srityje Lietuva yra viena Europos lyderių“, – džiaugiasi A.Klišonis.

Jei iki šiol galiojusioje Nacionalinėje sveikatos programoje daugiausia dėmesio buvo skiriama gydymui, dabar baigiama rengti naujoji strategija bus labiau orientuota į sveikos gyvensenos skatinimą. „Naujoji Nacionalinės sveikatos programa glaudžiai susijusi su Europos Sąjungos sveikatos strategija. Daug dėmesio siūlome skirti sveikai gyvensenai formuoti, fiziniam aktyvumui, sveikai mitybai propaguoti“, – aiškina viceministras.

Skleis sveikos gyvensenos virusą

Profesoriaus habilituoto daktaro Algirdo Raslano teigimu, subalansuotos ir sveikos mitybos įpročiai, sportiškas gyvenimo būdas gali padėti išvengti vizitų pas medikus, tačiau dažnai stinga motyvacijos ar noro gyventi pagal šiuos principus. „Viena puikių iniciatyvų, skirtų sveikam gyvenimo būdui populiarinti, – liepos mėnesį Šiaulių regione vyksiančios 5-osios pasaulinės TAFISA sporto visiems žaidynės „Šiauliai 2012“. Tikiuosi, kad dalyvaudami šių žaidynių renginiuose Lietuvos gyventojai užsikrės sveikos gyvensenos virusu, ras tinkamų fizinio aktyvumo, mitybos, sveikatinimo būdų“, – viliasi A.Raslanas.

TAFISA žaidynių organizatoriai, bendradarbiaudami su Lietuvos miestuose įsikūrusiais visuomenės sveikatos biurais, gegužės ir birželio mėnesiais rengia įvairias sveikatingumo akcijas, kviečia į nemokamas žaismingas mankštas drauge su žaidynių simboliu Šauliuku. Žaidynių metu pagrindinėje Šiaulių gatvėje įkurta „Sveikatos alėja“, kurioje kiekvienas galės susipažinti su aktyvaus gyvenimo ir sveikos mitybos principais, išbandyti ekologiško, vegetariško, ajurvedinio maisto patiekalų, paragauti ir įsigyti arbatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.