Dėl pažymos į mokyklą – ilgos eilės

Nors moksleivių vasaros atostogos dar net neįpusėjo, o nauji mokslo metai atrodo tarsi už kalnų, tėvai turėtų suskubti patikrinti savo vaikų sveikatą. Šį vizitą ilgai atidėliojantieji gali turėti problemų.

Privačiose klinikose vaikų dantų patikrinimo tenka laukti kelias savaites.<br>M. Patašius
Privačiose klinikose vaikų dantų patikrinimo tenka laukti kelias savaites.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė ("Laikinoji sostinė")

Jun 30, 2012, 1:32 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:09 PM

Trijų vaikų mama Veronika Smerdovienė susirūpino, kad laiku nespės mokyklai pateikti gydytojų pažymos apie vaikų sveikatą. Tą ji turėtų padaryti iki rugsėjo 15 dienos, tačiau odontologas kaunietės dukrą galės priimti tik rugsėjo pabaigoje.

Gydymo įstaigos tikina mažųjų pacientų eiles sugebančios sutrumpinti, tačiau vis tiek ragina tėvus nelaukti rugsėjo.

Mokamų paslaugų neįkanda

V. Smerdovienės dukra rugsėjį eis į penktą klasę. Šeimos biudžetas nedidelis, todėl ji gali lankytis tik valdiškose gydymo įstaigose. O jose eilės prie gydytojo kabineto driekiasi net kelis mėnesius.

„Jau birželį kreipiausi į polikliniką ir nutariau užregistruoti vaiką, tačiau man paaiškino, kad kardiologas vasarą išvis negalės priimti, o odontologas mano vaiką apžiūrės tik rugsėjo pabaigoje“, – pasakojo kaunietė.

Ji piktinosi, kad sveikatos sistemoje dirbantys valdininkai sukūrė tvarką, tačiau nepagalvojo, kaip ji bus įgyvendinta.

„Nesiruošiu naudotis mokamomis gydytojų konsultacijomis. Neturime tam pinigų. Reikia tikėtis, kad dukrą į mokyklą priims ir be medicinos pažymos“, – vylėsi V. Smerdovienė.

Moksleivį vis tiek priims

Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė Danguolė Bagdonienė ragina tėvus nelaukti paskutinės dienos ir vaikų sveikatą patikrinti per moksleivių atostogas. Dažniausiai tėvai laiku, liepą ar rugpjūtį, nuveda vaikus į poliklinikas.

„Kartais pasitaiko atvejų, kai nespėja, pasiteisina tuo, kad gydytojai labai užimti arba atostogavo. Mokyklas tikrinantis Visuomenės sveikatos centras lanksčiai žiūri ir palaukia, kol vaikas bus patikrintas. Aišku, tuo piktnaudžiauti nederėtų“, – patarė mokyklos vadovė.

Ji patikino, kad net ir be pažymos vaikas į mokyklą bus priimtas.

Rizikuoja atžalų sveikata

Aleksandro Stulginskio pagrindinė mokykla vaikų sveikatos pažymų laukia net iki gruodžio mėnesio. Tiesa, ne visi tėvai tokie nepareigingi: tik maždaug 30-ies iš 420 šią mokyklą lankančių vaikų sveikata pedagogams ilgai būna nežinoma.

„Tėvai patys rizikuoja vaikų sveikata: pagal įstatymus, kol nėra pažymos, vaikas negali lankyti kūno kultūros pamokų“, – perspėjo ugdymo įstaigos direktorius Vytautas Dubauskas.

Vaiką apžiūrėjęs gydytojas gali išvis uždrausti moksleiviui sportuoti arba apriboti tam tikrus pratimus. „Jei šių rekomendacijų pedagogai nežino, gali atsitikti nelaimė. Kas bus dėl to kaltas?“ – klausė direktorius.

Jo nuomone, moksleivių sveikatos tikrinimo tvarka turėtų būti paprastesnė. „Anksčiau į mokyklą ateidavo gydytojų komisija ir pagal sąrašą patikrindavo vaikus. Kodėl taip negalėtų būti dabar?“ – siūlė V. Dubauskas.

Kankina laikysenos problemos

Medikai pastebi, kad baigiantis vasarai tokio vaikų antplūdžio gydymo įstaigose, koks būdavo prieš trejus metus, nebeliko – tėvai vaikų sveikatos pažymomis pasirūpina jau pavasarį.

Kalniečių poliklinikos direktorė Virginija Gailienė teigė savo įstaigoje įtvirtinusi tvarką, pagal kurią patys šeimos ar vaikų gydytojai pasirūpina savo mažaisiais pacientais. Patikrinęs vaiko sveikatą, šeimos gydytojas gali jį siųsti kitam specialistui.

„Paprastai vaikus kamuoja laikysenos problemos, tad juos tenka apžiūrėti chirurgams, arba regėjimo sutrikimai. Odontologo konsultacija privaloma visiems vaikams, todėl turime du odontologus, kurie dirba tik su vaikais“, – aiškino V. Gailienė. Ji patikino, kad profilaktiniai vaikų dantų patikrinimai vyksta be eilės.

Visiškai sveikų vaikų yra mažai

Mokiniai ugdymo procese gali dalyvauti tik profilaktiškai pasitikrinę sveikatą ir pateikę mokyklai sveikatos pažymėjimą, kuris turi būti išduotas ne anksčiau kaip prieš metus.

Atsižvelgdami į mokinių sveikatos duomenis, pedagogai planuoja ir įgyvendina sveikatos priežiūrą mokykloje, organizuoja sveikatos stiprinimo priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika.

Visiškai sveikas mokinys yra tas, kuris neturi jokio sutrikimo ir nustatytos diagnozės.

Analizuojant 2011 metų mokinių sergamumą tam tikromis ligomis, pusė mokinių turėjo regos, apie 20 procentų – skeleto – raumenų sistemos, dešimtadalis – kraujotakos sistemos sutrikimų.

Specialistai pastebi, kad daugelis vaikų mažai juda, daug laiko praleidžia prie kompiuterių, televizorių.

Paauglius dažnai kamuoja mitybos problemos, tačiau džiugina tai, kad nemažai tėvų jau pasisako už sveiką gyvenseną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.