Šalčio saunos skirtos ir gydymui, ir grožiui

Lauke 30 laipsnių karščio. Jūs turbūt gulite žolėje po medžiu ir valgote ledus. O kas, jeigu staiga atsidurtumėte 160 laipsnių šaltyje? Skamba neįtikėtinai? Tačiau tai visai įmanoma, jeigu pasinaudosite šalčio garų, krioterapijos, procedūra. Šiuo metodu žmonės saugosi nuo ligų ir jas gydo jau daugiau nei 25 metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2012-07-27 15:42, atnaujinta 2018-03-17 19:24

Stingdanti procedūra atliekama specialioje saunoje, pripildytoje azoto garų. Pasiekiama 160 laipsnių temperatūra, todėl žmogaus, patekusio į šią sauną, kūno paviršius itin greitai atšąla iki 2-3 laipsnių. Taip yra tonizuojama visa imuninė sistema. Krioterapijos seansas gali trukti iki trijų minučių.

Krioterapija padeda gydyti atramos ir judėjimo sistemos ligas, astmą, lėtinį bronchitą, medžiagų apykaitos sutrikimus bei nutukimą, egzemą, psoriazę, randus po nudegimų. Pasak Druskininkų gydyklos gydymo skyriaus vedėjos Giedrės Taletavičienės, krioterapija galima gydyti beveik visas ligas.

Taip pat ši procedūra yra puiki profilaktinė priemonė. Ji padeda išvengti peršalimo ligų, stiprina imunitetą, grūdina organizmą. Krioterapija mažina stresą, nuolatinę įtampą ir depresiją.

Vis dėlto G. Taletavičienė nepataria šia procedūra mėgautis tuomet, jei sergate širdies ligomis, turite aukštą kraujospūdį, patyrėte infarktą. Taip pat krioterapijos negalima daryti, jei jums buvo atlikta operacija, patyrėte kaulų lūžių, į kūną yra implantuotos metalinės plokštelės.

„Atsargiai žvelgiame ir į onkologinius susirgimus. Leidžiame pasinaudoti kriosauna tik tuo atveju, jei liga jau pasitraukė ir dabar žmogus jaučiasi puikiai“, – tęsia G. Taletavičienė.

Į vieną profilaktikos kursą įtraukiamos 6-8 krioterapijos procedūros. Jos atliekamos kasdien, kiekvieną seansą prailginant po 10 sekundžių. Tačiau jei norite gydyti konkrečią ligą, jums prireiks 10-12 procedūrų. Vienos procedūros kaina Druskininkų gydykloje – 40 litų.

Kol kas krioterapijos procedūros atliekamos tik keturiose Lietuvos vietose. Procedūra, kai iki 160 laipsnių atšaldomi azoto garai, atliekama tik reabilitacijos įstaigose Druskininkuose ir Palangoje. Iki 78 laipsnių atšaldantį įrenginį Lietuvoje turi dvi reabilitacijos įstaigos – sanatorija „Pušyno kelias“ Vilniuje ir Abromiškių sanatorija.

G. Taletavičienė perspėja, kad galimas nežymus šalutinis poveikis. Jeigu kriosaunoje jums pakilo kraujospūdis, gali pradėti svaigti galva. Tačiau tokie atvejai itin reti. Taip pat būtina įsidėmėti, kad azoto garai gali nudeginti odą, jei ant jos yra likę vandens.

Šalčio garų procedūromis naudojasi ir tie, kuriems rūpi sveika ir graži oda. Krioterapija pagerina poodinio sluoksnio kraujotaką, tai pagerina odos elastingumą, mažina celiulito požymius. Bet tai padaro ne tik ši procedūra.

„Dažniausia mūsų pacientai lanko procedūrų kompleksą. Geresni rezultatai gaunami derinant mineralinio vandens, gydomojo purvo, masažo ir krioterapijos procedūras. Oda pagražėja, tampa lygesnė, padidėja jos elastingumas, sumažėja kūno apimtys“, – G. Taletavičienė neskuba visų nuopelnų priskirti krioterapijai.

Krioterapija nėra labai maloni procedūra. G. Taletavičienė teigia, kad procedūros metu žmogus jaučiasi taip, lyg nuogas stovėtų 20 laipsnių šaltyje, pučiant žvarbiam vėjui. Tačiau lengvumo jausmas, puiki nuotaika, energijos antplūdis, užliejantis po procedūros teikia tokį malonumą, kad norisi sugrįžti dar ir dar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.