Maži plastiko rutuliukai gali pakeisti prostatos operacijas

Mokslininkai praneša, jog po prostatos operacijos nuo impotencijos kenčiantys vyrai gali pasirinkti naują gydymo būdą, kuriam naudojami mikroskopiniai plastiko rutuliukai. Ši procedūra, vadinama prostatos arterijų embolizacija, jau vadinama revoliucine, nes visiškai pakeis turinčių padidėjusią prostatą ir sergančių gerybine prostatos hiperplazija gydymą.

Šiuo metu prostatos operacija atliekama išpjaunant dalį ištinusios prostatos, tačiau iš pirmo žvilgsnio paprasta procedūra neretai turi rimtų komplikacijų.<br>123rf
Šiuo metu prostatos operacija atliekama išpjaunant dalį ištinusios prostatos, tačiau iš pirmo žvilgsnio paprasta procedūra neretai turi rimtų komplikacijų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2012, 10:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:00 AM

Šiuo metu prostatos operacija atliekama išpjaunant dalį ištinusios prostatos, tačiau iš pirmo žvilgsnio paprasta procedūra neretai turi rimtų komplikacijų, tarp kurių yra lytinė disfunkcija, šlapimo nelaikymas, infekcijos bei kraujavimas.

Naująjį gydymo būdą taikyti galima naudojant vietinę anesteziją ir kateterį, kuriuo į ištinusios prostatos kraujagysles tekėtų smilties dydžio plastiko dalelės. Radiologai, stebintys rentgeno spindulių ekraną, nustato, kur nukreipti plastikinius rutuliukus ir įleidžia kateterį į šlaunies dešiniąją femoralinę arteriją, iš kurios išsišakoja smulkesnių kraujagyslių tinklas.

Sferos formos plastiko detalės dalinai užkemša kraujagysles ir nebeleidžia kraujui tekėti į prostatą, kuri greitai susitraukia bent trečdaliu. Prostatoje likęs kraujas leidžia jai normaliai funkcionuoti.

Ši procedūra padeda greičiau baigti gydymą, naikina ligos simptomus, leidžia normaliai šlapintis ir pasižymi mažesniu šalutinių efektų skaičiumi, tad gali visiškai pakeisti dabartines operacijas. Klinikiniai bandymai Portugalijoje bei Brazilijoje parodė, jog ši procedūra – efektyvi ir saugi, pacientai nesiskundžia šlapimo nelaikymu ar lytine disfunkcija. Dauguma iš 200 pacientų namo galėjo vykti po procedūros praėjus vos 4-6 valandoms.

Vienas San Paulo ligoninėje atliktas tyrimas parodė, jog po procedūros glanda vidutiniškai sumažėdavo apie 30 procentų. Kitas eksperimentas, kuriame dalyvavo 84 vyrai, buvo vykdomas net 9 mėnesius. Jo rezultatai – net 98,5 procento sėkmingų operacijų ir 91,7 procento vyrų, kurie tvirtino, jog simptomai beveik išnyko.

Gydytojai teigia, jog šiuo metu beveik pusė į šeštąją dešimtį įkopusių vyrų kenčia nuo audinių pasikeitimų ir gerybinės prostatos hiperplazijos. Sulaukusiems 80-ies, rizika padidėja iki 75 procentų.

Nors tai ir nekelia pavojaus gyvybei, liga paveikia prostatą – graikinio riešuto dydžio glandą, esančią prie šlaplės – ir ji taip ištinsta, jog pradeda trukdyti šlaplei. Simptomai – sunkumai šlapinantis, dažnas šlapinimasis, šlapimo takų infekcijos ir nesugebėjimas ištuštinti šlapimo pūslės.

Šiai ligai taikomos įvairios medicininės procedūros, tačiau dažniausiai taikoma yra prostatos rezekcija per šlaplę. Jos metu taikoma stipresnė anestezija ir yra nuskutamas prostatos sluoksnis, trukdantis šlaplei.

Dažniausiai taikomi vaistai yra alfa-blokatoriai, kurie atpalaiduoja prie šlapimo pūslės esančius raumenis ir prostatą, ir alfa reduktazės inhibitoriai, kurie stabdo hormono DHT, skatinančio prostatos didėjimą, gamybą. Dalis šių vaistų neretai sukelia silpnumą bei galvos skausmus.

Prostatos arterijų embolizacija gali padėti išvengti šalutinio poveikio ir jau buvo naudojama itin sudėtingiems prostatos vėžio atvejams, kai vyko smarkus kraujavimas.

Daktaras Nigelas Hackingas, konsultatas radiologas Southamptono universitetinėje ligoninėje, teigė: „Užsienio tyrimai parodė, jog komplikacijų beveik nėra – nebent nedideli įbrėžimai dėl kateterio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.