Šiandien su fibromialgija susiduriama itin dažnai, tad daugelis jos simptomus bando švelninti nuskausminamaisiais, masažais, sportu. Tačiau vienos britų daktarės sugalvota dieta padėjo ne tik jai pačiai, bet ir šimtams jos pasekėjų.
Daktarė Clare Morrison įvairiais raumenų skausmais skundėsi daugiau nei dvejus metus, kol jai šovė mintis, jog liga gali būti susijusi su oksolatais, dažniausiai randamais tokiame sveikame maiste, kaip vaisiai, daržovės, salotos, riešutai ir pupelės.
Pabandžiusi bent trumpam laikui atsisakyti maisto, kuriame yra oksolatų, C. Morrison nustebo, jog neliko nei skausmų, nei nuovargio, nei kojų tirpimo, tačiau vos užvalgius daržovių ar vaisių, kuriuose buvo minėtos medžiagos, simptomai grįždavo jau po kelių valandų.
Oksolatai – tai natūralūs augalų pesticidai ir jei kūnas nesugeba jų pašalinti, jie kaupiasi raumenyse, smegenyse ir šlapimtakiuose, taip sukeldami begalę sveikatos problemų, lemiančių fibromialgiją.
Ilgai tyrinėjusi ligos simptomus, priežastis bei netikėtai atrastą gydymo būdą, daktarė pasidalino pastebėjimais, kam naujoji dieta iš tiesų galėtų padėti: pajutusiems skausmus neseniai, dažnai besišlapinantiems, jaučiantiems nuovargį ir šaltį. Dažniausiai nuo fibromialgijos kenčia vidutinio amžiaus moterys, ypač menopauzės metu.
Dieta be oksolatų – nemažas išbandymas mėgstantiems skaniai pavalgyti, nes jos laikantis tenka atsisakyti grūdų, bulvių, daugelio uogų, daržovių, vaisių, ankštinių daržovių. Patartina vengti net vitamino C papildų. Vis tik leidžiama mėgautis pieno produktais, mėsa, žuvimi, balta duona, ryžiais, cukrumi, vynu, grybais, svogūnais, žiediniais kopūstais, bananais, kriaušėmis, vyšniomis.