Apkūnumas – nebūtinai prastos sveikatos požymis

Beveik pusė apkūnių žmonių yra tokie pat sveiki kaip ir lieknieji. Beje, jiems net negresia ypatingos širdies problemos ar vėžys, teigia mokslininkai, pastebėję, jog minimalus fizinis krūvis apkūniems žmonėms leidžia išlaikyti puikią sveikatą, rašoma dailymail.co.uk.

Apkūnūs žmonės, kurių medžiagų apykaita funkcionuoja normaliai, beveik niekada nesiskundžia diabetu, aukštu kraujospūdžiu ar cholesterolio kiekiu kraujyje.<br>123rf
Apkūnūs žmonės, kurių medžiagų apykaita funkcionuoja normaliai, beveik niekada nesiskundžia diabetu, aukštu kraujospūdžiu ar cholesterolio kiekiu kraujyje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2012, 3:31 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:00 PM

Tyrimas, kuris šiuo metu yra vadinamas išsamiausiu šioje srityje, atskleidė netikėtą faktą, jog apkūnumas nebūtinai reiškia sveikatos problemas arba rimtų ligų grėsmę. Pastebėta, jog nemaža dalis apkūnesnių žmonių pasižymi puikia medžiagų apykaita, nors jų kūno masės indeksas rodo nemažus sutrikimus

Šie „sveikai“ apkūnūs asmenys taip pat turi geresnes galimybes išvengti širdies ar onkologinių ligų, kankinančių tuos, kurių kūno masės indeksas žymi itin didelį apkūnumą.

Kitas tyrimas parodė, jog per mažu arba net normaliu kūno svoriu pasižymintis žmonės sveikata skundžiasi net dažniau nei šiek tiek apkūnūs. Taip pat pastebėta, jog po širdies priepuolio apkūniems žmonėms nepatartina skubėti atsikratyti papildomų kilogramų – jie gali padėti pailginti gyvenimo trukmę.

Kontraversiški šių mokslinių tyrimų rezultatai itin nustebino Didžiosios Britanijos gyventojus, kurių daugiau nei ketvirtis kovoja su viršsvoriu. Vis tik tarptautinis tyrimas, kuriame dalyvavo 43 265 asmenys, parodė, kad išlaikyti sveiką medžiagų apykaitą nėra sudėtinga net turint antsvorį. Taip pat daugelis apkūnių žmonių išvengia ir širdies ligų bei įvairių vėžio formų, kurios neretai pasiglemžia normalaus svorio pacientus.

Apkūnūs žmonės, kurių medžiagų apykaita funkcionuoja normaliai, beveik niekada nesiskundžia diabetu, aukštu kraujospūdžiu ar cholesterolio kiekiu kraujyje. Nusiskundimų beveik nėra ir dėl plaučių ar širdies darbo.

JAV mokslininkų tyrimas, vykdytas 1979-2003 metais, parodė, jog net 46 procentų apkūnių žmonių organizmas funkcionavo nepriekaištingai. Tikimybė mirti nuo įvairių lėtinių ligų buvo lygiai tokia pati, kaip ir normalaus kūno svorio žmonių.

Tyrimo vadovas daktaras Francisco Ortega iš Granados universiteto Ispanijoje teigė: „Yra gerai žinoma, jog apkūnumas siejamas su daugeliu lėtinių ligų, taip pat širdies darbo sutrikimais bei onkologinėmis ligomis. Vis tik likome nustebinti, jog tai gresia ne visiems apkūniems žmonėms, o tik tiems, kurių organizmas dėl nesveiko gyvenimo būdo negali tinkamai funkcionuoti. Apkūnūs asmenys, kurie bent minimaliai sportuoja ir stengiasi maitintis sveikai, neretai gali pasigirti puikia sveikata.“

Kitas tyrimas buvo vykdomas Švedijoje, kur stebėti net 64 000 širdies ligų pacientų. Ten apkūnumo paradoksas taip pat pasitvirtino – apkūnesni žmonės dažniau išvengdavo komplikacijų bei pasveikdavo greičiau bei lieknesni asmenys. Daugiausia mirčių užfiksuota tarp itin lieknų bei nesveikai gyvenančių itin apkūnių pacientų.

Medikai tvirtina, jog norint išvengti sveikatos problemų tikrai nereikia skubėti atsikratyti papildomų kilogramų – svarbiausia yra sveika gyvensena bei fizinis krūvis, kurie padės išvengti širdies ligų bei sumažins žalą, kurią daro riebalų ląstelių išskiriami toksinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.