Ar kokosų aliejus gali pakeisti dantų pastą?

Nors „Bounty“ šokoladukai gali lemti ne itin malonų apsilankymą odontologo kabinete, mokslininkai atrado, kad kokosai gali padėti išvengti dantų ėduonies ir kovoti su jį sukeliančiais mikroorganizmais. Pastebėta, kad kokosų aliejus puikiai kovoja su „streptococcus mutans“ bakterijomis, kurios dievina cukrų ir išskiria rūgštį, skatinančią dantų puvimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2012, 11:47 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:29 PM

Kai aliejus buvo sumaišytas su virškinamais fermentais, jis tapo stipriu ginklu prieš šiuos organizmus. Tai – puiki užuomina, kad kokosą verta įtraukti į įvairių dantų pastų sudėtį.

Airijos technologijos instituto atstovas Damienas Brady teigė: „Dantų ėduonis šiandien nesulaukia pakankamai dėmesio, nors jis kankina nuo 60 iki 90 procentų vaikų bei suaugusiųjų. Kiek modifikuotas kokosų aliejus burnos higienos produktuose galėtų būti patraukti alternatyva cheminiams priedams, nes užtenka net itin nedidelės jo koncentracijos.“

Daktaras pabrėžė, jog šis atradimas gali būti svarbus ir todėl, kad mikroorganizmai, sukeliantys dantų ligas, tampa vis labiau atsparesni antibiotikams. Šį tyrimą įkvėpė kitas D. Brady eksperimentas su pienu, kuris taip pat patvirtino, jog pienas neleidžia bakterijoms prikibti prie emalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.