Kovai su tuberkulioze nebūna per daug ginklų

Paramos fondo „Saulės smiltys” įkūrėja, verslininkė Marija Dubickienė (37 m.) į kovą su tuberkulioze sugeba įtraukti vis daugiau žmonių – jie sutinka tapti gražių idėjų rėmėjais. Tačiau veikli moteris mato dar daug nepanaudotų galimybių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Gyvenimo būdas”)

2012-09-08 16:27, atnaujinta 2018-03-16 21:26

Sugrįžusi iš kelionės į JAV kaunietė su partneriais įgyvendino seną sumanymą – fondo patalpose Kaune atidarė pirmąjį Lietuvoje tuberkuliozės informacijos centrą „Stop TB”.

Dėl erdvesnių centro patalpų susitarta su Romainių ligonine, bet norint jas įrengti reikia papildomų investicijų, mat fondas išlaikomas tik privačių rėmėjų lėšomis.

„Reikalingi ne tik pinigai, bet ir savanoriai, iniciatyvūs medikai”, – vardijo fondo steigėja M.Dubickienė.

Idėją kurti tokius tuberkuliozės informacijos centrus M.Dubickienė parsivežė iš Čikagos (JAV), kur lankėsi pavasarį. Šiame didmiestyje toks projektas labai pasiteisino, ir šiandien jau matyti rezultatai.

Čikagoje gyvena 8 mln. žmonių, o pernai šiame mieste tuberkulioze susirgo vos 18 asmenų.

Lietuvoje šiuo metu yra maždaug 3 mln. gyventojų, o užfiksuota 1500–2000 susirgimų. Beje, iš visų susirgusių Čikagoje buvo 2 lietuviai.

Visus JAV didmiestyje tuberkulioze susirgusius žmones medikams pavyko išgelbėti, o Lietuvoje pernai mirė 47 žmonės.

„Esame tarp 27 Europos šalių, kur yra didžiausia atsparios vaistams tuberkuliozės rizika”, – apgailestavo M.Dubickienė. Lietuvą lenkia tik Moldova, Baltarusija, taip pat Azerbaidžanas, Tadžikistanas.

Steigdami pirmąjį informacijos centrą fondo „Saulės smiltys” atstovai jautė JAV ambasados dėmesį ir paramą.

Informacijos centre konsultuos medikai ir specialiai šitam darbui parengti savanoriai. Fondo tikslas – įkurti tokias įstaigas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Tuberkuliozės centrai registruotų ligonius, taip pat informuotų juos, kad jie gali užkrėsti aplinkinius ir kad ligą reikia nedelsiant gydyti.

Lietuvoje nėra priverstinio tuberkuliozės gydymo, todėl nėra tikslios informacijos apie sergančiųjų skaičių.

„Žinojimas, kas yra tuberkuliozė, – svarbiausia prevencijos programos sudedamoji dalis”, – įsitikinusi M.Dubickienė.

Rugpjūtį kaunietė Lemonte (JAV) skaitė pranešimą vietos lietuviams apie sergamumą tuberkulioze Lietuvoje ir galimybes kovoti su šia klastinga liga. Į susitikimą atvyko maždaug 200 žmonių.

Pokario metais beveik visų jų šeimos buvo susidūrusios su šia liga. Jie puikiai žino, kokia rimta tai problema ir kaip sunku su ja kovoti.

„Amerikoje gyvenančių lietuvių požiūris ir parama kovai su tuberkulioze yra gerokai rimtesni negu Lietuvos gyventojų”, – sakė M.Dubickienė.

Šįkart kitapus Atlanto kaunietė ieškojo partnerių, galinčių padėti surengti stažuotes Lietuvos gydytojams ir vaikų stovyklas vietos lietuvių šeimose.

Lietuvoje kovojama jau su pasekme – liga, o galimybei apsisaugoti, būdams išvengti šios ligos visiškai neskiriama dėmesio.

„Jeigu kiekviena darželio auklėtoja, mokytojai, vaikų tėvai žinos rizikos veiksnius, jiems bus gerokai lengviau išvengti ligos”, – kalbėjo M.Dubickienė.

Tuberkuliozė dažniausiai siejama ne tik su informacijos apie ligą stoka, bet ir žemu gyvenimo lygiu. Kita vertus, tai nėra tik asocialių žmonių liga.

„Sveikai gyvensenai ir mitybai nereikalingi papildomi pinigai, tačiau dėl to tikimybė išvengti ligos smarkiai padidėja”, – aiškino paramos fondo „Saulės smiltys” įkūrėja M.Dubickienė.

Kaunietei pavyksta į fondo veiklą įtraukti vis daugiau žmonių, padedančių netradiciniais būdais skleisti jos idėjas.

Vieni tokių – choreografas Kęstutis Baranauskas ir sportinių šokių šokėja Eglė Straleckaitė, dalyvaujantys TV3 televizijos projekte „Šok su manimi”. Pirmąją laidą žiūrovai išvys jau šiandien vakare.

„Nieko nėra svarbiau už sveikatą, o dar liūdniau, kai serga vaikai”, – kalbėjo K.Baranauskas.

Televizijos eteryje šokėjai supažindins žiūrovus su fondo „Saulės smiltys” veikla, dalyvaus jo renginiuose.

K.Baranauską žavi gražūs fondo tikslai, o kuo daugiau žmonių prisidės prie šios veiklos, tuo daugiau bus pasiekta.

„Jeigu žmonės nekalba apie problemą, ji niekur neišnyksta”, – įsitikinęs choreografas.

Skleisti žinias apie kovą su turberkulioze ir fondo siekius pasiryžęs ir gyvenimo būdo treneris Laurynas Mykolaitis, rytoj dalyvausiantis Vilniaus tarptautiniame maratone.

Pasak jo, sportavimas ir sveikas gyvenimo būdas neapsaugo nuo tuberkuliozės, bet smarkiai sumažina tikimybę ja užsikrėsti.

L.Mykolaitis mano, kad nebūtina sekti jo pavyzdžiu ir bėgti maratono distancijos, tačiau judėjimas būtinas kiekvienam.

„Vaikai dažnai mėgdžioja tėvų elgesį. Jeigu tėvai sportuoja, didelė tikimybė, kad vaikai perims iš jų gerą pavyzdį”, – aktyvaus gyvenimo būdo privalumus dėstė sveikuolis.

L.Mykolaičiui nereikia aiškinti, kas yra tuberkuliozė, – jis pasirinko magistrantūros studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, o jo teta dirba tuberkuliozės dispanseryje.

„Neblogai žinau, kokia tai liga ir ką galima padaryti, kad ja nesusirgtum”, – kalbėjo L.Mykolaitis.

Reikšmingiausi fondo „Saulės smiltys” darbai

Vykdomas projektas „Baltosios ramunės diena”, skirtas politinėms, socialinėms ir meninėms jėgoms, Lietuvos verslininkams sutelkti siekiant sudaryti sąlygas mažųjų ligonių ir sveikųjų integracijai, vykdyti kryptingą ir organizuotą visuomenės informavimo kampaniją.

Surengtos dvi stovyklos vaikams, dalyvaujantiems fondo programoje „Mokamai reabilitacijai – ne!”

Lilyje (Prancūzija) vykusioje 42-ojoje pasaulinėje plaučių ligų konferencijoje skaitytas pranešimas apie nevyriausybinių organizacijų, veikiančių tuberkuliozės srityje, TB Europos koalicijos pagalbą, tuberkuliozės politikos įgyvendinimą Lietuvoje.

Fondas „Saulės smiltys”, Lietuvos verslininkai ir bendrovė „United Lithuanian Promotions” įrengė kompiuterių klasę su bibliotekėle Kauno klinikinės ligoninės Vaikų pulmonologijos skyriuje.

Gegužės mėnesį dalyvauta Čikagoje vykusioje konferencijoje, skirtoje tuberkuliozės prevencijos ypatumams.

Rugpjūčio 19-ąją Lemonte, Pasaulio lietuvių centre, M.Dubickienė skaitė pranešimą apie tuberkuliozės plėtrą Lietuvoje.

Rugsėjo 4 dieną Kauno savivaldybėje vyko pirmojo Lietuvoje informacijos centro „Stop TB” atidarymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?