Virusai smogia žaibiškai

Peršalimo ligos šiemet atsėlino gerokai anksčiau nei įprasta. Jos sukėlė tokią didelę sergamumo bangą, kokios rudens pradžioje jau seniai nėra buvę.

Peršalimo ligos per pirmąjį rudens mėnesį Lietuvoje į ligos patalą jau paguldė keliolika tūkstančių žmonių.
Peršalimo ligos per pirmąjį rudens mėnesį Lietuvoje į ligos patalą jau paguldė keliolika tūkstančių žmonių.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė ("Lietuvos rytas")

Oct 2, 2012, 1:17 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:26 AM

Silpna. Skauda galvą. Nosinės tiesiog akimirksniu permirksta priglaustos prie varvančios nosies. Dėl peršulio gerklėje dingsta balsas ir vietoj žodžių ištrūksta švokštimas.

Apie šoktelėjusią temperatūrą įspėja keistokas kūną stingdantis šaltukas, o krūtinę, ypač naktį, plėšo aštrokas kosulys.

Tokiais negalavimais pastaruoju metu skundžiasi daugybė žmonių – ir tie, kurie laukdami eilėse prie gydytojų durų ramsto sienas poliklinikos koridoriuose, ir tie, kurie prisigėrę ligos simptomus malšinančių vaistų laikosi įsitvėrę darbo vietos.

Atakuoja gerokai anksčiau

„Pirmadienį jau buvo šiek tiek ramiau. Tačiau praėjusią savaitę žmonių, ypač jaunų, kuriems teko diagnozuoti ryklės uždegimą (faringitą) ar kitas ūmines viršutinių kvėpavimo takų ligas, buvo daugybė”, – vakar kalbėjo sostinės Šeškinės poliklinikos gydytoja Birutė Bilevičienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja gydytoja Daiva Razmuvienė neslapukauja: taip, šiemet rudens pradžia – išskirtinė.

„Jei palyginsime šių metų rugsėjo mėnesio duomenis su ankstesnių metų duomenimis, šįmet sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra daug didesnis”, – sakė D.Razmuvienė.

Šiemet šios infekcinės ligos, o kartu – ir gripas, pradėjo atakuoti žmones kone dviem mėnesiais anksčiau.

Pasak D.Razmuvienės, gripo virusai turi tam tikrų gyvavimo ypatybių. Tikėtina, kad pastariesiems sergamumo pokyčiams įtakos turėjo 2009-ųjų gripo pandemijos atgarsiai.

Tada, kai prieš 3 metus atsirado naujas virusas, ankstesnieji turėjo užleisti vietą naujokui. O dabar senieji sezoniniai gripo virusai suskato atsigriebti.

Sergamumas patrigubėjo

„Sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pirmojoje rugsėjo pusėje didėjo ypač sparčiai. Sergančiųjų skaičius, jei lygintume pirmosios rugsėjo savaitės duomenis su ankstesnių savaičių duomenimis, net patrigubėjo”, – sakė D. Razmuvienė.

Praėjusią savaitę ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos liovėsi plitusios žaibo greičiu. Tačiau padaugėjo susirgimų gripu.

Kad gripas šiemet anksti kelia sparnus, liudija ir laboratorijose patvirtintos diagnozės.

Prieš gerą savaitę ji buvo patvirtinta vienam ligoniui, o vakar – jau vienuolikai.

Gripas šiemet apskritai aplenkė vakcinų tiekėjus.

Liga jau įsismarkavo, o vakcinos, kurias yra užsakiusios gydymo įstaigos, jų net nepasiekė.

Valstybinė ligonių kasa, kuri vakcinų perka rizikos grupės žmonėms skiepyti – vyresnio amžiaus ar sergantiems lėtinėmis ligomis, į poliklinikas ir ligonines jas išvežioti pažadėjo iki spalio 10-osios.

Dažniausiai atakuoja jaunus

Profesorius infektologas Alvydas Laiškonis aiškino, kad šiemet gripo virusas, palyginti su pernykščiu, yra šiek tiek pakitęs: du iš trijų jo štamų yra nauji. O pakitęs virusas kanda smarkiau.

Tai viena priežasčių, nulėmusių, kad šiemet jis ypač greitai pasivijo paprastai priekyje žingsniuojančias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas.

„Gripas, skirtingai nei minėtos ligos, užklumpa staiga: prasideda karščiavimas, skauda akis, raumenis. Taip organizmas smarkiai reaguoja į užkratą”, – paaiškino A. Laiškonis.

Pastaruoju metu gripas pirmiausia kimba prie vaikų ir paauglių. Mat jų organizmas neturi tokios didelės gripo antikūnų kolekcijos kaip suaugusių ir ne kartą šia liga persirgusių žmonių.

Jau slenkama epidemijos link

* Praėjusią savaitę gripas arba ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos iš 10 tūkst. gyventojų buvo diagnozuota 50-iai. Tad šios ligos į patalą šalyje buvo paguldžiusios apie 16–16,7 tūkst. žmonių.

* Epidemija skelbiama, kai iš 10 tūkst. gyventojų suserga 100.

* Paprastai gripas iš visų tų žmonių, kuriems nustatoma virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, būna susargdinęs kas trečią ar ketvirtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.