Riebalai, kurių neverta nei bijoti, nei vengti

Širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis Lietuvoje – ne vėžys, ne avarijos, o širdies ir kraujagyslių ligos lemia beveik pusę visų mirčių.

Nors apie omega-3 riebalų rūgščių naudą žinoma jau beveik šimtą metų, šiomis medžiagomis labiau susidomėta praėjusio amžiaus antroje pusėje.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Nors apie omega-3 riebalų rūgščių naudą žinoma jau beveik šimtą metų, šiomis medžiagomis labiau susidomėta praėjusio amžiaus antroje pusėje.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

"Gyvenimo būdas"

Oct 8, 2012, 2:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:43 AM

Šių ligų daugeliu atvejų galima išvengti. Jeigu nenorite tapti šios liūdnos statistikos dalimi, pasirūpinkite savo širdimi jau šiandien.

Vienas paprasčiausių ir laiko patikrintų būdų – aprūpinti organizmą omega-3 riebalų rūgštimis. Šių medžiagų, kurių organizmas pats nepasigamina, yra žuvyse, jūrų produktuose. Kas tai per stebuklas?

Nors apie omega-3 riebalų rūgščių naudą žinoma jau beveik šimtą metų, šiomis medžiagomis labiau susidomėta praėjusio amžiaus antroje pusėje.

Didele paskata patyrinėti šias medžiagas tapo atradimas, kad Grenlandijos gyventojai, valgantys daug žuvies, gauna daug riebalų, tačiau neserga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Paaiškėjo, kad žuvyje esančios polinesočiosios riebalų rūgštys, mažindamos cholesterolio kiekį kraujyje, kartu mažina širdies ir kraujagyslių ligų, ypač aterosklerozės, riziką.

Dabar jau žinoma ir tai, kad didelės polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių dozės mažina kraujospūdį – normalų arterinį kraujospūdį šios rūgštys veikia labai mažai, tačiau turi teigiamą poveikį mažinant koronarinės širdies ligos ir insulto riziką.

Daugybė vėliau atliktų tyrimų patvirtino ne tiktai naudą širdžiai, bet ir kitoms organizmo sistemoms. Pavyzdžiui, JAV mokslininkai įrodė, kad moterys, vartojančios žuvų taukų papildus, rečiau suserga krūties vėžiu.

Omega-3 riebalų rūgštys turi poveikį ir smegenims – dėl jų mažėja depresijos, šizofrenijos, Alzheimerio ligos rizika. Kai kurie tyrimai įrodė, kad šios medžiagos malšina artrito požymius.

Norintiems papildyti organizmo atsargas šiomis naudingomis medžiagomis specialistai pirmiausia rekomenduoja valgyti daugiau žuvies – lašišų, skumbrių, menkių, tunų. Naudingi ir riešutai, linų sėmenys, linų sėmenų ar alyvuogių aliejus.

Amerikos širdies asociacija į savo rekomendacijas įtraukė patarimą – per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies. Viena porcija – maždaug 120 gramų keptos žuvies.

Taigi pridėję ranką prie širdies pasakykite – ar tinkamai ja rūpinatės?

Pridėję ranką prie širdies prisipažinkite – kiek kartų per savaitę valgote žuvies patiekalą? Jeigu esate sveikas, žuvis ant jūsų stalo turi puikuotis bent du kartus per savaitę. O jeigu jau išgirdote širdies ir kraujagyslių ligos diagnozę, – dar dažniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.