Reta liga privertė britę mokytis nejausti džiaugsmo, liūdesio ir kitų emocijų

36 metų Jane Barlow, dirbanti mokytoja Didžiojoje Britanijoje, turi retą sutrikimą – katapleksiją. Tai narkolepsijos pašalinis simptomas. Dėl šio miego sutrikimo moteris gali, tiesiogine šio žodžio prasme, „išsijungti“ bet kuriuo momentu. Jeigu ji supyksta, išsigąsta, nustemba ar net pajuokauja, kūnas jos nebeklauso. Jis suglemba ir moteris nukrenta ant žemės, rašo „The Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2012, 4:22 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:37 PM

Narkolepsija – autoimuninis negalavimas, dėl kurio žmogus jaučia nuolatinį nuovargį. Tiesa, dabar J. Barlow išmoko šiek tiek kontroliuoti priepuolius. Tiksliau, ji stengiasi atitraukti savo dėmesį nuo minėtų emocijų. Tuo tarpu artimieji, žinodami šį jos negalavimą, yra priversti nuolat paruošti moterį bet kurių emocijų proveržiams. Pavyzdžiui, jei kas nors nori pajuokauti, tai tą pasako iš anksto ir įspėja. Tada moteris gali spėti sutelkti savo dėmesį ties kuo nors kitu.

Jane tenka dažnai miegoti, nes normalus miego režimas sutrikęs. Būna, kad moteris prabunda iki 30 kartų per naktį. Kai ji galų gale užmiega, prasideda haliucinacijos, kurios vėl nutraukia miegą.

J. Barlow teikia konsultacijas vaikų, sergančių narkolepsija, tėvams. Ji aiškina, kad su tokiu negalavimu galima susitaikyti ir gyventi pilnavertį gyvenimą. Moteris neslepia, kad pirmieji šios ligos simptomai jai pasireiškė dar paauglystėje. Oficialiai ši liga jai buvo diagnozuota sulaukus 19 metų, tiksliau, po to, kai ji pati išanalizavo savo negalavimų simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.