Gydytojo konsultacija. Kaip atpažinti peršalimą ir jį gydyti?

Kosulys, skaudanti gerklė, sloga, čiaudulys – dažni vėstančių orų palydovai. Atšalus orams susidaro palankios sąlygos infekcijoms plisti. Netinkama apranga ir avalynė provokuoja šias ligas. Daugumai teko patirti, kad sušalus kojas greitai atsiranda sloga, o apsirengus per šiltai, kuomet suprakaituojama, ir dvelktelėjus šaltam rudens vėjui atsiranda pirmieji peršalimo simptomai. Kaip juos nugalėti, pataria “Northway” medicinos centro šeimos gydytoja Neringa Burokienė.

Tyrimų duomeninis, peršalimo ligas sukelia apie 300 virusų rūšių, todėl išsiugdyti specifinį imunitetą ligai neįmanoma.<br>123rf
Tyrimų duomeninis, peršalimo ligas sukelia apie 300 virusų rūšių, todėl išsiugdyti specifinį imunitetą ligai neįmanoma.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2012, 3:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:29 PM

- Kaip užsikrečiama peršalimo ligomis?

- Užsikrėtimo šaltinis – sergantis žmogus. Dažniausiai ūmia virusine viršutinių kvėpavimo takų infekcija yra užsikrečiama nuo čiaudinčio, kosėjančio bendrakeleivio viešajame transporte, darbe nuo sergančio kolegos, nuo sergančių šeimos narių. Į kvėpavimo takus virusų gali patekti, kai žmogus kosėja, čiaudi arba per rankas, glaudžiai kontaktuojant su sergančiuoju.

- Ar serga tik tie, kurių silpnas imunitetas? Kas sukelia peršalimo ligas?

- Tyrimų duomeninis, peršalimo ligas sukelia apie 300 virusų rūšių, todėl išsiugdyti specifinį imunitetą ligai neįmanoma. Dažni vaikų ir suaugusiųjų peršalimai siejami su nusilpusia imunine sistema.

- Kaip pasireiškia peršalimo ligos?

- Virusų inkubacinis periodas: 2–4 paros. Simptomai tęsiasi 6–10 dienų, kartais trunka iki trijų savaičių. Tipiška klinika - galvos ir gerklės skausmai, vandeninga sloga, tačiau nėra karščiavimo. Po 2–3 parų nosies išskyros tampa gelsvos, tirštesnės, tačiau bendra būklė pagerėja. Kosulys, prikimimas, gerklės skausmas dar gali varginti iki 10 dienų.

Nosies apžiūros metu matyti paraudusi ir paburkusi gleivinė, vandeningos išskyros. Bet kokie laboratoriniai ar rentgenologiniai tyrimai atliekami tik esant aiškiems kitos patologijos požymiams.

- Ką patarsite, norintiems nesusirgti?

- Visų pirma, turite stiprinti imunitetą. Sportuokite. Mokslo įrodyta, kad reguliariai (ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę) savo malonumui sportuojantys žmonės daug rečiau serga ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

Daugiau būkite gryname ore – pušynuose, prie jūros. Vėdinkite patalpas.

Valgykite daržovių, kuriose gausu vitaminų. Iš mikroelementų imunitetui svarbūs cinkas, selenas (jų yra mėsoje, riešutuose). Gerkite pakankamai skysčių, arbatų, natūralių vaisių sulčių.

Laikykitės darbo ir poilsio režimo, gerai išsimiegokite. Skirkite laiko maloniam užsiėmimui – labai svarbu teigiamos emocijos.

Mokėkite įveikti stresą. Nuolatinis stresas silpnina jūsų organizmo apsaugines jėgas.

Organizmo atsparumui gerinti tinka žiemos sezonui ir įvairūs maisto papildai – su ežiuole, propoliu, šeivamedžio uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.