Įveikti kosulį padės svogūnai, burokėliai, šalavijas ir imbieras

Ar pažįstate žmogų, kuris rudenį ir žiemą išgyveno be kosulio? Vargu. Pats kosulys nėra liga, bet greičiau kokios nors ligos, ypač peršalimo ligų, požymis. Tiesa, kasdienybę jis paralyžiuoja lygiai taip pat, kaip ir rimtesnis susirgimas. Jei nesugebėjote kosulio išvengti, sužinokite, kaip galite jį nugalėti nevartodami vaistų. Liaudies medicinos išmintis praverčia ir čia.

Azijoje imbieras nuo amžių laikomas stiprinančia priemone ir vienu seniausių vaistingųjų augalų.<br>123rf
Azijoje imbieras nuo amžių laikomas stiprinančia priemone ir vienu seniausių vaistingųjų augalų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2012, 5:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:19 PM

Sausas kosulys yra vienas pirmųjų virusinės kvėpavimo takų infekcijos požymių. Drėgnas kosulys liudija apie tai, kad kvėpavimo takuose prasidėjo uždegimas ir jis gali pasiekti bronchus ir net plaučius.

Kosulys yra savotiškas gynybinis refleksas, kurio užduotis - pašalinti iš kvėpavimo takų skrepliu, dulkes, svetimkūnius. Kai kosulys tampa nuolatiniu jūsų palydovu, jį jau galima vadinti tam tikros ligos simptomu.

Sakyti, kad kosulys nėra grėsmingas, ne visiškai teisinga. Jis nėra mirtinas, tačiau gali sukelti aibę rimtų negalavimų - krūtinės ar galvos skausmą, balso užkimimą, depresiją, vėmimą. Todėl kosulio gydymą vertėtų pradėti iškart tik jį pastebėjus.

Svogūnas nuo kosulio

Daugelio dėl nemalonaus kvapo vengiamas svogūnas gali pasitarnauti gydant net įsisenėjusį kosulį. Didelę vitaminų A, B, C magnio, folio rūgšties, kalcio, chromo ir geležies dozę turinti daržovė padeda naikinant bakterijas, stiprina imuninę sistemą, lengvina atsikosėjimą.

Kosulį galite gydyti sirupu iš svogūnų. Jį pasigaminsite greitai ir paprastai. Svogūną smulkiai supjaustykite, užpilkite verdančiu pienu, užbarstykite cukrumi ir palikite vienai dienai. Ryte sirupas jau bus paruoštas vartoti. Gerkite po kelis šaukštus sirupo kelis kartus per dieną.

Burokėlių galia

Burokėliai jau nuo senovės vertinami kaip patikimas sąjungininkas kovojant su kosuliu. Šių daržovių sultys didina organizmo atsparumą ligoms ir skatina raudonųjų kraujo kūnelių dauginimąsi.

Jei jus užklupo kosulys, išsispauskite stiklinę burokėlių sulčių. Į stiklinę šviežių sulčių įpilkite šaukštą obuolių acto. Skalaukite gerklę 5-6 kartus per dieną vieną savaitę.

Naudingasis imbieras

Azijoje imbieras nuo amžių laikomas stiprinančia priemone ir vienu seniausių vaistingųjų augalų. Šis šakninis augalas stimuliuoja visas organizmo funkcijas ir padeda kūnui greičiau pašalinti nuodingąsias medžiagas. Žmogus greitai pasijunta atsigavęs ir žvalesnis.

Imbiero arbata geriama profilaktiškai nuo peršalimo. Ji neutralizuoja virusus, kol jie dar nespėjo išplisti, arba neleidžia išsivystyti antrinėms bakterinėms infekcijoms. Be to, imbiero arbata stiprina imunitetą.

Kaip ją pasigaminti? Paprasčiausiai. Sutarkuokite gabalėlį imbiero ir užpilkite jį karštu vandeniu. Imbiero arbatą pagardinkite medumi ir citrina.

Linų sėmenų poveikis

Dar vienas puikus būdas nugalėti kosulį atkeliauja tiesiai iš pievos. Linų sėmenyse gausu gleivinančių medžiagų, kurios mažina skrandžio rūgštingumą, bei skatina gynybinius skrandžio procesus. Linų sėmenyse esančios augalinės skaidulos didina maisto tūrį, suteikia sotumo pojūtį ir slopiną apetitą. Jie ypač naudingi gydant kosulį - linų sėmenys padidina drėgmės lygį ir ramina paburkusią gleivinę.

Užpilą nuo kosulio pasigaminsite du valgomuosius šaukštus linų sėmenų užpylę puse stiklinės vandens. 3-5 minutes mišinį pavirkite ant silpnos ugnies. Užpilą perkoškite ir vartokite prieš valgį po vieną valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Antibakterinis šalavijas

Gydomąsias ir prieskonines vaistinių šalavijų savybes žinojo jau senovės romėnai. Lietuvoje iš jų lapų ruošiami užpilai, nuovirai, vonios. Šalavijų lapai ir iš jų pagaminti preparatai pasižymi uždegimą slopinančiomis, antibakterinėmis savybėmis. Šalavijų užpilas tinka burnos ertmės ir gerklų uždegiminėms ligoms gydyti.

Šalavijų nuovirą pasigaminsite kelis šaukštus džiovintų šio augalo lapelių užpylę stikline verdančio vandens. Nuoviru gerklę skalaukite kas 3 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.