Skausmingos mėnesinės amžiaus nepaiso

Vienoms moterims mėnesinės praeina nepastebimai, o kitos kenčia baisius skausmus, išgeria krūvas nuskausminamųjų. Kaip išvengti šių moteriškų negalavimų atsako gydytoja akušerė-ginekologė Rasa Dargienė.

Daugiau nuotraukų (1)

„Mamos žurnalas“

Oct 31, 2012, 8:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:16 PM

– Nuo ko priklauso savijauta mėnesinių metu?

– Mėnesinių ciklą reguliuoja lytiniai hormonai – estrogenai ir progesteronas – kuriuos išskiria kiaušidės. Svarbios ir kitos grandys – smegenų žievė, pagumburis, posmegeninė liauka. Įtakos turi ir kiti endokrininiai organai – skydliaukė, antinksčiai bei kepenų funkcija, kurioje vyksta hormonų apykaita. Tad bet kurios grandies sutrikimas turi įtakos savijautai per mėnesines. Gimdos pasisukimas į nugarą, gimdos kaklelio kanalo susiaurėjimas, tam tikri lytinių organų vystymosi sutrikimai, augliai (pvz., miomos), gimdos gleivinės patologija, endometriozė, uždegiminės ligos irgi gali sąlygoti skausmingas mėnesines. Net ir esant normaliai kiaušidžių funkcijai cikliniai hormonų svyravimai gali sukelti emocinius ir fizinius simptomus, vadinamus priešmenstruaciniu sindromu, skausmingas mėnesines (dismenorėja).

– Koks mėnesių skausmo mechanizmas? Moterys skundžiasi, kad skausmas būna spazmuojantis, ūmus...

– Menstruacinio ciklo metu užaugusi gimdos gleivinė atsidalina, gimdos susitraukimai ir kraujavimas padeda jai pasišalinti. Manoma, kad mėnesinių skausmą sukelia spazminiai gimdos susitraukimai, kurie sutrikdo gimdos raumens aprūpinimą krauju ir deguonimi . Spazminiai gimdos susitraukimai atsiranda sutrikus hormono prostaglandino gamybai, todėl dažnai į pagalba pasitelkiami šio hormono išsiskyrimą slopinantys preparatai, taip pat nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU). Skausmas gali kilti ir iš kitų organų: šlapimo takų, žarnyno, stuburo.

– Paauglystėje neretai mėnesinės būna skausmingos ir gausios, vėliau lyg ir susinormalizuoja. Kodėl taip būna?

– Prasidėjus mėnesinėms, paauglės lytinius hormonus gaminanti sistema dar nėra brandi, ovuliacijos vyksta nereguliariai, todėl skausmingos mėnesinės yra dažnos. Tai normalizuojasi per pirmus 6-36 mėnesius, susireguliavus ciklui.

– Ar mėnesinių pobūdžiui turi įtakos nėštumai ir gimdymai? Dauguma moterų pastebi, kad po gimdymo mėnesinės atsinaujina lyg ir kitokios nei prieš nėštumą – ne tokios gausios, ne tokios skausmingos.

– Taip, normalus nėštumas ir gimdymas gali turėti įtakos mėnesinių pokyčiams. Keičiasi gimdos kaklelio standumas ir kanalo plotis – lengviau nuteka menstruacinis kraujas. Nėštumas – kartu ir „vaistas“, stabdantis endometriozės progresavimą, kurios vienas iš požymių yra skausmingos mėnesinės. Tačiau komplikuotas nėštumas ar gimdymas, cezario pjūvio operacija gali būti naujų nemalonių pojūčių per mėnesines priežastis.

– Koks mėnesinių skausmas laikomas normaliu? Pilvo ir strėnų maudimas, spaudimas nueinantis į nugarą, regis, daugumai tapęs įprastu pojūčiu. Ar tai normalu?

Skausmo stiprumas – subjektyvus pojūtis, kuris priklauso nuo skausmo jutimo slenksčio. To paties intensyvumo skausmą skirtingi žmonės toleruoja skirtingai. Beveik 8 iš 10 moterų vienokį ar kitokį skausmą patiria per kiekvienas mėnesines. Tai dažniausiai nereiškia nieko blogo, jei praeina ar sumažėja nuo NVNU. Skausmo jutimas – normalus simptomas, tačiau jis neturi kelti kančios ar įtampos, bloginti gyvenimo kokybės. Jei nuskausminamieji nepadeda ar atsiranda kitų negalavimų (pykinimas, galvos skausmas) reikia kreiptis į gydytoją ir įvertinus situaciją koreguoti gydymą.

– Per mėnesines kai kurias moteris kamuoja ne tik skausmai, bet ir šaltkrėtis, kai kurios net alpsta. Kodėl taip nutinka?

Menstruacijos išties reikšmingos moters gyvenime – jos patvirtina moters brandą, pasiruošimą reprodukciniam laikotarpiui. Tačiau jos atneša ir nemalonius jutimus – dirglumą, nuotaikos svyravimus, skausmą bei kitus negalavimus. Per mėnesines gali pasireikšti keletas skausmo sukeltų simptomų: migrena, pykinimas, šaltkrėtis, alpimas... Visa tai vadinama dismenorėja. Ji gali būti be jokios organinės patologijos, dažniausiai prasidedanti kartu su pirmosiomis mėnesinėmis ir gali tęstis tol, kol susireguliuoja ovuliaciniai ciklai. Antrinė dismenorėja būna esant įvairiai moters lytinių organų patologijai (uždegiminės ligos, endometriozė, pooperacinės sąaugos, gerybiniai ar piktybiniai augliai).

– Daug moterų skundžiasi, kad joms maudžia ir skauda kelios dienos ar net savaitė prieš mėnesines, kol „pramuša“. Kai kurios moterys, išvargintos to skausmo, bando liaudiškais būdais mėnesines pagreitinti – gulasi į karštą vonią. Ką tokioms moterims patartumėte?

– Jei skausmą sąlygoja pirminė dismenorėja (kai nėra organinės patologijos), efektyviausia gydymą NVNU pradėti 2-3 dienas prieš menstruacijas. Jei tai antrinė dismenorėja, gydymas priklauso nuo esamos ligos ar sutrikimo. Trumpalaikė šiluma pilvo apačioje gali būti efektyvi, tačiau tokia pagalba gali sukelti gausų kraujavimą. Nerekomenduojama gulėti karštoje vonioje.Jei nepadeda gydymas nuskausminamaisiais, patariu kreiptis į ginekologą. Reikia ištirti galimą organinę patologiją ir pritaikyti kitokį gydymą.

– Kai kurioms padeda ne įprasti nuskausminamieji, o nošpa. Gal dar yra kokių subtilybių, kurios padėtų sumažinti mėnesinių keliamą skausmą?

– Nošpa – tai vaistas, kuris mažina lygiųjų raumenų spazmus, vadinasi, turi poveikį žarnynui ar šlapimo takams, tačiau neskiriamas mėnesinių skausmo malšinimui. Kiekvienai moteriai individualiai reikia parinkti papildomus gydymo būdus – homeopatiją, maisto papildus, akupunktūrą, relaksaciją, jogą, lengvą fizinį aktyvumą, dietą...

–  Ką rodo staiga atsiradę mėnesinių skausmai, jei iki tol jų nebuvo?

– Staiga atsiradę simptomai, kurių nebuvo anksčiau, gali nurodyti esamą ginekologinę ligą. Reikia konsultuotis ir patikslinus diagnozę skirti gydymą.

– Kokius tyrimus atliekate moteriai, kuri skundžiasi skausmingomis mėnesinėmis?

– Kai moteris atvyksta dėl skausmingų mėnesinių, išsiaiškiname skausmo pradžią, vietą, pobūdį, cikliškumą, kitus simptomus. Reikia išsamaus kompleksinio tyrimo (tiriama dėl galimų infekcijų, atliekamas ultragarsinis genitalijų tyrimas). Gali būti atlikti ir vidaus organų tyrimai: echoskopija, endoskopija, kompiuterinė tomografija, diagnostinė laparoskopija ir kt.. Kiekvienos pacientės ištyrimas individualus ir priklauso nuo randamų pakitimų.

– Koks skiriamas gydymas moterims, kurioms mėnesinės sukelia tikras kančias?

– Kaip minėjau, dismenorėjos medikamentinis pirmo pasirinkimo gydymas – NVNU. Šie vaistai mažina prostaglandinų kiekį, taip silpnina gimdos raumenų spazmus. Galima vartoti ibuprofeną, naprokseno ar mefenamino rūgštį. Kad gydymas būtų efektyviausias, jį rekomenduojama pradėti 2-3 dienas prieš mėnesines. Jei nelabai efektyvus vienas NVNU, reikėtų bandyti keisti kitu. Toks gydymas padeda 80 proc. moterų.

Skausmingų mėnesinių gydymui gali būti skiriami sudėtiniai geriamieji kontraceptikai (SGK), nes jie slopina ovuliaciją, plonina gimdos gleivinę, mažina prostagladinų kiekį, kontroliuoja kraujavimo gausumą. Kartu su NVNU skirti hormoniniai kontraceptikai padeda 90 proc. moterų. Naujausių tyrimų duomenimis, ypač veiksmingų rezultatų pasiekiama, kai kontraceptinės tabletės vartojamos be pertraukų, t.y. išgėrus 21 veikliąją tabletę iš karto pradedama nauja pakuotė. Jei moteriai reikalinga apsauga nuo neplanuoto nėštumo, yra gausios ir skausmingos mėnesinės, gali padėti ir hormoną levonorgestrelį išskirianti spiralė. Tai vienintelė spiralė, mažinanti mėnesinių gausumą, kraujavimo trukmę, skausmingumą.

– Gal yra kokių liaudiškų metodų, padedančių išvengti mėnesinių skausmų? Vaistininkai rekomenduoja nakvišų aliejų, vitaminą B.

Taip, galimas ir nemedikamentinis gydymas: akupunktūra, homeopatija, vitaminai ir maisto papildai (tiaminas, piridoksinas, magnis, vitaminas E, žuvų taukai, nakvišų aliejus), dieta – neriebus, neaštrus, su ribotu druskos kiekiu bei turtingas skaidulomis maistas, mažiau kofeino, lengvas fizinis aktyvumas, joga, relaksacija.

– Ar lytinis gyvenimas turi kažkokios įtakos mėnesinių skausmingumui?

Pilnavertis lytinis gyvenimas – puikus antidepresantas, nes gaminasi „laimės hormonai“ endorfinai. Tačiau reikia nepamiršti ir galimų lytiniu keliu plintančių infekcijų, kurios gali būti naujų simptomų, skausmo priežastimi.

Trumpai apie skausmingas mėnesines

Skausmas mėnesinių metu vadinamas dismenorėja. Šis pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžių: „dys“ reiškia sunkus, skausmingas, „meno“ – mėnuo, o „rrhea“ – tekėjimas. Tai cikliškai pasikartojantis skausmas apatinėje pilvo dalyje, galintis plisti į nugarą ar šlaunis. Jis paprastai prasideda prieš pat mėnesines ir palaipsniui rimsta mėnesinių metu. Jei dismenorėja pasireiškia moterims, kurioms nerandama jokios pilvo organų ligos, galinčios būti skausmo per mėnesines priežastimi, ji vadinama pirmine. Priešingu atveju dismenorėja yra antrinė.

Manoma, kad skausmas mėnesinių metu vargina 40-70 proc. vaisingo amžiaus moterų ir net iki 90 proc. paauglių. 5-20 proc. moterų skausmas būna itin stiprus, sutrikdantis įprastą kasdienę veiklą.

Apskaičiuota, kad dėl skausmingų mėnesinių 10-45 proc. moterų neįstengia dirbti, yra priverstos praleisti mėgstamas veiklas, riboti kitus užsiėmimus. Maža to, tokią būklę dažnai lydi kiti nemalonumai: sumažėjęs darbingumas ir nuovargis 85 proc.; irzlumas, galvos svaigimas ir skausmas 45 proc.; strėnų skausmas 60 proc.; viduriavimas 60 proc.; pykinimas ir vėmimas 89 proc.; dėl stipraus skausmo moterys kartais net nualpsta ir patenka į ligoninę.

Temą remia kompanija „Bayer“. Kviečiame aplankyti moters e.kalendorių www.prisimink.lt, skirtą planuojančioms nėštumą, besilaukiančioms, neseniai pagimdžiusioms arba vartojančioms kontracepciją moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.