Kvėpavimas virš puodų padeda greičiau pasveikti

Peršalimo ir virusinėmis ligomis sergame ne tik žiemą. Tiesa, šaltuoju metu šios ligos puola dažniau ir smarkiau. Tokiais atvejais griebiamės įvairių gydymo liaudies priemonių – geriame žolelių arbatas, vartojame vaistus nuo slogos, gerklės skausmo, kosulio. O gal vertėtų išmėginti inhaliacijas? Be to, šią procedūrą lengva atlikti ir namų sąlygomis – galite naudoti ir šiuolaikinius inhaliatorius, ir priemones, kurias tikrai turite savo virtuvėje – puodą ir rankšluostį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2012, 9:18 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:01 PM

Kvėpuoti bulvių garais yra tekę dažnam. Nemeluokime sau – ši procedūra nėra maloni, tačiau jos efektyvumas atperka patirtą vargą. O ir rezultatai dažniausiai būna tokie, kokių ir tikimasi. Todėl pasireiškus pirmiesiems ligos simptomams, griebkitės ne vaistų, o laiko išbandymų gydomųjų priemonių.

Inhaliacija – kas tai?

Inhaliacija – vaistinių medžiagų įkvėpimas gydymo tikslu. Garuose esančios gydomosios medžiagos patenka į kvėpavimo takų gleivinę ir šalina ligos simptomus. Gydytis inhaliacija patariama atsiradus pirmiesiems kvėpavimo takų ligų simptomams – slogai, laringitui, bronchitui, tonzilių uždegimui, laringitui, bronchitui, plaučių uždegimui.

Garuose esančios gydančias medžiagas greitai pasisavina kraujas, todėl veikia greičiau nei daugelis gydomųjų priemonių. Inhaliacija padeda greičiau pašalinti iš kvėpavimo takų drėgmę ir gleives. Kvėpavimas garais skystina skreplius, dėl to palengvėja atsikosėjimas.

Procedūra atliekama praėjus valandai po valgio, vidutiniškai procedūros trukmė – 10–15 minučių. Inhaliacija gali būti kartojama 3–4 kartus per dieną (priklausomai nuo savijautos ir norimo efekto). Jei jums sloga, inhaliacijos metu kvėpuokite nosimi, Jei jums diagnozuotos trachėjos ar bronchų ligos – kvėpuokite pro burną, kvėpavimą sulaikykite 2–3 sekundėms, o iškvėpkite pro nosį.

Inhaliacijų nepatariama atlikti, jei žmogaus temperatūra yra didesnė nei 37,5 laipsnių, jei silpna jo nosies gleivinė, jei yra širdies nepakankamumas ar hipertonija.

Procedūrai atlikti naudojamas karštas, o ne verdantis vanduo. Reikia palenkti galvą ties indu, užsidengti rankšluosčiu, kad neliktų tarpo orui praeiti, užsimerkti ir kvėpuoti garais. Atlikdami inhaliacijas galvą laikykite palenktą ne arčiau kaip per 20 cm nuo indo, tai padės apsisaugoti nuo gleivinės nuplikimo garais.

Sodos inhaliacija

4-5 šaukštus valgomosios sodos užpilkite litru verdančio vandens. Kvėpuoti atliekant procedūrą reikėtų ir nosimi, ir burna. Šis inhaliacijos būdas padeda vienu metu atsikratyti slogos, sumažina klampumą bronchuose.

Svogūnų inhaliacija

Svogūnas yra veiksmingas kovojant su gerklės skausmu ir kosuliu. Šią jų savybę lemia svogūnuose esančios stiprios mikrobus naikinančios medžiagos — fitoncidai. Jie pasižymi antimikrobinėmis, antigrybelinėmis, antiparazitinėmis savybėmis. Sumalkite kelis didelius svogūnus smulkintuvu, masę nuspauskite per marlę. Gautas svogūno sultis atskieskite kaštu vandeniu santykiu 1:10. Šis inhaliacijos būdas efektyviausias sergant angina.

Virtų bulvių inhaliacija

Išvirkite bulves su lupenomis arba bulvių lupenas, uždenkite galvą storu rankšluosčiu ir kvėpuokite jų garais esant kvėpavimo takų uždegimams. Bulvių garai stiprina imuninę organizmo sistemą ir skatina audinių atsinaujinimą.

Vaistažolių inhaliacija

Šaukštą smulkintų vaistinių augalų (beržo pumpurų, liepų žiedų, čiobrelių, šalpusnio, raudonėlio, šalavijo, vaistinių ramunėlių, eukalipto ar kitokių) užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 20–30 minučių pastovėti. Po to įpilkite litrą karšto vandens ir kvėpuokite garais.

Inhaliacijoms galima naudoti smulkintus pušies, kadagio, kėnio, kedro spyglius, džiovintus eukalipto, ąžuolo, beržo, juodojo serbento lapus, liepos, ramunėlės, mėtos, levandos, pelyno, šalavijo žiedus bei kitus augalus.

Eterinių aliejų inhaliacija

Eteriniai aliejai ne tik puikiai gydo peršalimo ligas, bet ir sumažina įtampą, pašalina stresą, galvos skausmus, nerimą. Daugelis eterinių aliejų pasižymi antibakteriniu poveikiu, o kai kurie — ir antivirusiniu.

Eteriniai aliejai į karštą vandenį yra lašinami pamažu - dozė svyruoja nuo 2 iki 5 lašų eterinio aliejaus. Per didelis eterinių aliejų kiekis vienu metu gali sukelti spazmus ir kosulį, gleivinės sausmę, dėl ko gali atsirasti perštėjimo pojūtis.

Atsikosėjimą pagerina muskatų, tujų, citrinų, tikrųjų ir imbierinių citrinžolių, pankolių, čiobrelių, sandalų, levandų ir eukaliptų eteriniai aliejai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.