Pieno produktai kelia grėsmę vyrų vaisingumui?

Jauni vyrai, kurie per dieną suvalgo daugiau nei tris gabalėlius sūrio, rizikuoja niekada nesusilaukti vaikų, praneša mokslininkai. Net nedideliais kiekiais vartojami pieno produktai gali smarkiai kenkti vyrų vaisingumui. Harvardo (JAV) akademikai pastebėjo, kad vyrų, triskart per dieną valgančių pieno produktus, sperma yra gerokai prastesnės kokybės nei vengiančių pieno produktų, rašo dailymail.co.uk.

Sūryje esantys moteriški hormonai kenkia spermos kokybei.<br>123rf
Sūryje esantys moteriški hormonai kenkia spermos kokybei.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-05 10:17, atnaujinta 2018-03-15 16:52

Mokslininkai viena pieno produktų porciją įvardino unciją sūrio (28 gramai), arbatinį šaukštelį grietinės, vieną porciją ledų arba stiklinę vidutinio riebumo pieno. Manoma, kad tyrimo rezultatus lėmė tai, kad pieno produktuose yra natūralių moteriškų hormonų, turinčių neigiamos įtakos vyrų reprodukcinei sistemai.

Iki šiol mokslininkai labiau domėjosi, kaip mityba gali lemti moterų vaisingumą, tačiau daugėja įrodymų, kad ne mažiau svarbi ir vyrų, norinčių tapti tėvais, dieta. Harvardo Visuomenės sveikatos mokykla Bostone tyrė 189 vyrus, kurių amžius siekė 19-25 metus. Nė vienas iš jų neturėjo antsvorio ir per savaitę mankštinosi bent pusvalandį. Visi tiriamieji atsakė į klausimus apie savo mitybos režimą, kaip dažnai vartoja pieno produktus, vaisius, mėsą.

Mokslininkai tyrė ir vyrų spermą – jos greitį, formą. Pastebėta, kad vyrai, vartojantys pieno produktus bent triskart per dieną, pasižymėjo 25 procentais prastesne spermos kokybe nei tie, kurie pieno produktų vengė.

Tyrėjai savo pastebėjimus pristatys Amerikos Reprodukcinės medicinos konferencijoje San Diege. Myriam Afeiche, kuri vadovavo tyrimui, aiškino, kad karvių piene esantis moteriškas hormonas estrogenas gali smarkiai paveikti vyrų vaisingumą. Taip pat svarbu paminėti į pieną galinčius patekti pesticidus.

„Nors iki šiol buvo minėta, kad pienas gali kenkti spermos kokybei, jokie kiti tyrimai to neįrodė, netyrė ryšio tarp moteriškų hormonų, pesticidų ir sunkiųjų metalų piene ir vyrų vaisingumo.“

Britų Vaisingumo asociacijos vadovas Allanas Pacey mano, kad pieno produktų visiškai atsisakyti vis tik nederėtų. Jis pabrėžė, kad nors vaisingumas mažėja, daugelis šio tipo problemų turinčių vyrų vis tiek gali susilaukti palikuonių: „Taip, šie rodikliai dėl pieno vartojimo prastėja, tačiau tai nereiškia, kad vyrai tampa nevaisingi. Mes vis dar galutinai nesuvokiame dietos svarbos reprodukcinei sistemai, tačiau gąsdinti vyrų nereikėtų. Šiuo metu svarbiau kalbėti apie antsvorį, dėl kurio pasikeičia hormonų balansas ir išties kenkiama vaisingumui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.