Sveikatinimo procedūros – geros savijautos šaltinis

- Įvairios sveikatinimo procedūros – tai puikiausias būdas atsipalaiduoti bei atgauti jėgas pavargusiems nuo rutinos, patiriamo streso ir greito gyvenimo tempo. Baseinas, pirtys, perlinės vonios, masažai veikia atpalaiduojančiai, pašalina nuovargį, gerina nuotaiką, stipriną imunitetą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2012, 5:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:41 PM

- Ką jūs manote apie vis populiarėjančias sveikatinimo procedūras?

- Įvairios sveikatinimo procedūros – tai puikiausias būdas atsipalaiduoti bei atgauti jėgas pavargusiems nuo rutinos, patiriamo streso ir greito gyvenimo tempo. Baseinas, pirtys, perlinės vonios, masažai veikia atpalaiduojančiai, pašalina nuovargį, gerina nuotaiką, stipriną imunitetą.

Sveikatinimo procedūros – geriausias pasirinkimas, norintiems praleisti laisvalaikį kokybiškai, aktyviai ir sveikai. Ypač jos rekomenduotinos šaltuoju metu, kai aplink niūru ir pilka, tad geros emocijos ypatingai reikalingos. Džiugu, kad vis daugiau žmonių supranta sveikatinimo naudą, renkasi sveikesnį gyvenimo būdą, fizinį aktyvumą ir siekia, jog tai taptų kasdienio jų gyvenimo dalimi.

- Dažnai kalbama apie plaukiojimo privalumus žmogaus organizmui. Kuo gali būti naudingos maudynės baseine? Ar jos tinkamos visiems?

- Maudynės baseine suteikia ne tik gerų emocijų, bet ir yra itin naudingos mūsų organizmui. Vandenyje atsipalaiduoja raumenys, greičiau cirkuliuoja kraujas, paspartėja medžiagų apykaita, pagerėja širdies veikla, nervų sistemos ir smegenų darbas, slopsta psichologinė įtampa. Plaukiojant dirba visi kūno raumenys, treniruojama širdis. Plaukiojimas ar mankšta baseine, povandeniniai masažai gerina medžiagų apykaitą, stangrina raumenis, grūdina organizmą, stiprina imuninę sistemą. Vandens procedūros rekomenduojamos sergantiems kaulų, sąnarių, neurologinėmis ligomis, stuburo osteochondroze. Vandenyje kūnas tampa lengvesnis, atsipalaiduoja raumenys.

Plaukiojimas baseine - tai ir puikus kovos su viršsvoriu būdas.

Kaip atpalaiduojanti priemonė, plaukymas baseine puikiai tinka intensyviai dirbantiems žmonėms. Vandens procedūros rekomenduojamos visiems, o ypač besiskundžiantiems stuburo, sąnarių skausmais, netaisyklinga laikysena, po traumų ir ortopedinių operacijų.

- Lankymasis pirtyje daugeliui tampa malonia tradicija. Papasakokite, koks yra pirties procedūrų poveikis? Kada jos naudingos ir kada reikėtų jų vengti?

- Sakoma, kad pirtyje paliekama bloga nuotaika ir emocinė įtampa. Pirtys padeda peršalus, sloguojant, sergant viršutinių kvėpavimo takų kataru, chronišku bronchitu ir įvairiais plaučių susirgimais, taip pat - sergant visomis nervų sistemos ligomis. Tai gera priemonė atsikratyti fizinio ir protinio nuovargio. Pirtyje, suaktyvėjus įvairioms organizmo funkcijoms, smegenys geriau aprūpinamos krauju, deguonimi, maisto medžiagomis. Aukšta temperatūra puikiai nuskausmina ir suaktyvina gijimo procesus, o per odą intensyviai pasišalina įvairios druskos ir organizmo metabolizmo produktai - „šlakai“. Oda pasidaro lygesnė, švaresnė ir skaistesnė, organizmas užsigrūdina ir tampa atsparesnis ligoms. Šiluma maloniai veikia visą kūną, pagerėja vidaus organų veikla, sumažėja dirglumas, pagerėja miegas.

Pirties procedūros – gera treniruotė, stiprinanti širdies ir kraujagyslių sistemą. Šiuolaikinėse pirtyse sumontuota garso bei spalvų terapijos įranga, malonius kvapus skleidžiantys eteriniai aliejai suteikia ypatingai gerų emocijų

Pirties procedūros atpalaiduoja, tad į pirtį rekomenduočiau eiti tada, kai skauda nugarą, maudžia sąnarius, įsitempę raumenys, kai jaučiatės pavargę ar kamuoja stresas. Pirties procedūros taip pat naudingos sergantiems radikulitu, pleksitu, neuritu, neuralgija, miozitu. Pirtyje nereikėtų būti per ilgai. Patartina nesikaitinti išgėrus alkoholio, nevalgius ar persivalgius, pervargus arba prieš pat miegą.

Pirties malonumais nepatarčiau piktnaudžiauti vaikams, senyvo amžiaus žmonėms bei besiskundžiantiems širdies veikla. Svarbiausia žinoti savo galimybes ir nepersikaitinti.

- Stebuklinga žmogaus rankų prisilietimo galia paveikti viso organizmo būseną buvo tikima jau gilioje senovėje. Papasakokite apie masažus šiek tiek plačiau: kada jie rekomenduojami, ar jais mėgautis gali bet kokio amžiaus žmonės?

- Masažas - išties stebuklingų galių turinti procedūra. Gydomasis masažas pašalina skausmą ir raumenų nuovargį, įtampą, pagerina kraujotaką ir medžiagų apykaitą, naikina spazmus, atkuria sąnarių judrumą, kelia tonusą, didina audinių elastingumą. Gydomasis masažas taikomas gydant pacientus, sergančius širdies kraujagyslių, nervų sistemos ligomis, esant kvėpavimo organų, atramos-judėjimo, virškinimo ar lytinės sistemos funkcijų sutrikimams, o taip pat – medžiagų apykaitos sutrikimų atvejais.

Atpalaiduojamųjų masažų poveikis kiek kitoks - jie teigiamai veikia centrinę ir periferinę nervų sistemą, gerina širdies kraujagyslių sistemos veiklą, padidina atsparumą stresui, stiprina imuninę sistemą. Toks masažas atpalaiduoja, šalina įtampą, nuovargį, atstato kūno energetinį balansą, leidžia pajusti kūno ir sielos harmoniją, suteikia naujų jėgų ir energijos. Juos ypatingai rekomenduočiau tiems, kas patiria stresą, nuovargį. Atpalaiduojantys masažai leidžia pasinerti į gilų atsipalaidavimą ir suteikia ilgalaikį palaimos jausmą.

Masažai – universali gydymo priemonės. Jie atliekami įvairaus amžiaus žmonėms – ir kūdikiams, ir senoliams. Kūdikiams dažniausiai taikomi gydomieji masažai, kurių tikslas - skatinti mažylių vystymosi motoriką. Vidutinio amžiaus žmonės dažniausiai renkasi atpalaiduojamuosius masažus, mat jie dažniau susiduria su įtampa, stresu darbe ir namuose. Tuo tarpu senyvo amžiaus žmonės sąnarių ir nugaros skausmus, raumenų nuovargį ir išsekimą malšina gydomuoju masažu.

- Ką rekomenduotumėte mūsų skaitytojams?

- Noriu dar kartą priminti, kad visos sveikatinimo procedūros puoselėja sveikatą, grožį, gerina nuotaiką. Tad rekomenduočiau sveikatinimo procedūras pasidovanoti kuo dažniau – juk puiku pakeisti aplinką, kokybiškai ir sveikai praleisti laisvalaikį su šeima ar draugais. Palepinkite save, ir kartu pasirūpinkite savo sveikata!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.