Alzheimerio grėsmę galima numatyti net dvidešimtmečiams

Jau dvidešimtmečių smegenyse galima aptikti pokyčių, signalizuojančių apie tai, kad ateityje jiems gresia Alzheimerio liga. Šis mokslininkų atradimas gali padėti aptikti galimą ligą iki jai prasidedant ir užkirsti kelią jos progresavimui.

Alzheimerio liga susergama sulaukus maždaug 65-70 metų, tačiau kai kuriems žmonėms ji pasireiškia ir anksčiau.<br>123rf
Alzheimerio liga susergama sulaukus maždaug 65-70 metų, tačiau kai kuriems žmonėms ji pasireiškia ir anksčiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2012-11-09 14:45, atnaujinta 2018-03-15 14:36

Alzheimerį, dar vadinamą senatvine silpnaprotyste, gydyti nėra lengva, nes dažniausiai ligai jau prasidėjus vaistai nebegelbsti.

Todėl mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kada galima aptikti pirmuosius pakitimus smegenyse, iki prasidedant ligai. Tirta grupė 18-26 metų amžiaus žmonių, kurių šeimų istorijose buvo sergančiųjų Alzheimerio liga.

Tyrimų rezultatai buvo netikėti. Paaiškėjo, kad Alzheimerį galima numatyti jau prieš 20 metų, iki pasireiškiant pirmiesiems ligos simptomams. Reikšmingi pakitimai, galintys ateityje lemti silpnaprotystę, aptinkami ir paauglių smegenyse.

Visi tirtieji asmenys buvo visiškai sveiki, jų pažintiniai sugebėjimai - puikūs, bet maždaug pusė jų turėjo mutavusį geną Presenilinas 1 (PSEN1). Šio geno pakitimai lemia, kad 45 metų sulaukusiam asmeniui pasireikš pirmieji Alzheimerio ligos simptomai.

Rasta ir daugiau pakitimų smegenyse tų, kuriems ateityje gresia senatvinė silpnaprotystė. Hipokampe buvo pakitęs aktyvumas, o smegenys turėjo mažiau pilkosios medžiagos. Be to, stuburo smegenų skystyje buvo padidėjęs beta amiloidinių baltymų kiekis. Atradimai buvo išspausdinti žurnale „The Lancet Neurology“.

Alzhaimerio liga susergama sulaukus maždaug 65-70 metų, tačiau kai kuriems žmonėms ji pasireiškia ir anksčiau.

Pasaulyje šia liga serga nuo 24 iki 30 milijonų žmonių ir jų vis daugėja.

Kiek tokių ligonių yra Lietuvoje, statistikos nėra. Bet Alzheimerio globos ir slaugos įstaigų asociacija spėja, kad Lietuvoje gali būti apie 35 tūkstančiai sergančiųjų šia liga. Kai kurie žmonės greičiausiai net nežino, kuo serga.

Alzheimerio ligos neišvengia ir pasaulio galingieji bei daug savo srityse pasiekę žmonės. Ši liga kamavo keturiasdešimtąjį JAV Prezidentą Ronaldą Reaganą, dėl kurios gyvenimo pabaigoje jis buvo kone visiškai praradęs atmintį.

Ja serga ir „Geležine ledi“ praminta buvusi Didžiosios Britanijos Premjerė Margareta Thatcher, beje, buvusi gera R.Reigano bičiulė.

Liga neaplenkė ir prancūzų kompozitoriaus Maurice'o Ravelio, nei Nobelio premijos laureato, Kolumbijos rašytojo Gabrielio Garcia'os Marquez'o, ar JAV olimpinio čempiono Muhammado Ali. Laimė, pasaulyje atrandami vis nauji vaistai, padedantys sustabdyti ligos progresavimą. Neseniai paskelbta, kad naujieji Alzheimerio ligos vaistai gali sulėtinti atminties praradimą maždaug trečdaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.