Gydytojos komentaras: menstruacinė taurelė - bijoti jos ar ne? (video)

Įvairiose reklamose vis dažniau moterys pastebi, kad kasdienius įklotus ir tamponus siūloma keisti menstruacijų taurele. Nors ji atsirado prieš dešimtmetį, o Lietuvoje - prieš trejus metus, daugeliui merginų ir moterų menstruacijų taurelė išlieka paslaptimi. Skaitytojams siūlome plačiau susipažinti su šiuo nevisiškai nauju, tačiau nedaug dar kam pažįstamu išradimu. Ar verta menstruacijų taurelės bijoti, ir kaip ja naudotis, portalo lrytas.lt skaitytojams aiškina medicinos klinikos „Antiaging“ gydytoja akušerė-ginekologė Virginija Paliulytė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2012, 2:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:17 PM

Menstruacinė taurelė pagaminta iš silikono, sukurta be dažiklių ir latekso. Pagal klinikinius tyrimus, menstruacinė taurelė, kitaip nei tamponai, neturi jokios įtakos makšties mikroflorai. Ji nesukelia bakterinės vaginozės, makšties grybelio ar uždegimo. Nejaučiamas diskomfortas.

„Tampone kaupiasi medžiagos, kurios tiesiogiai veikia makšties sienelę. Menstruacinė taurelė nekeičia makšties mikrofloros, todėl nedaro įtakos ekosistemai. Taurelė ypač tinka toms moterims, kurių menstruacijos yra gausios“, – kalbėjo V. Paliulytė.

Gydytoja pasakojo, kad menstruacinė taurelė tinka ir toms moterims, kurios yra alergiškos įklotams ar tamponams. Menstruacijų metų taurelė ypač patogi užsiiminėjančioms sportu, vilkinčioms maudymosi kostiumėlius.

Šiuolaikinė menstruacinė taurelė yra daugkartinė. Ji tarnauja maždaug dvejus metus. Nors menstruacinės taurelės keitimas priklauso nuo to, koks moters menstruacijų gausumas, ją praplauti reikia kas maždaug tris valandas. Jeigu nėra sąlygų išplauti menstruacinę taurelę, reikia naudoti specialias servetėles: „Plovimas - vienas iš nepatogesnių dalykų naudojant menstruacines taureles. Be to, reikia nepamiršti, kad po kiekvienų mėnesinių ją būtina sterilizuoti – pavirinti.“

Menstruacinė taurelė yra dviejų dydžių: S ir L. Mažesnio dydžio taurelės rekomenduojamos negimdžiusioms moteris, o didesnės – susilaukusioms atžalų. Reikia žinoti, kad menstruacinės taurelės negalima naudoti lytinių santykių neturėjusioms merginoms. „Kad ir kokia taurelė bebūtų siaura, jeigu moters nepažeista mergystės plėvė, menstruacinės taurelės į makštį ji neįves. Tokioms moterims net ir tamponą dažnai sunku įsidėti“, – sakė V. Paliulytė.

Gydytoja pridūrė, kad ne visos moterys ryžtasi naudoti menstruacines taureles, nes ne kiekvienai priimtina mintis, jog jų makštyje yra svetimkūnis: „Jeigu moteris stresuoja, taurelės ji nenaudos, tačiau aktyvios ir šiuolaikinės moterys po truputį pripranta prie šio išradimo.“  Gydytoja V. Paliulytė pasakojo, kad jos praktika rodo, jog 1 ambulatoriškai besigydanti pacientė iš 10 naudoja būtent menstruacines taureles. Jas dažniausiai renkasi 20-40 metų moterys.

Pasak V. Paliulytės, teigti, kad taurelės gali padidinti endometriozės riziką, negalima. „Endometriozę lemia daug veiksnių, kurie nėra tiksliai ištirti. Sunku nustatyti, kuriai moteriai ši liga gali pasireikšti“, – pasakojo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.