Kas lemia ilgaamžiškumą?

Visi tėvai nori, kad jų vaikai gimtų sveiki, gyventų ilgai ir laimingai. Atrodo, visiems seniai žinomas ilgo ir sveiko gyvenimo receptas. Juk manoma, kad pakanka puikių genų, sveiko gyvenimo būdo, teisingos mitybos, reikiamo fizinio krūvio, gryno oro, pozityvaus nusiteikimo ir streso nebuvimo, kad kūdikis gimtų sveikas ir gyventų ilgai. Iš tikrųjų ne mažiau svarbu ir laikas, kada gimė jūsų kūdikis, rašo longevity-science.org.

Žmogaus gyvenimo trukmę lemia ir tai, kada jis gimė.<br>123rf
Žmogaus gyvenimo trukmę lemia ir tai, kada jis gimė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2012, 9:58 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:20 PM

Čikagos universiteto (JAV) senėjimo problemų centro specialistai išsiaiškino, kada geriausiai gimdyti būsimus ilgaamžius. Norint, kad palikuonis sulauktų 100 metų, geriausiai gimdyti rudenį.

Mokslininkai išanalizavo daugiau kaip pusantro tūkstančio amerikiečių, gimusių 1880-1895 metais ir sulaukusių garbaus amžiaus, sveikatos būklę.

Palyginę pasirinktus ilgaamžius su jų jau mirusiais gerokai jaunesniais broliais ir seserimis, mokslininkai priėjo išvadą, kad ilgaamžiškumui nepadaro įtakos vienodi genai. Taip pat neturi įtakos ilgaamžių sveikatai gyvenimo sąlygos senatvėje. Tad kaip galima paaiškinti tai, jog gimusieji rugsėjo-lapkričio mėnesiais gyvena ilgiau už kitus žmones?

Anot tyrėjų, gimusios rudenį moterys paprastai būna stipresnės sveikatos. Mokslininkai išsiaiškino, kad, pavyzdžiui, dar senovės Graikijoje kūdikiai, gimę rudenį ir žiemą, buvo sveikesni ir daugiau svėrė nei gimę kitais mėnesiais.

Mokslininkai įspėja, kad nėščiosioms pavojinga susirgti poliomielitu, ypatingai antrame nėštumo periode, nes tai gali labai neigiamai paveikti būsimo kūdikio sveikatą. Ši liga dažniausiai užklumpa vasaros viduryje ir pabaigoje.

Be to, anot Čikagos universiteto mokslininkų, gimdydamos pavasarį ir vasarą, ypač per karščius, moterys taip pat rizikuoja vaiko sveikata. Tuo laikotarpiu didesnė ir priešlaikinio gimdymo tikimybė. Aukšta oro temperatūra arba jos staigūs pokyčiai gali privesti prie to, kad vaikams užaugus būdingas nuolat padidintas arterinis spaudimas.

Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į specialistų nuomonę. Anot jų, šalyse, kur karštas klimatas, vaikui geriau gimti rudenį, kai atslūgsta karštis. Ten, kur žiemos šaltos ir iškrenta daug sniego, geriau gimdyti pavasarį ir vasarą, kad mažylis sustiprėtų ir spėtų užsigrūdinti žiemai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.