Kaip elgtis, kad jūsų odos neišgąsdintų žiema?

Žiemą kūną galime paslėpti po šiltesniais drabužiais, rankas apgaubti pirštinėmis, o galvą - kepure. Deja, drabužių sluoksniais galime apsaugoti viską, išskyrus veido odą. Ji pirmoji pajunta besikeičiančio odos kaprizus ir pirmoji į juos reaguoja. Išvengti odos problemų galima tik tinkamai ją prižiūrint.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-11-14 12:00, atnaujinta 2018-03-15 11:14

Gydytojai pagrindinėmis žiemos periodui būdingomis odos problemomis įvardija šerpetojimą, išsausėjimą, sudirgimą, niežėjimą, paraudimą. Jos dažniausiai būdingos ir veido, ir rankų, ir viso kūno odai. Vargu ar žiemą galėsite išvengti nors vienos iš anksčiau išvardytų odos negalavimų šaltuoju metu. Juk prie jų atsiradimo prisidės ir šaltas žvarbus vėjas, ir nuolatinė temperatūrų kaita, ir cheminės buityje naudojamos medžiagos - plovikliai, valikliai.

Nuo ko kenčia oda?

Staigūs temperatūrų svyravimai verčia odos audinius ir juos maitinančias kraujagysles nuolat plėstis ir trauktis. Anksčiau ar vėliau šie temperatūrų pokyčiai privers odą parausti. Sniegas, drėgmė, šaltis veikia ir odos apsauginę hidrolipidinę mantiją, todėl epidermio ląstelėse mažėja vandens ir lipidų, jos netenka gyvybingumo.

Oda pradeda sausėti, tampa jautresnė, gali pradėti pleiskanoti, prarasti elastingumą. Būtent tai labiausiai ir vargina moteris - žiemą sausa oda dar labiau išsausėja. Šaltojo oro diktatui paklūsta net iš pirmo žvilgsnio sveika oda.

Apsauginės odos plėvelės lipidai stabdo odos dehidrataciją, neleidžia šalčiui ir vėjui pasiimti drėgmės iš pačių giliausių odos sluoksnių, apsaugo nuo staigių temperatūros pokyčių. Vien dėl to einant į šaltą orą rekomenduojama odą tepti riebesniu kremu.

Štai gyvenamosiose patalpose, kai šios jau yra šildomos, oras itin greitai išsausėja - oda išgarina dar daugiau drėgmės negu vasarą ir greičiau sausėja. Tai - pagrindinė priežastis, kodėl žiemą odą tenka drėkinti dažniau ir kruopščiau.

Riebus kremas - tik einant į lauką

Tirštą, riebų, su įvairias augaliniais aliejais ir vitaminais maitinamąjį kremą reikėtų rinktis, jei lauke ruošiatės būti ilgiau. Štai šiltoje aplinkoje per riebūs kremai odą vargina, neleidžia jai kvėpuoti.

Žiemą reikėtų rinktis tokį maitinamąjį kremą, kurio pagrindą sudaro ne vanduo, o aliejus. Toks riebesnis kremas sukuria apsauginę odos plėvelę ir neleidžia prarasti sukauptos drėgmės.

Dermatologai žiemą pataria vengti skystos konsistencijos, vandens pagrindu gamintų kremų. Šie itin greitai įsigeria į odą, tačiau ją drėgme aprūpina tik trumpam. Tokie kremai nesukuria apsauginės lipidinės plėvelės, todėl drėgmė greitai prarandama, o oda netenka apsauginio barjero. Nors jums atrodo, kad odą drėkinate, iš tiesų nesuteikiate jai jokios papildomos apsaugos.

Prausiantis rekomenduojama naudoti specialius prausiklius, skirtus sausą odą turintiems žmonėms. Jie jau prausimosi metu drėkina odą, apsaugo šią nuo sausinančio vandens poveikio.

Kremu tepkite veidą likus mažiausiai pusvalandžiui iki išėjimo į lauką. Kremas privalo spėti įsigerti į gilesnius odos sluoksnius.

Drėkinti, plauti ir šveisti

Karštas vanduo sausina odą, tad geriausia maudytis po šiltu dušu. Jei negalite laikytis šios taisyklės, nes labai mėgstate šilumą, pasistenkite po karštu dušu maudytis trumpiau. Ir ne dažniau kaip kartą per dieną.

Šios taisyklės laikykitės ir plaudami rankas - geriausia tai daryti po drungno vandens srove. Rankos neretai rausta dėl per karšto vandens.

Pasistenkite netrinti odos rankšluosčiu, bet nusausinkite ją plekšnodami.

Drėkinamasis kremas bus veiksmingesnis, jei gerai nušveisite odą. Šveitiklius kūno odai galite pasigaminti savarankiškai sumaišę šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelis šaukštus kavos tirščių. Šveiskite kūną, kai maudotės duše. Veidui naudokite specialų švelnų šveitiklį.

Dažniausiai muilo sudėtyje yra šarmo, kuris yra puiki valymo priemonė, tačiau stipriai sausina odą. Atsargiai naudokite stipriai putojantį muilą, nes putojančios medžiagos gali džiovinti odą. Verčiau prauskitės kreminiu drėkinančiu prausikliu, kurio sudėtyje yra glicerino ar vazelino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.