Kaip keliaujant sumažinti laiko skirtumo poveikį sveikatai?

Jei ruošiatės tolimai kelionei, kurios metu kirsite tris ar daugiau laiko zonų, pariruoškite, kad organizmas pajus laiko skirtumą. Kelionės greitis ir atstumas gali laikinai sutrikdyti biologinį laikrodį, vadinamą paros ritmu, ir pakeisti miego bei prabudimo režimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-15 09:55, atnaujinta 2018-03-15 10:37

Norėdami apskaičiuoti, kiek dienų reikės pritapti prie naujosios laiko juostos, padalinkite laiko juostų skaičių pusiau, kai keliaujate į rytus ir iš pusantro karto, kai keliaujate į vakarus.

Ilgai sėdint gali padidėti ir trimbozės pavojus. Norėdami apsisaugoti nuo trombozės ir sušvelninti laiko skirtumo poveikį, lėktuve gerkite daug skysčių - vandens arba sulčių. Venkite alkoholio, nes jis dehidratuoja.

Atvykę stenkitės kuo greičiau prisiderinti prie vietinio laiko - valgykite reikiamu laiku, miegokite taip pat, kaip ir vietiniai.

Teigiama, kad priklausomai nuo fizinės bei psichinės sveikatos, gyvenimo sąlygų, aklimatizacija trunka 3-12 dienų. Tačiau Užpoliarėje, kur ne tik šalta, bet ir trūksta saulės, aklimatizacija gali trukti vienerius, o kartais ir 2-3 metus.

Jei skrendant lėktuvu kertamos kelios laiko juostos, dažnai nutirpsta kojos, jos tampa skausmingomis, patinsta. Mokslinėje literatūroje tai vadinama „lėktuvo kojų“ sindromu. Norint išvengti šio sindromo patariama nedaug valgyti, bet gerti daug skysčių, vengti kofeino ir alkoholio turinčių produktų ir gėrimų, ypač naktį. Atvykus į kitą laiko juostą rekomenduojama kuo daugiau būti saulės šviesoje - tada prisitaikyti prie laiko skirtumo bus lengviau.

Nuvykus į karšto klimato vietoves dėl intensyvios saulės sutrinka žmogaus organizmo termoreguliacija ir dėl to pakinta medžiagų apykaita. Labai prakaituojant netenkama daug skysčių, todėl gali padidėti raumenų dirglumas. Taigi būtina daugiau gerti mineralinių skysčių. Dėl staigių klimato permainų blogėja apetitas, sutrinka virškinimo procesai, mažėja organizmo atsparumas infekcinėms ligoms. Čia padės tinkamai sukomplektuota kelionių vaistinėlė. Karšto klimato šalyje aklimatizacija vidutiniškai trunka 3 dienas.

Nukeliavus į šalto klimato kraštus tenka pajusti ne tik šaltį, bet ir ypatingus poliarinės dienos ar nakties ritmus. Tai gali pasireikšti laikinais simptomais: padidėjusiu nuovargiu, mieguistumu, raumenų skausmais, pablogėjusiu apetitu ir pan. Norint greičiau aklimatizuotis, reikėtų vartoti vitaminus C ir D, valgyti maisto produktų, turinčių daug jodo (pvz., jūrų žuvies ir vėžiagyvių, druskos su jodu) ir kalcio (pvz., pieno produktų, žalialapių daržovių, pupelių, riešutų, kremzlinių žuvų). Aklimatizacija vidutiniškai trunka 5 dienas.

Norint nustatyti, kokį poveikį sveikatai daro dažnas laiko juostų kirtimas, JAV buvo tiriama grupė stiuardesių. Nustatyta, kad dažnas biologinio laikrodžio sutrikdymas gali paveikti organizmo hormonų balansą, o tai sumažina vaisingumą.

Tačiau kur kas daugiau įtakos žmogaus sveikatai turi šalies, į kurią vykstama, klimatas, ypač jei jis visiškai kitoks, nei žmogaus gyvenamoje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.