Dėmesys gimdyvei kur kas svarbiau nei naujausios technologijos

Ar galėsiu turėti vaikų? Ar išliksiu patraukli savo vyrui? Ar apskritai išliksiu moterimi? Įvairūs klausimai ir baimės užklumpa moterį susirgus ginekologinėmis ligomis. Atviras pokalbis su gydytoju ne tik išsklaido nerimą, bet ir padeda sveikti. Tuo ne kartą įsitikino Vilniaus gimdymo namų Ginekologijos skyriaus vedėjas Rolandas Žiobakas.

Prieš pusantrų metų Vilniaus gimdymo namų Ginekologijos skyriaus specialistai pirmieji Lietuvoje atliko laparoskopinę operaciją ne per tris nedidelius pjūvius pilvo sienoje, o per vienintelį nedidelį pjūvį bambos srityje. Tokios operacijos retos ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje.<br>P. Lileikis
Prieš pusantrų metų Vilniaus gimdymo namų Ginekologijos skyriaus specialistai pirmieji Lietuvoje atliko laparoskopinę operaciją ne per tris nedidelius pjūvius pilvo sienoje, o per vienintelį nedidelį pjūvį bambos srityje. Tokios operacijos retos ne tik mūsų šalyje, bet ir pasaulyje.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2012, 8:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:06 PM

Daugybė moterų kasdien praveria Vilniaus gimdymo namų Ginekologijos skyriaus duris.

Ne tik vilniečių – pacienčių atvyksta ir iš kitų Lietuvos miestų, neretai – ir iš užsienio.

Visi operacinio gydymo metodai šiame skyriuje yra pagrįsti šiuolaikiniais tausojamosios chirurgijos principais: moderni įranga gydytojams suteikia galimybę kuo mažiau įsiskverbti į organizmą, tad po operacijos lieka mažesni pjūviai, mažiau skauda ir greičiau pasveikstama.

Štai prieš pusantrų metų šios gydymo įstaigos specialistai pirmieji Lietuvoje atliko ginekologinę laparoskopinę operaciją ne per tris nedidelius pjūvius pilvo sienoje, o per vienintelį nedidelį pjūvį bambos srityje. Tokios operacijos retos ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Koja kojon su medicinos mokslo naujovėmis žengiantys gydytojai stengiasi neužmiršti ir savo mokytojų patirties.

Pavyzdžiui, R.Žiobako vadovaujamame Ginekologijos skyriuje iki šiol sėkmingai atliekamos moters lytinių lūpų plastinės operacijos pagal originalią metodiką, kurią sukūrė, paskelbė ir patvirtino ilgametis Vilniaus gimdymo namų vadovas gydytojas Leonas Maleckas.

Tačiau pacientui, anot R.Žiobako, svarbiausia yra ne medicininė įranga ar metodikos, kurios naudojamos gydant, o pojūtis, kad su juo elgiamasi jautriai ir rūpestingai.

– Tai, ką akcentuojate, atrodytų, yra savaime suprantama, bet kodėl, jūsų nuomone, gydymo įstaigose vis dar stinga malonaus, jautraus personalo bendravimo su pacientais?

– Ne tik gydymo įstaigose kartais stinga dėmesio pacientams. Jo pristinga ir parduotuvėse, ir kavinėse, ir kitur. Tai – bendravimo kultūros stoka. O reikia visai nedaug: elgtis taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi. Šiuo principu stengiamės vadovautis Vilniaus gimdymo namuose.

Dažniausiai moterims skaudu ir nedrąsu kalbėti apie ginekologines ligas. Bet kai pacientei neskubėdamas, aiškiai ir suprantamai papasakoji, kaip ji gali jaustis po operacijos, kokie skausmai gresia, moteris į tuos dalykus reaguoja daug ramiau.

Labiausiai juk gąsdina nežinomybė. Stengiamės negailėti laiko pokalbiui su pacientėmis ir galime pasigirti, kad moterys nori gydytis pas mus.

Sulaukiame puikių atsiliepimų.

– Kas kelia daugiausia nerimo jūsų pacientėms?

– Vienos bijo, kad nebegalės susilaukti vaikų, kitos – randų ant kūno, kurie galėtų kenkti lytiniam gyvenimui. Dar kitos moterys mano, kad pašalinus gimdą jos praras moteriškumą, nors daugiau atžalų neplanuoja ir gimda jau yra atlikusi savo funkciją.

Pasitaiko, kad moteris prašo apie operacijos mastą nesakyti jos vyrui, nes jis gimdą tiesiogiai sieja su moteriškumu.

Visuomet gerbiame tokius pacienčių norus.

– Kaip manote, kas lemia tokį siaurą tiek moterų, tiek vyrų požiūrį?

– Turbūt žinių stoka. Trūksta supratimo apie organų funkcionavimą. Juk jei pašalinama dalis skrandžio ar inkstas, nenukenčia nei moteriškumas, nei vyriškumas. Tas pat ir dėl gimdos.

Aišku, dabar gydytojai turi daugiau galimybių ir operuoja ne vien radikaliai. Jei moteris dar planuoja susilaukti vaikų, organus ypač tausojame: išsaugome gimdą, kiaušidžių funkcionavimą ir panašiai.

– Kaip pasikeitė pacientės per pastaruosius porą dešimtmečių?

– Pasikeitė jų požiūris į gydytoją – gydytojas nebeatrodo visagalis ir visažinis, tarsi Dievas. Pacientės pasiskaito apie užklupusias ligas, tad labiau pasitiki savimi.

Dažnai prieš operaciją kartu su paciente aptariame netgi operacijos apimtį, atsižvelgiame į pageidavimus. Toks atviras ir aiškus bendravimas pacientėms tikrai naudingas: jos jaučiasi saugios, ramesnės, greičiau sveiksta.

Įdomi permaina yra ta, kad labai daug mūsų pacienčių yra emigrantės, gyvenančios ir dirbančios Anglijoje, Airijoje, Ispanijoje.

Į Lietuvą jos specialiai grįžta dėl tyrimų, operacijų.

Žmonės vertina mūsų pastangas, darbo sistemą, paslaugumą.

Patekti pas gydytoją specialistą Lietuvoje kur kas paprasčiau nei svetur, be to, paslaugų kaina gerokai mažesnė. Gydytis tėvynėje maloniau ir todėl, kad išpasakoti savo negalavimus gali gimtąja kalba ir gauti puikiai suprantamus atsakymus. Tai yra svarbu.

Dažniausiai Vilniaus gimdymo namų Ginekologijos skyriuje atliekamos operacijos

Histeroskopijos dėl gimdos polipų, miomų, kraujavimo iš gimdos, nevaisingumo.

Laparoskopijos dėl endometriozės, kiaušidžių cistų, nevaisingumo.Gimdos šalinimas per priekinę pilvo sieną, makštį ar laparoskopijos būdu.

Gimdos miomų šalinimas per priekinę pilvo sieną, histeroskopijos ar laparoskopijos būdu.

Makšties ir lytinių lūpų plastinės operacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.