Kaip kovoti su vaikų nutukimu?

Tėvams malonu žiūrėti, kai jų vaikas valgo su apetitu. Bet laikui bėgant, raudonskruostis mažylis jo tėvams nepastebint, pavirsta storu paaugliu, turinčiu daugybę kompleksų ir susirgimų. Kaip tam užkirsti kelią?

Tėvams malonu žiūrėti, kai jų vaikas valgo su apetitu. Bet laikui bėgant, raudonskruostis mažylis jo tėvams nepastebint, pavirsta storu paaugliu, turinčiu daugybę kompleksų ir susirgimų.<br>123rf
Tėvams malonu žiūrėti, kai jų vaikas valgo su apetitu. Bet laikui bėgant, raudonskruostis mažylis jo tėvams nepastebint, pavirsta storu paaugliu, turinčiu daugybę kompleksų ir susirgimų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2012, 3:29 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:32 PM

Vaikiškam organizmui yra svarbūs du hormonai: insulino hormonas ir augimo. Teisingo jų darbo pagrindai paklojami dar motinos įsčiose ir priklauso nuo moters valgiaraščio nėštumo metu – kokį maistą būsimasis mažylis gauna iš mamos, tam ir nusiteikia jo organizmas.

Nepastotinamasis hormonas

Jei tolesnėje vaiko mityboje viršų paima neteisingi angliavandeniai (greito maisto patiekalai, makaronai, pyragaičiai, šokoladukai), mažylis gali tapti priklausomu nuo insulino. Tai reiškia, kad „alkanas“ insulinas pradės nuolat reikalauti maisto. Dėl šios priežasties vaikas suvalgys daugiau nei reikalauja organizmas, o perteklius pradės kauptis „atsargai“, – plėsis riebalinis audinys.

Na ir kas, galvoja tėvai, vaikas niekuo nesiskundžia, jo apetitas puikus, vadinasi jam viskas gerai. „Jis paveldėjo mano giminės genus – visi mūsų šeimos nariai iš močiutės pusės buvo stori!“ – teisinasi jaunosios atžalos motina aplinkiniams. Ir ji, papilnėjusio įpėdinio reikalavimu daro sumuštinį su dešra ir sūriu. Vaikas, laikui bėgant suvokęs, kad yra storas, pradeda kentėti – fiziškai (neretai gali susirgti diabetu) ir psichologiškai (atsiranda daug kompleksų).

Jei jaunosios atžalos svoris stipriai šokteli į viršų, tėvams reikia būtinai kreiptis į vaikų endokrinologą. „Apgauti“ insuliną ir tik savo jėgomis sutramdyti apetitą nėra jau taip paprasta. Be specialistų pagalbos neapsieinama. Be to, įsiklausykite į žemiau pateikiamus patarimus.

Negėdykite vaiko

Tokiais atvejais tėvai dažnai bara savo atžalą, kad jis storas, nerangus, su juo gėda pasirodyti viešumoje. Vaikas užsisklendžia, nustoja tikėti mama ir tėčiu. Jokiu būdu taip nesielkite! Būkite savo vaiko draugu, bičiuliu, visada ir visais atvejais jį palaikykite. Jei kilo sunkumų, nesivaržykite kreiptis konsultacijos į psichologą.

Peržiūrėkite savo šaldytuvo turinį

Dešrą, dešreles, saldumynus ir viską, kuo galima greitai prikimšti pilvą, geriau išimti. Šaldytuve turi būti laikomi permatomi stiklainiai su daržovėmis ir vaisiais. Morkos, obuoliai, apelsinai, bananai, agurkai, uogos, sultys, jogurtai – štai ko turi būti.

Pakeiskite visos šeimos valgiaraštį ir gyvenimo būdą

Pasistenkite, kad prie pusryčių, pietų (jei yra tokia galimybė) ir vakarienės stalo susirinktų šeima, kad jie būtų vienodi visiems ir pagaminti namuose. Jei vaikas lanko darželį, ten jis gaus „teisingus“ pietus, o jei – moksleivis, tuomet nepamirškite į kuprinę įdėti porą sulčių paketėlių, jogurtą, obuolį ar mandariną. Tik ne šokoladuką ir ne dešrelę tešloje!

Užrašykite vaiką į sporto sekciją

Tai gali būti plaukimas, šokiai, kūno rengyba, tenisas. Būtų gerai, jei išeiginėmis dienomis visi šeimos nariai važinėtųsi riedučiais, dviračiais ar lankytų čiuožyklą. Pradžioje vaikui bus sunku, bet paskui, pastebėjęs rezultatą, tai darys su malonumu.

Skatinkite

Girkite savo atžalą už kiekvieną numestą nuo liemens centimetrą, už kiekvieną kilogramą! Vaikas turi matyti, kad juo didžiuojamasi. Būtina jį dar labiau paskatinti: nueiti į cirką ar nupirkti žaisliuką, apie kurį jūsų jaunoji atžala svajojo.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.