Burnos sveikata: ką reikia žinoti apie estetinį plombavimą, dantų implantus ir protezavimą

Burnos higiena – labai svarbi gyvenimo kokybei. Rūpindamasis skaitytojų sveikata, lrytas.lt kvietė užduoti klausimus specialistui apie estetinį plombavimą, dantų implantaciją ir dantų protezavimą. Vienam skaitytojui už klausimą įteikiame ir prizą - odontologijos klinikos Vilniaus „Denticija“ dovanų čekį. Šis prizas atiteko Gintarei Šatkauskaitei.

Gydytoja odontologė Rolanda Dzedulionienė.
Gydytoja odontologė Rolanda Dzedulionienė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-17 12:09, atnaujinta 2018-03-14 14:24

Sulaukę daugybės klausimų, paprašėme odontologų juos apibendrinti ir atsakyti į labiausiai rūpimus.

Dantų implantai – ilgalaikis estetinis sprendimas

Dantų implantacija šiandieninėje odontologijoje, pasitelkus naujas technologijas, gydymo metodus bei žinias, yra pažangiausias būdas žmogaus trūkstamų dantų atstatymui. Vieno ar kelių dantų praradimas gali tiesiogiai paveikti kasdieninio gyvenimo kokybę. Kasdieninis drovėjimasis savo išvaizda, mažina pasitikėjimą savimi, o savigarba yra vienas svarbiausių socialinių įgūdžių, suteikiantis žmogui psichologinį stabilumą, komfortą ir saugumo jausmą. Beje, kiekvienas prarastas dantis turi savo istoriją: atsiradusio tarpo priežastis gali būti nelaimingas atsitikimas, dalis iš mūsų tiesiog paveldi blogus dantis. Kad ir kokios būtų priežastys, tikrai neverta dėl to atsisakyti savo įprastų kasdieninių įpročių.

Viena iš išeičių – dantų implantai. Jie sukurti taip, kad teiktų patikimą stabilumą ir atrodytų neutraliai. Implantai perduoda kramtymo jėgą žandikauliui, o tai padeda išsaugoti kaulą, naudojant įprastus tiltus ar dalinius protezus. Priešingu atveju kaulas gali pradėti lėtai nykti, o dėl to gali kisti ir pati veido forma.

Naudojant įprastą tiltą reikia nušlifuoti trūkstamo danties kairėje ir dešnėje esančius gretimus dantis, ant kurių remsis tiltas. Dedant implantą greta esantys dantys nepažeidžiami. Be to, į implantą įsiremianti dantų eilė atrodo natūraliai.

Į klausimą atsakė Vilniaus “Denticijos” burnos chirurgas Andrius Petrauskas.

Dantų protezavimas – gyvenimo kokybės susigrąžinimas

Iš ties net vieno danties praradimas jau įtakoja Jūsų elgseną kasdieniniame gyvenime, be to, būsite priversti atsisakyti daugumos Jūsų anksčiau mėgtų maisto produktų.

Apie pakitusią išvaizdą prisiminsite kiekvieną kartą pažiūrėję į veidrodį. Laimei, šiuolaikinių technologijų dėka, mes galime pasiūlyti šiuolaikinius dantų atkūrimo sprendimus. Vienas iš naudingiausių pasiekimų, kuriuo norėčiau pasidžiaugti - pavieniai dantų implantai ar jų sistemos.

Šio gydymo būdo pagalba galima atstatyti dantis nuo dalinio defekto iki pilnos adentijos. Taip pat derėtų pasidžiaugti ir galimybe protezuoti bemetalės konstrukcijos įvairaus sudėtingumo protezais. Šiuolaikinės technologijos leidžia pagaminti protezą, atitinkantį aukščiausius estetinius ir funkcinius reikalavimus, tad protezas, tai ir estetinis, ir patikimumo bei kokybės sprendimas.

Į klausimą atsakė Vilniaus “Denticijos” gyd. ortopedas Audrius Ralys.

Kuo estetinis dantų plombavimas skiriasi nuo kitų gydymo būdų?

Estetinio plombavimo metu kruopščiai ir tiksliai sluoksnis po sluoksnio atkuriami neesami danties audiniai, spalva, dydis. Kadangi nešlifuojami sveiki audiniai, maksimaliai išsaugomas natūralus danties gyvybingumas. Medžiagos, naudojamos atkuriant natūralią dantų išvaizdą, savo savybėmis beveik nesiskiria nuo natūralių danties audinių. Estetinis dantų plombavimas padeda visiškai atkurti ėduonies pažeistus, nudilusius, spalvą pakeitusius dantis, taip pat padeda išlyginti dantų eilę, sumažinti per didelius tarpus tarp dantų.

Estetinis dantų plombavimas dažnai padeda pasiekti geresnį estetinį rezultatą nei laboratorijoje pagaminti dantų protezai. Juk estetinio plombavimo specialistas prieš save nuolat mato pacientą, jo veidą, dantų struktūrą. Kai dantų padėtis lanke bloga, kartais būna skiriamas ir ortodontinis gydymas — breketų sistema. Taip maksimaliai išlaikomi sveiki dantų audiniai.

Į klausimą atsakė Vilniaus “Denticijos” gydytoja odontologė Rolanda Dzedulionienė.

Šis straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Vilniaus odontologijos klinika „Denticija“, esančia Grybo g.32/10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.