Klastingoji tuberkuliozė neaplenkia net kūdikių

Ligoninėse lankydama mažuosius tuberkulioze sergančius pacientus moteris girdėjo daug kraują stingdančių istorijų, bet neabejoja – jų yra gerokai daugiau.

Klastingoji tuberkuliozė neaplenkia net kūdikių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Klastingoji tuberkuliozė neaplenkia net kūdikių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 20, 2012, 11:54 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:35 PM

Ligoninėse lankydama mažuosius tuberkulioze sergančius pacientus moteris girdėjo daug kraują stingdančių istorijų, bet neabejoja – jų yra gerokai daugiau.

Viena vos į pasaulį spėjusi ateiti maža mergaitė liko našlaitė. Jos mama sirgo atvira tuberkuliozės forma ir mirė iškart po gimdymo, o giminaičiai nusisuko nuo naujagimės.

Po dviejų mėnesių medikai paskelbė – mergaitė taip pat serga tuberkulioze, todėl laukia ilgas gydymas.

„Įvyko tikras stebuklas – šiandien mažylę ant rankų sūpuoja ir kovoti su liga padeda nauji tėvai”, – naujienomis dalijosi M.Dubickienė.

Kūdikį ėmėsi globoti savo vaikų nesusilaukusi jauna sutuoktinių pora.

Žinia apie mergaitės ligą šios šeimos neišgąsdino. Vos išvydę mielą bejėgį kūdikį, sutuoktiniai suprato: mergaitę jie būtinai priims į savo šeimą.

„Buvome pasiryžę ją pasiimti bet kokiu atveju – ar serga, ar neserga. Jei taip atsitiko, vadinasi, taip turėjo būti. Mes tam vaikui turime padėti”, – likimo ženklais tiki kūdikio globėja.

Kaip į sprendimą rūpintis tuberkulioze sergančia mergaite ir ją įsivaikinti reagavo jaunos šeimos artimieji?

„Kai kas stebisi, kad užsikrovėme tokius rūpesčius, kiti nuoširdžiai džiaugiasi pasirinkimu. Svarbiausia, kad artimiausi žmonės mus supranta ir palaiko”, – pasakojo moteris.

Globėjai ateityje nuo mažylės neketina slėpti, kokiomis aplinkybėmis ji pakliuvo į naujuosius namus.

„Mergaitė turi brolį ir sesutę. Norėjome daugiau žinoti apie globotinės šeimą, nes vėliau ir ji norės tai žinoti. Kai mergaitė paaugs, būtinai nuvešime prie motinos kapo. Galbūt net pasiimsime auginti brolį, kuris yra kūdikių namuose”, – svarstė moteris.

Jauna šeima ateitį piešia šviesiomis spalvomis – jie neabejoja, kad liga pasitrauks ir bus užmiršta.

Raseinių rajone gyvenančiam 9 metų Augustinui prieš savaitę medikai nustatė stuburo tuberkuliozę. Spėjama, kad vaikas užsikrėtė nuo tėvo, kuris net žinodamas apie ligą nesigydė.

Ryškėjant tuberkuliozės požymiams berniuko motina ėmė drausti jam bendrauti su tėvu, o dar po pusmečio pavojinga liga pasiglemžė vyriškio gyvybę. Tai įvyko prieš metus.

Berniuką tuo metu ėmė varginti nugaros skausmai. Šiemet pavasarį jis pargriuvo ir smarkiai susitrenkė nugarą. Medikai pamanė, kad tai tik stiprus raumenų patempimas.

Bet skausmas nesiliovė nei po 3 savaičių, nei vėliau. Iki tol buvęs judrus, mėgstantis sportuoti vaikas negalėjo net pasilenkti. Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo, kad berniukas serga stuburo tuberkulioze.

„Augustinas paguldytas į Kauno klinikinę ligoninę, gydymas bus ilgas bei sudėtingas ir truks 6–8 mėnesius”, – apie vaiko laukiančius išbandymus kalbėjo M. Dubickienė.

Norint išsaugoti stuburo slankstelį berniukui neleidžiama vaikščioti, mat kiekvienas neatsargus judesys gali sukelti komplikacijų, kurios atimtų galimybę vaikščioti visam gyvenimui.

„Tuberkulioze susirgę vaikai gydymo įstaigoje praleidžia mažiausiai pusę metų, todėl stengiamės, kad jų laikinoji gyvenamoji aplinka kuo labiau primintų namus.

Kviečiame geros valios žmones geriems darbams aukoti ne tiktai per Kalėdas ar kitas metų šventes, bet ir kiekvieną dieną”, – kalbėjo M. Dubickienė.

Skleis žinias apie ligą

Rugsėjį fondas „Saulės smiltys” kartu su JAV ambasada Kaune atidarė pirmąjį šalyje tuberkuliozės informacinį centrą „Stop TB”. Jame dirbantys medikai ir savanoriai pataria, kaip išvengti ligos ir ką daryti susirgus.

Ateityje tokius centrus planuojama atidaryti visuose didžiuosiuose šalies miestuose.

Kasmet tuberkulioze Lietuvoje suserga 1500–2000 žmonių, tarp jų – beveik 200 vaikų.

Sergamumas šia liga pastaraisiais metais vėl didėja, Lietuva pagal šį rodiklį smarkiai lenkia kaimynines šalis, o pagal mirštamumą nuo tuberkuliozės pirmauja Europos Sąjungoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.