Dietologės patarimai: ką vaikams leisti valgyti per šventes?

Vaikai turėtų suvalgyti ne mažiau kaip 3–5 daržovių porcijas per dieną, 2/3 jų turėtų būti šviežios. Kad daržovės teiktų daugiausia naudos, patartina kuo daugiau jų vartoti sezono metu. Beje, šaldytos vietinės daržovės yra daug vertingesnės ir turi daugiau vitaminų nei atvežtinės šviežios.

Net ir švenčių metu reikėtų nepamiršti mitybos režimo – vaikus maitinti reguliariai, nes būdami alkani jie vienu prisėdimu suvalgo per daug maisto.<br>123rf
Net ir švenčių metu reikėtų nepamiršti mitybos režimo – vaikus maitinti reguliariai, nes būdami alkani jie vienu prisėdimu suvalgo per daug maisto.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2012, 9:46 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:52 AM

„Didesnę maisto dalį vaikas turėtų suvalgyti pirmoje dienos pusėje. Pietūs turi sudaryti 60–70 proc. viso dienos maisto kiekio.

Vaikai turėtų suvalgyti ne mažiau kaip 3–5 daržovių porcijas per dieną, 2/3 jų turėtų būti šviežios. Kad daržovės teiktų daugiausia naudos, patartina kuo daugiau jų vartoti sezono metu. Beje, šaldytos vietinės daržovės yra daug vertingesnės ir turi daugiau vitaminų nei atvežtinės šviežios.

Prie švenčių stalo vaikams ir paaugliams patariama valgyti neskubant, tarp skirtingų patiekalų valgymo padaryti iki 20 minučių pertrauką.

Žiemos švenčių racioną sudaro išskirtinai riebus, sunkiai virškinamas maistas. Dėl to gali pūsti ir skaudėti pilvą, kamuoti atsirūgimas oru ar maisto turiniu, kartais net tulžimi, pykinimas, deginimas už krūtinkaulio, viduriavimas, vidurių užkietėjimas.

Norint išvengti virškinimo sutrikimų, ruošiant maistą reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų. Kepdami mėsą, paukštieną, žuvį nenaudokite papildomai riebalų. Virškinimo funkcijas paskatina ir prieskoniai – kalendros, imbieras, krapai, kmynai, cinamonas, pipirmėtės.

Net ir švenčių metu reikėtų nepamiršti mitybos režimo – vaikus maitinti reguliariai, nes būdami alkani jie vienu prisėdimu suvalgo per daug maisto.

Tegu vaikas paragauja visko po truputį, nebūtina suvalgyti po visą kiekvieno patiekalo porciją. Valgant nereikia skubėti. Maistą svarbu kuo geriau sukramtyti, kitaip gali sutrikti virškinimas. Valgyti reikia lėtai, sotumas pajuntamas tik po 20–30 minučių.

Vietoj tradicinių šventinių mišrainių paruoškite daugiau šviežių daržovių salotų su aliejumi. Išbandykite vegetariškų patiekalų, pasirūpinkite šviežiais vaisiais, lengvais vaisių desertais, želė. Duokite vaikams gerti daugiau vandens.

Sutrikus virškinimui būtina vartoti daug skysčių – ne mažiau nei 2 litrus per parą.

Pavalgius geriausia išleisti vaikus ar kartu su jais išeiti į gryną orą, o ne sėdėti prie televizoriaus, stalo ar kompiuterio.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.