Išeitis nelaikantiems šlapimo - vos 20 minučių trunkanti operacija

Daugiau nei 250 tūkstančių žmonių Lietuvoje kenčia dėl šlapimo nelaikymo. Daugelis jų vengia net prasitarti apie tai medikams ir net nežino, kad šią ligą galima įveikti. Vos 20 minučių trunkanti operacija – ir problemos nelieka.

Gydytoja urologė A.Černiauskienė įspėjo, kad dėl šlapimo nelaikymo žmogus gali prarasti darbingumą.
Gydytoja urologė A.Černiauskienė įspėjo, kad dėl šlapimo nelaikymo žmogus gali prarasti darbingumą.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jan 1, 2013, 9:23 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:02 AM

Nevalingas šlapimo tekėjimas dažniau kamuoja moteris.

Tarp penkių šiuo sutrikimu besiskundžiančių asmenų – tik vienas vyras.

Šlapimo nelaikymas sukelia daug nepatogumų. Šios bėdos ištiktos moterys vengia eiti apsipirkti, nenori lankytis pas savo draugus, bijo, kad laiku nesuras tualeto, – vien pradėjus čiaudėti ar kosėti gali užklupti nemalonumai. Dėl šios problemos vengiama ir intymių santykių.

Tai nėra vien pagyvenusių moterų liga. Šlapimo nelaikymu skundžiasi net ir 30 metų nesulaukusios moterys – toks negalavimas užklumpa vieną iš šešių šio amžiaus moterų.

Šlapimo nelaikymas kamuoja ir įvairaus amžiaus vyrus. Šis sutrikimas gali atsirasti po įvairių operacijų, dėl neurologinių ligų.

„Nevalingas šlapimo tekėjimas labai vargina, sukelia daug nepatogumų kasdieniame žmogaus gyvenime”, – teigia Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Urologijos centro docentė Aušra Černiauskienė.

Pasaulio sveikatos organizacija šlapimo nelaikymą priskiria prie ligų, dėl kurių smarkiai nukenčia paciento gyvenimo kokybė. Jis gali prarasti darbingumą, jaustis atstumtas kitų. Tai liga, veikianti žmogaus gebėjimą bendrauti, sukelianti daug dvasinių ir fizinių kančių.

Kodėl išsivysto šlapimo nelaikymas? Šis sutrikimas gali išsivystyti dėl sunkaus fizinio darbo, pernelyg intensyvaus sportavimo, vidurių užkietėjimo, lėtinio kosulio, šlapimą skatinančių vaistų vartojimo.

Jaunoms moterims tarpvietės raumenys nusilpsta po abortų arba gimdymo traumų. Nevalingo šlapinimosi grėsmė iškyla ir dėl menopauzės. Kai sumažėja lytinių hormonų estrogenų, suglemba raumenys. Įtakos turi ir nutukimas, pilvo ertmės operacijos.

Vyrams ši problema dažniau išsivysto po prostatos pašalinimo dėl vėžio, spindulių terapijos, atlikus gerybinės prostatos adenomos operaciją, po šlaplės plastinių operacijų, traumų.

Tiek moterims, tiek vyrams šlapimo laikymas gali sutrikti dėl vadinamosios dirglios šlapimo pūslės, kai pūslė per dažnai susitraukia.

Dėl šlapimo nelaikymo gali būti skiriami medikamentai, kineziterapija, gydomoji mankšta. Kai tai nepadeda, siūlomas chirurginis gydymo būdas.

Santariškių klinikų Urologijos centre šlapimo nelaikymas moterims ir vyrams yra gydomas minimalia invazine operacija – pasaulyje šis gydymo metodas taikomas nuo 1995-ųjų.

Pacientei atlikus du mažus maždaug vieno centimetro ilgio pjūvius ir mažą makšties pjūvį, po šlaple pakišamas specialus raištis, stiprinantis tarpvietės atramą ir pagerinantis šlapimo sulaikymą.

Minimali invazinė operacija trunka apie 20 minučių. Į namus pacientė išleidžiama praėjus 1–2 dienoms, į darbą gali grįžti po 2–4 savaičių.

Chirurginis gydymas moterims teikia daug vilčių: minimalios invazinės operacijos dėl šlapimo nelaikymo rezultatais džiaugiasi net 95 proc. moterų. Jos grįžta prie normalaus gyvenimo ritmo.

Gydant vyrų šlapimo nelaikymą Santariškių klinikų Urologijos centre taip pat taikoma minimali invazinė operacija.

Jos metu įsiuvamas pošlaplinis raištis. Tai iš silikono pagaminta maždaug pusės centimetro storio juostelė, kurios ilgis – 25–30 centimetrų, o jos viduryje – speciali pagalvėlė.

Implantas gerina šlapimo sulaikymą, po operacijos jį įmanoma koreguoti. Tokios operacijos efektyvumas vyrams – iki 85 proc.

Bet ne visiems vyrams toks gydymas prieinamas, nes Valstybinė ligonių kasa nekompensuoja pošlaplinio raiščio, kurio kaina – per 5 tūkst. litų.

„Šlapimo nelaikymu sergantys vyrai jaučiasi nuskriausti, nes moterims dėl tos pačios ligos operacijos yra atliekamos nemokamai, o jiems tenka pirkti specialius brangiai kainuojančius raiščius.

Šiuo požiūriu Lietuva smarkiai atsilieka nuo kaimyninių šalių”, – aiškina gydytoja A.Černiauskienė. Jos teigimu, pavyzdžiui, Estijoje gydant vyro šlapimo nelaikymą yra kompensuojamas dirbtinis sfinkteris.

Svarbiausia žinoti, kad ši nemaloni bėda yra įveikiama. Pacientams reikėtų nesidrovėti apie šlapimo nelaikymą pasakyti gydytojui, o valstybė turėtų skirti daugiau pinigų chirurginiam šlapimo nelaikymo gydymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.