15 metų paauglys išrado pigų ir patikimą prostatos vėžio nustatymo testą

15 metų Jackas Andrakas sukūrė tai, ko nepavyko patyrusiems mokslininkams: paauglys išrado naują testą, skirtą prostatos vėžiui diagnozuoti. Naujasis metodas 168 kartų greitesnis ir 400 kartų tikslesnis bei gerokai pigesnis, nei visi kiti žinomi metodai, rašo bbc.co.uk.

J. Andrako prostatos vėžio diagnostikos technologija yra daug patikimesnė, greitesnė ir pigesnė nei anksčiau sukurtos.<br>"Twitter"
J. Andrako prostatos vėžio diagnostikos technologija yra daug patikimesnė, greitesnė ir pigesnė nei anksčiau sukurtos.<br>"Twitter"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:45 PM

Prostatos vėžys užima šeštą vietą tarp labiausiai paplitusių onkologinių ligų. Be to, aptikti šią ligą gana sudėtinga: simptomai pasireiškia miglotai, todėl auglys gana dažnai diagnozuojamas esant jau paskutinėse stadijose.

15 metų J. Andrakas sukūrė testą, suteikiantį galimybę nustatyti vėžines ląsteles iki tol, kol jos pradeda nekontroliuojamai skaldytis ir daugintis.

„Мano dėdė mirė nuo prostatos vėžio, todėl aš buvau suinteresuotas šios ligos diagnostikos metodais. Aš paėmiau indikatorinę juostelę, ant kurios užlašinau kelis lašus kraujo, o po kelių minučių mano daviklis nustatė mezotelio, kurio lygis gerokai padidėja esant augliui, buvimą, – teigė jaunasis mokslininkas. – Žinoma, nesitikėjau, kad mano testas bus toks greitas. Norėdamas įsitikinti, ar teisingas rezultatas, aš atlikau tyrimą iki minimumo pašalinęs nukrypimų galimybes ir išsiaiškinau, kad mano metodo tikslumas – šimtas procentų.“

Pats nustebęs dėl savo išradimo, Jackas nusprendė dalyvauti Tarptautinėje mokslinėje-techninėje medicinos srities parodoje. Į renginį susirinkę solidūs mokslininkai ir gydytojai aukštai įvertino penkiolikmečio moksleivio metodą ir įteikė jam 75 tūkst. JAV dolerių premiją.

Dabar 15 metų moksleivį ėmėsi globoti profesorius Anirbanas Mishra, pirmasis profesionaliai ir reikiamai įvertinęs šį paauglio atradimą.

Jaunasis mokslininkas jau padavė visus reikalingus dokumentus, kad galėtų užpatentuoti savo išradimą.

Įdomu tai, kad vyresnis Jacko brolis Luke'as dalyvavo toje pačioje parodoje prieš porą metų, kur laimėjo pagrindinį prizą už savo mokslinį projektą. Štai praėjusiais metais Luke'as tapo konkurso, kuriame buvo pateikti studentų moksliniai pasiūlymai ir išradimai, nugalėtoju.

Genialių brolių tėvas dirba inžinieriumi, o motina – anesteziologe. Į žurnalistų klausimą, kaip jai pavyko išauklėti talentingus mokslininkus, moteris atsakė: „Mes ne sporto sirgalių šeima, todėl užuot ėję į futbolo ar krepšinio rungtynes, susėdame prie stalo ir dalinamės savo idėjomis“.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.