Naujausia Amerikos nėščiųjų mada – ultragarso vakarėliai

Būsimieji tėveliai JAV nepasitenkina vien tuo, kad kas savaitę į socialinį tinklą „Facebook“ kelia nuotraukas, kuriose įamžinti vis didėjantys nėščiųjų pilvukai, arba į gimdyklas kviečiasi profesionalius fotografus prašydami įamžinti gimdymą.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2013-01-09 10:25, atnaujinta 2018-03-13 22:48

Šiuo metu už Atlanto plinta nauja keista mada - ultragarso vakarėliai, į kuriuos būsimieji tėveliai pasikviečia savo draugus ir artimuosius, kad gyvai visiems galėtų pademonstruoti įsčiose esantį vaisių.

Primena gydytojo apžiūrą

Ultragarso vakarėlio metu besilaukianti moteris įsitaiso svetainėje ant sofos, pilvas ištepamas specialiu geliu ir prie jo pridedamas daviklis.

Viskas atrodo, kaip gydytojo kabinete, tik šio veiksmo tikslas - ne medikui ištirti vaisių, bet parodyti būsimą vaikutį svečiams ir kartu atskleisti jo lytį.

„Tai mums dar viena proga vėl pamatyti tuos mažyčius rankų ir kojyčių pirštukus“, - interneto dienraščiui today.com savo apsisprendimą surengti tokį ultragarso vakarėlį motyvavo 29 metų būsima mama Kimberly Enderle.

Today.com žurnalistė pasakojo, kad, jeigu nepaisytumei dviejų baltais chalatais vilkinčių moterų ir zvimbiančio ultrasonografo, minėtosios nėščiosios surengtas vakarėlis nesiskirtų nuo daugybės kitų pasisėdėjimų su gėrimais, užkandžiais ir draugiškais pajuokavimais.

Galimybė surengti panašų vakarėlį, t. y. 3D arba 4D vaizdus rodančios įrangos nuoma ir profesionalių medikų iškvietimas į namus, kainuoja 100-350 JAV dolerių.

Tyrimai - ne pramogai

Mada rengti panašius vakarėlius Amerikoje sparčiai plinta, tačiau medikai įspėja ir apie panašių pasilinksminimų grėsmes.

„O kas būtų, jeigu ultrasonografu paleidus ultragarsą nepasigirstų širdelės plakimas? Arba kaip būtų, jeigu vaisius neturėtų išsivysčiusios kaukolės, galvos, smegenų? Tai nutinka dažniau, nei dauguma manome. Kas tada?“ - klausė daktarė Amber Sills, turėdama galvoje, kad paprastai ultragarso tyrimai naudojami siekiant laiku diagnozuoti chromosomų sutrikimus, apsigimimus ir padėti apytikriai apskaičiuoti vaisiaus svorį arba amniotinio skysčio kiekį, o ne pasilinksminimui.

„Lyties atskleidimas niekada nebuvo priežastis ultragarsiniams tyrimams atlikti“, - patikslino daktarė.

Lytį atskleidžia konditeriai

Tokie vakarėliai kritikuojami ir iš etiškos pusės.

Interneto dienraštis jezbel.com panašius vakarėlius pavadino „nėščiųjų, kurios yra pačios sau svarbiausios, paskutiniu siautėjimu“.

Vienas iš didžiausių ir įtakingiausių JAV internetinių tinklaraščių „Huffington Post“ tokius pasilinksminimus įtraukė į vakarėlių, kuriose nenorėtumėte dalyvauti, septintuką.

Į septintuką pateko ir daugiau su kūdikio laukimu susijusių vakarėlių. Vienas iš tokių - būsimojo kūdikio lyties atskleidimo vakarėlis, kai ultragarso tyrimo rezultatai nusiunčiami konditeriui, o jis, priklausomai nuo būsimo vaiko lyties, iškepa tortą su rožiniu arba žydru įdaru, taip pranešdamas, kas gims - berniukas ar mergaitė - tėvams ir jų draugams bei artimiesiems. Šis tortas prapjaunamas tik vakarėlio metu. Galimi ir kitokie vaiko lyties atskleidimo variantai.

„Huffington Post“ tinklaraštyje spėjama, kad nenorėtumėte dalyvauti ir nebe pirmo vaiko besilaukiančios moters dovanų lietaus vakarėlyje.

Į neskoningų pasilinksminimų sąrašą pateko ir būsimų tėčių siautėjimai. Jie panašūs į bernvakarius, t. y., būsimieji tėčiai lėbauja su bičiuliais, tik šiuo atveju švenčiama paskutinė proga pabūti ne tėvu. Ir vadinasi angliškai vakarėlis panašiai, kaip bernvakaris - „Dadchelor party“.

Švenčiamos ir skyrybos

Tarp neskoningiausių - ir depiliavimosi vakarėliai, kai geriant vyną grupė draugų dalyvauja plaukų šalinimo vašku, taip pat ir nuo intymių vietų, procedūroje. Per šį pasilinksminimą visiems susirinkusiems šalinami nepageidaujami kūno plaukai, taip pat fotografuojamasi ir dalijamasi įspūdžiais apie depiliacijos potyrius.

Dar vienas vakarėlis, kuriame, anot įtakingo tinklaraščio, nenorėtumėte dalyvauti, - vienišos moters vestuvės. Tai šventė vienišei, priminanti vestuves, su dovanomis, tostais ir gausybe draugų, bet be privalomos vedybų sąlygos - antrosios pusės.

Sąrašas užbaigiamas skyrybų vakarėliu, kurio metu, kaip ir supratote, švenčiamas nesėkmingai sukurtos šeimos iširimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.