Moksleivių tėvai sujudo – vaikus puola utėlės

Daugelio pradinukų tėvus šiomis dienomis pasiekė nerimą keliančios žinios iš mokyklų. Pedagogai perspėja apie grėsmę užsikrėsti utėlėmis ir ragina atidžiau stebėti savo atžalas, apžiūrėti jų galvas. Esą šaltuoju metų laiku ypač suaktyvėja šių parazitų platinama pedikuliozė. Tačiau medikai ramina: utėlės ir šalčiai nesusiję. Visuomenės sveikatos specialistai konstatuoja, jog utėlėtumas plinta taip pat sparčiai, kaip ir gripas, o kovą su šia liga sunkina tai, kad ugdymo įstaigose dirbantys slaugytojai neturi teisės tikrinti vaikų galvų be jų tėvų sutikimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 25, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:15 AM

Dažnas prisimena, kaip sovietmečiu darželiuose ir mokyklose čia dirbusios slaugytojos užeidavo į klases ir paeiliui kruopščiai tikrindavo visų galvas. Tuokart tėvų, o juolab pačių vaikų sutikimo tokiai apžiūrai nebuvo prašoma. Tad kai kam ši procedūra kelia ne itin malonius jausmus, labiau primena viešą pažeminimą, nes tie, kurių galvose aptikdavo utėlių, neretai tapdavo atstumtaisiais.

Sergamumas sukėlė nerimą

Tačiau medikai tvirtina, jog nuolat tikrinti vaikų galvas būtina siekiant pažaboti pedikuliozę, kurios grėsmė niekur nedingo.

„Ši problema dar aktualesnė dėl to, kad ugdymo įstaigose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai neturi teisės apžiūrėti vaiko galvos, net prisiliesti prie jo negali be tėvų sutikimo. Nebent tokia teisė būtų numatyta sutartyje tarp mokyklos ir vaiko tėvų. Kiekviena savivaldybė tai sprendžia savaip“, - atkreipė dėmesį Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė. Perspėjimai, jog pedikuliozė ypač suaktyvėja šaltuoju metų laiku, medikei sukėlė šypseną.

„Tai nėra ta liga, kuriai būdingas sezoniškumas, ja galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku. Anksčiau buvo manoma, jog šia liga užsikrečia daugiausiai asocialių šeimų vaikai, tačiau patirtis rodo, jog užsikrečia bet kas. Kai kurie mokslininkai teigia, jog utėlių gali atsirasti ir patyrus didesnį stresą, psichologinę įtampą. Tačiau moksliniais tyrimais ši versija nėra pagrįsta“, - aiškino visuomenės sveikatos specialistė.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Ineta Pačiauskaitė taip pat teigė, jog utėlėtumo jokiu būdu negalima sieti su smarkiai nukritusia oro temperatūra. Šie parazitai gajūs be kuriuo metų laiku.

„Slaugytojai mokyklose tikrina vaikų galvas po kiekvienų atostogų. Paprastai sugrįžę po ilgesnio laiko į ugdymo įstaigą vaikai su savimi atsineša ir ligų, taip pat ir parazitų. Todėl nieko keisto, kad užsikrėtusiųjų aptinkama daugiau nei įprastai. Visiškai nėra pagrindo manyti, kad tai kaip nors susiję su speigu“, - tikino I. Pačiauskaitė.

Dalintis rūbais - pavojinga

Pedikuliozė arba utėlėtumas yra užkrečiama liga, kurią sukelia galvinė utėlė, parazituojanti žmogaus galvos plaukuose arba drabužinė utėlė, aptinkama rūbuose.

„Vaikai neturėtų dalintis šukomis, plaukų šepečiais, kitais plaukų priežiūros reikmenimis, galvos apdangalais ar drabužiais, nors paaugliai tai daryti mėgsta. Galvos apdangalai turėtų būti laikomi palto rankovėje, rūbinėje atskirti vienas nuo kito“, - patarė užkrečiamųjų ligų specialistė V. Pečkauskienė.

Geriausia šios ligos prevencija – asmens higiena. Tai svarbu saugantis nuo bet kokios užkrečiamosios ligos, nesvarbu, ar ji plinta per maistą ir vandenį, ar kitais būdais. Naikinti utėles efektyviausia specialiais medikamentais, kurių galima įsigyti vaistinėse.

„Ir, žinoma, tėvų dėmesys. Vaikams prausiantis reikėtų atkreipti dėmesį ir dažniau apžiūrėti galvą. Pastebėjus, kad vaikas dažnai kasosi galvą, o ypač arčiau kaklo srities ar už ausų, būtina atidžiau apžiūrėti, ar neatsirado utėlių, nes šios galvos vietos parazitams mėgstamiausios. Jokių ypatingų reikalavimų siekiant apsisaugoti nėra. Svarbu atsiminti: tai, kas mano, neturiu dalintis su kitu“, - paaiškino V. Pečkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.