Regėjimą praradęs aktorius L. Zelčius vėl džiaugiasi namų šiluma

Be to, aktorius šiomis dienomis įveikė jį kamavusį bronchitą.

Šiomis dienomis iš ligoninės sugrįžusiu aktoriumi L. Zelčiumi namuose rūpinasi jo žmona D. Juronytė-Zelčiuvienė.<br>M. Patašius
Šiomis dienomis iš ligoninės sugrįžusiu aktoriumi L. Zelčiumi namuose rūpinasi jo žmona D. Juronytė-Zelčiuvienė.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

2013-01-26 13:45, atnaujinta 2018-03-13 05:21

Iš ligoninės parvežtą menininką jo žmona 79 metų Danutė Juronytė-Zelčiuvienė palepino mėgstamu jo patiekalu - kiaušiniene su pomidorais.

Teatro ir kino legenda gydymo palatoje praleido 10 dienų. Jam buvo skirti vaistai kraujotakos sutrikimams gydyti. Po medikamentų kurso kraujospūdis vėl tapo stabilus.

Be to, aktorius šiomis dienomis įveikė jį kamavusį bronchitą.

Gripo epidemija Zelčių šeimos negąsdina - vyras nekelia kojos iš namų, o D. Juronytė-Zelčiuvienė yra pasiskiepijusi nuo šios ligos. Tiesa, baimindamasi kitokių virusų, aktorė šiuo metu stengiasi mažiau būti tarp žmonių.

Ūmius negalavimus nugalėjusį L. Zelčių kankina senos sveikatos bėdos. Po insulto jis beveik negali vaikščioti - kelis žingsnius nueiti ar atsisėsti pajėgia tik padedamas žmonos.

Sunki akių liga iš L. Zelčiaus atėmė regėjimą - menininkas mato tik šalia jo esančių žmonių siluetus.

Pastaruoju metu L. Zelčius pasijuto žvalesnis. Sėdėdamas fotelyje aktorius mėgsta klausytis radijo.

Jis domisi, kas vyksta Lietuvoje, prašo žmonos garsiai paskaityti laikraščius.

Vieni mėgstamiausių L. Zelčiaus užsiėmimų - domėjimasis Lietuvos istorija ir eilėraščių klausymas.

Žmonai paskaičius Maironio, kitų žinomų poetų eiles, jis stengiasi prisiminti žodžius, kuriuos anksčiau buvo išmokęs.

L. Zelčius turi sukaupęs daug knygų apie mūsų šalies istoriją - nuo valstybės kūrimosi XIII amžiuje iki naujausių laikų.

D. Juronytės-Zelčiuvienės gyvenimas iš esmės pasikeitė po to, kai jos vyras atgulė į ligos patalą ir nebepajėgė pats atsikelti iš lovos. Tai įvyko prieš trejus metus.

Atsisakiusi vaidmenų Kauno dramos teatre, menininkė visą dėmesį skiria žmogui, su kuriuo drauge gyvena nuo 1954 metų. Moteris ne tik rūpinasi buities reikalais - ji savo vyrui tapo langu į pasaulį.

Tėvams daug padeda abi kaunietės dukterys - poetė Dovilė Zelčiūtė ir psichologė Kritina Zelčiūtė su savo šeimomis. Aktorių pora turi keturias anūkes.

Anksčiau L. Zelčių prižiūrėjo dvi slaugytojos, bet viena išvyko gyventi į užsienį, o kita pasiligojo.

Kol žmona ieško kitos slaugės, pas L. Zelčių atvyksta Samariečių bendrijos narys Andrius, kuris padeda jam atsikelti, pasodina į fotelį.

Daugybę vaidmenų sukūrę aktoriai L. Zelčius ir D. Juronytė-Zelčiuvienė nuo 1985 metų gyvena kukliame dviejų kambarių bute Vasario 16-osios gatvėje.

Garsūs menininkai nesiskundžia valstybės institucijų dėmesio stoka, bet pasigenda teisingumo.

„Žmonės ieško teisybės, bet įstaigose neranda nieko, išskyrus kartėlį. Tai skatina emigraciją. Įstatymai tarnauja ne visuomenei, o tiems, kurie juos kuria“, - nusivylimo neslėpė D. Juronytė-Zelčiuvienė.

Aktorių kūrybinis palikimas - milžiniškas

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi apdovanotas L. Zelčius teatre, kine ir televizijoje sukūrė per 100, jo žmona D. Juronytė-Zelčiuvienė - per 80 vaidmenų.

Abu aktoriai buvo ir kai kurių publikos pamėgtų spektaklių režisieriai.

L. Zelčius vaidino filmuose „Herkus Mantas“, „Čia mūsų namai“, „Raudonmedžio rojus“, „Vizitas pas Minotaurą“, „Devyni nuopolio ratai“, garsiame televizijos seriale „Giminės“.

Kauno dramos teatre aktorius dirbo ir patyręs insultą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.