Nėštumas – moters sveikatos išbandymas

Studijos, karjera, santuoka, nėštumas, kūdikis... Šiuolaikinės moterys skrupulingai dėlioja gyvenimo planą neskubėdamos džiaugtis motinyste. Dažniausiai pirmąją atžalą lietuvės pagimdo būdamos maždaug 26 metų. Šiam gyvenimo iššūkiui jos neretai ruošiasi atsakingiau, nei kadaise tai darė jų mamos.

Pasitikti į pasaulį besibeldžiančią naują gyvybę turi ruoštis ne tik moterys, bet ir vyrai.<br>„Reuters” nuotr.
Pasitikti į pasaulį besibeldžiančią naują gyvybę turi ruoštis ne tik moterys, bet ir vyrai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:19 AM

Vilniaus gimdymo namų Konsultacijų centro duris vis dažniau praveria moterys, tik po kelių mėnesių ar pusmečio planuojančios pastoti: teiraujasi, kokius tyrimus reikėtų atlikti, kaip paįvairinti savo valgiaraštį, pakoreguoti dienotvarkę, kad planuojamas nėštumas būtų sklandus, o naujagimis gimtų sveikas.

„Nėštumas – moters sveikatos išbandymas.

Tam mama savo dukterį turėtų ruošti nuo vaikystės – skatinti sveikai maitintis, sportuoti, laikytis higienos, tikrintis sveikatą.

Planuojant šeimos pagausėjimą verta apsilankyti ne tik pas ginekologą, bet ir pasirodyti terapeutui, oftalmologui, odontologui, išsigydyti, jei yra kokių nors negalavimų.

Reikėtų prisiminti ligas, varginusias nuo mažens, pradedant inkstų ir šlapimo takų infekcijomis, dažnomis peršalimo ligomis, širdies, akių bei kitomis patologijomis.

Nėštumo metu įvairūs praeities negalavimai gali vėl pasireikšti ir kenkti ne tik būsimajai mamai, bet ir jos kūdikiui.

Svarbu žinoti ir savo bei partnerio genealoginį medį: jei šeimoje būta apsigimimų, rimtų negalavimų, jie gali persiduoti ateities kartoms.

Kilus įtarimams svarbu pasikonsultuoti su genetikais”, – sakė Vilniaus gimdymo namų Konsultacijų centro vedėja, gydytoja akušerė-ginekologė Elena Garšvienė.

Papasakoti apie savo norą susilaukti atžalų ginekologui reikėtų kaip galima anksčiau.

Dėl apsigimimų, susijusių su nervinio vamzdelio patologija, profilaktikos tris mėnesius prieš pastojant ir pirmąsias dvylika nėštumo savaičių moterims rekomenduojama vartoti folio rūgštį.

Taip pat svarbu kuo anksčiau iki pastojant nustoti rūkyti, atsisakyti alkoholinių gėrimų.

„Anksčiau dažnai pasigirsdavo kalbų, kad nėščiosioms galima pakelti šampano ar vyno taurę.

Nieko panašaus – nei rūkymas, nei alkoholio vartojimas nėra suderinami su nėštumu.

Žalingų įpročių turinčios moterys gimdo mažesnio svorio vaikus, neatsparius plaučių ligoms ar turinčius abstinencijos požymių.

Tai toli gražu ne vienintelės grėsmės”, – pabrėžė E.Garšvienė ir pasidžiaugė, kad rūkančių nėščiųjų pastaraisiais metais ypač sumažėjo.

Neskubėti pastoti turėtų moterys, kurias vargina skydliaukės funkcijos sutrikimai bei chroniškos ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, nuolat vartojančios vaistus.

Pasikonsultuoti su specialistais būtina ir antsvorio turinčioms moterims. Svarbu nustatyti, kokia to priežastis: jei liga – gydyti, jei ne – sureguliuoti mitybą.

Būsimosios mamos turėtų ypač rūpintis savimi – sportuoti, pabūti gryname ore, gerai išsimiegoti, vengti streso, valgyti kokybišką maistą.

Visa tai ne tik padės gerai jaustis nėštumo metu, bet ir taps tvirtu geros būsimo vaiko sveikatos pamatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.