Ar visi dantų implantai vienodi?

Paprastai žmonės galvoja, ką kramtyti. Tačiau ateina toks metas, kai tenka sumąstyti ne tik ką kramtyti, bet ir kuo... Kuo pakeisti prarastus dantis, žmonės suko galvas šimtmečius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2013, 2:06 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:49 AM

Pirmasis JAV prezidentas George’as Washingtonas nešiojo dantų plokštelę, pagamintą iš pjaustyto begemoto kaulo, prie jo buvo pritvirtinti žmonių, asilo ir arklio dantys. Anuomet tai buvo pažangi technologija! Anglijos karalienė Elizabeth I, gyvenusi 16 a., prieš pasirodydama viešumoje, vietoj iškritusių dantų į tarpus prisidėdavo balto audinio gniutuliukų.

Tačiau mokslas ir technologijos žengia pirmyn. Japonų mokslininkai tobulina metodus, kurie leis atauginti iškritusius dantis, o mes kol kas galime džiaugtis tobulais dantų implantais, kuriais dantys pakeičiami per vieną dieną. Mokslininkai iš kamieninių ląstelių jau yra atauginę dantis pelei. Tikėtina, kad po 100–200 m. implantologai galės kiekvienam pacientui atauginti nuosavus dantis. Odontologija vystosi būtent ta linkme. Liko išmokti valdyti procesus taip, kad dantis ataugtų reikiamoje vietoje. O kol dar dantys patys neatauga, pažangiausias išsigelbėjimas – aukštos kokybės implantai.

Organizmas atpažįsta kaip savą

Pasak Kauno odontologijos klinikos „Dantų priežiūros centras” vadovo Simono Bankausko, dantų impantas – tai nedidelis, titano varžtelis, įsriegiamas į žandikaulį. Pradžioje jis fiksuojamas mechaniškai. Po 2–4 mėn. kaulinis audinys jį „pripažįsta” kaip nuosavą. Implantas įauga, tampa nepajudinamas ir tvirtas. Naudojant „Nobel Biocare” implantus, naujas laikinas dantukas dažniausiai yra uždedamas iš karto po to, kai įsriegiamas implantas. Moksliniais tyrimais patvitrinta, kad specialus TiUnite implantų paviršius padeda jam intensyviai integruotis į kaulinį audinį.

Implantai skiriasi kokybe ir pritaikymo galimybėmis

Šiuo metu pasaulyje implantus gamina daugiau nei 300 kompanijų. Tačiau „Nobel Biocare” implantai išsiskiria ne tik atliktų mokslinių ir klinikinių tyrimų gausa, bet ir unikaliomis pritaikymo galimybėmis.

„Kai renkatės implantus, pasidomėkite, kokia kompanija juos gamina, kiek metų ji gyvuoja, ar ji žinoma, populiari, patikima. Patikimi ir vertinami gamintojai labai daug investuoja į mokslinius tyrimus. Jie nuolat tobulina savo produktus, kartu su jais kuria naujas sistemas, pacientui labiausiai priimtinas gydymo metodikas ir iš esmės diktuoja pažangos tendencijas odontologijoje. Labai svarbios yra ir gamintojų suteikiamos garantijos. Jei tai ilgalaikė ar net viso gyvenimo garantija, svarbu, ar kompanija dar gyvuos, kai ateis laikas ją įvykdyti. „Nobel Biocare” žinoma jau beveik 50 metų. Tai seniausiai pasaulyje gyvuojanti implantų gamintojų kompanija, savo veiklą pradėjusi sulig pirmuoju prof. P.I.Branemarko įsriegtu implantu. Šis švedų mokslininkas ir sukūrė implantus kaip pažangiausią būdą atkurti prarastus dantis. Pirmieji konkurentai atsirado tik po 20 metų”, – pasakojo S.Bankauskas.

Gydytojo S.Bankausko teigimu, implantus gaminančių firmelių pridygsta, kaip grybų po lietaus, bet po to taip pat greitai ir tyliai jos dingsta. Dantų implantams „Nobel Biocare” suteikiama viso gyvenimo garantija.

„Rinkdamiesi implantus žmonės dažnai pasikliauja gydytoju, tačiau atsižvelgia ir į kainą. Retas pacientas ateina žinodamas, kokio gamintojo implanto norėtų. Tai medikus šiek tiek stebina. Juk implantas – kaip kūno dalis, tai daug svarbiau nei batai, laikrodis ar automobilis. Deja, kol kas žmonės to iki galo nesuvokia ir yra linkę eksperimentuoti savo sveikata”, – perspėjo gydytojas.

Kompanija „Nobel Biocare” garsėja unikaliomis maksimaliai gydymo laiką sutrumpinančiomis implantavimo metodikomis. Momentinis implantavimas leidžia procedūrą atlikti per vieną vizitą – naujas dantis ant implanto uždedamas iškart po to, kai pašalinamas sugedęs. Taikant „All-on-4” (angl. visi ant keturių) metodiką, ant 4 įsriegtų implantų pritvirtinami visi žandikaulio dantys. Ši metodika taikoma pacientams, netekusiems visų dantų, o pati procedūra atliekama vieno vizito metu. Visos „Nobel Biocare” rekomenduojamos implantavimo metodikos yra moksliškai pagrįstos ir patvirtintos klinikiniais tyrimais.

Pasak Vilniaus odontologijos klinikos „Helika” vadovo ir kompanijos lektoriaus Baltijos ir Rytų Europos šalyse Broniaus Sidaravičiaus, gydymo metodikos ištobulintos taip, kad pacientas nejaučia diskomforto, o dantys atkuriami per maksimaliai trumpą laiką.

Daugiau apie šią ir kitas procedūras galite paskaityti "Nobel Biocare" puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: L. Kaščiūno komentarai apie pratybas „Neatidėliotinas atsakas 2024“