Nosį iš slogos išvaduoja druskos kompresai

Kodėl atsiranda sloga?

Kaip greičiau atsisveikinti su nosinaitėmis?<br>123rf
Kaip greičiau atsisveikinti su nosinaitėmis?<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-10 22:58, atnaujinta 2018-03-12 05:25

Rusų rašytojas Nikolajus Gogolis parašė apysaką apie nosį, kuri, supykusi ant šeimininko, pradėjo gyventi savo gyvenimą, pridarydama jam nemalonumų. Tad jei nekreipsite dėmesio į slogą, galite „supykdyti“ ne tik nosį, bet ir visą organizmą. Sutrikus šio organo darbui, pažeidžiamos pagrindinės jo funkcijos - kvėpavimo ir apsauginė.

Kodėl atsiranda sloga?

Slogos, kurią gydytojai vadina rinitu, kaltininkai virusai plinta oro-lašeliniu keliu. Ar ligai pasiduodama ar ne, priklauso nuo imuniteto. Stipriomis apsauginėmis funkcijomis „apsišarvavęs“ organizmas kelias dienas kenčia nuo temperatūros, bet komplikacijų išvengia. Jei imunitetas silpnas, galima ne tik temperatūra, bet ir kosulys su sinusitu - nosies gleivinės uždegimas.

Sloga gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių - oro užterštumo, alergijos ir kitų.

Ar sloga gali praeiti savaime?

Taip, tačiau gydytojai tvirtina, kad slogą gydyti būtina. Viena vertus, kai nosis užgulta, sutrinka uoslė ir apetitas, sumažėja darbingumas, neramus būna miegas.

Kita vertus, esant susilpnėjusiam imunitetui, sloga gali tapti lėtine ir baigtis komplikacijomis - haimoritu (žandinio ančio uždegimu), otitu (ausies uždegimu) ir net meningitu (smegenų dangalų uždegimu).

Svarbu išsiaiškinti, ar nėra iškrypusi nosies pertvara. Jei taip, tai miegodami kvėpuojate per burną. Oras nefiltruojamas, nedrėkinamas, burnos gleivinė išdžiūsta, - nuo to pirmiausia kenčia viršutiniai kvėpavimo takai, nervų ir širdies bei kraujagyslių sistema.

Esant užgultai nosiai, organizmas negauna pakankamai deguonies, dėl to padidėja vidinis galvos smegenų spaudimas, sukeliantis galvos skausmą. Štai kodėl būtina atkurti galimybę normaliai kvėpuoti. Jei nustatoma iškrypusi nosies pertvara, ją pakoreguoti galima mažai invazyviais metodais.

Ką siūlo liaudies medicina?

Vos tik pajutote, kad peršalote, pakaitinkite nosį: į nedidelį medvilninį ar drobinį maišelį įberkite rupios druskos (geriau jūros), pakaitintos keptuvėje. Maišelį priglauskite virš nosies ir palaikykite 10-15 min. Druskos temperatūra turi būti priimtina, - ne per karšta.

Slogą gydo ir inhaliacijos procedūros. Saują šalavijo lapų ir 2-3 lašus rozmarino aliejaus užpilkite litru verdančio vandens, perkoškite ir kvėpuokite garais, pridengę galvą frotiniu rankšluosčiu. Šią procedūrą kartokite du kartus per dieną po 10 min.

Šviežių alavijo sulčių (po 3 lašus į kiekvieną šnervę) lašinkite 4 kartus per dieną, atlošus galvą atgal. Po to masažuokite nosies sparnus. Iš pradžių galite čiaudėti, bet po to nosis pradės kvėpuoti!

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.