Ką daryti, jei ką tik peršalote?

Pašalote ir jums šiek tiek pakilo temperatūra? Nepulkite iškart gerti medikamentų - nedidelis karščiavimas sudaro nepalankias sąlygas ligos sukėlėjams. Be to, nemaža dalis vaistų nuo peršalimo gerina savijautą, tačiau pačios ligos negydo. Jei jūsų nekamuoja jokios kitos ligos, per keletą dienų organizmas gali pats įveikti peršalimą. Padėkite jam štai kaip:

Nepulkite iškart gerti medikamentų - nedidelis karščiavimas sudaro nepalankias sąlygas ligos sukėlėjams.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Nepulkite iškart gerti medikamentų - nedidelis karščiavimas sudaro nepalankias sąlygas ligos sukėlėjams.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

2013-02-11 14:00, atnaujinta 2018-03-12 04:24

Užsiplikykite karštos vaistažolių arbatos – daug! Patogiai įsitaisykite lovoje ir gurkšnokite ją su medumi. Nesėdėkite lovoje pusnuogiai – apsirenkite lengvais, beveik visą kūną dengiančiais drabužiais. Nepakenks ir šalikėlis ant kaklo.

Prieš nakties miegą pamirkykite pėdas karštoje vonelėje – su arbatžolėmis ar druska. Įtrinkite įkaitusias pėdas kamparo, eukalipto tepalu ar tiesiog degtine, apsimaukite vilnones kojines ir gulkitės į lovą. Net jei karšta, nekaišiokite kojų iš po antklodės ir nenusimaukite kojinių – gulėkite ir prakaituokite.

Vartokite daugiau vitamino C – pavyzdžiui, kas dvi tris valandas, tik žiūrėkite, kad bendra dozė neviršytų 1 g per parą.

Vartokite imunitetą stiprinančių augalų – ežiuolės, imbiero, česnako, svogūno. Galite pasirinktą produktą maišyti su medumi, citrina ar paruošti kažkaip kitaip, kaip jums patinka. Imbierą galima papjaustyti ir užplikyti virintu vandeniu - tai skani ir sveika arbata.

Pasigaminkite organizmą stiprinančio buljono: stipraus vištienos sultinio su daržovėmis ir česnako skiltelėmis.

Jei skauda gerklę, jaučiate, kad užgulė nosį, paruoškite inhaliaciją su liepžiedžiais, šalavijais, čiobreliais ar ramunėlėmis. Garų terapija efektyviai gydo slogą, gerklės uždegimą (faringitą), bronchitą, tonzilitą.

Inhaliacija nuo peršalimo: 3–4 šaukštus pušų pumpurų pavirinkite ant nedidelės ugnies 15 minučių. Tada nukelkite puodą ir pakvėpuokite garais 15 minučių. Ši inhaliacija valo bronchus, lengvina atsikosėjimą.

Inhaliacija nuo slogos: 1 litre karšto vandens ištirpinkite 4–5 šaukštus geriamosios sodos. Pasilenkite virš indo ir kvėpuokite pakaitomis tai nosimi, tai burna. Ši inhaliacija sudrėkina nosies, gerklės gleivinę, padeda atsikosėti, mažina nosies užgulimą.

Pavartokite papildomai cinko. Pagal dar 1997 m. paskelbtus tyrimus, suaugę žmonės, kurie vartojo cinko pastiles, peršalę patyrė mažiau ligos simptomų ir sutrumpino ligos laiką. Cinko galite gerti peršalimo pradžioje - kai ligos simptomai išnyks, jo nebevartokite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.