Dvylikametės dukters širdį lietuvė patikės tik prancūzų medikams

Pažadas, kad vaikas po sunkios operacijos liks gyvas, tėvams užaugina sparnus. Per mažiau nei dvi savaites 12-metės širdies transplantacijai motina (pavardė redakcijai žinoma) iš aukotojų surinko 97 tūkst. litų paramos.

Vaikams svarbu sukurti jaukią aplinką.<br>D. Umbrasas
Vaikams svarbu sukurti jaukią aplinką.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 12, 2013, 1:32 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:37 AM

Širdies transplantaciją nemokamai pasiruošę atlikti Lietuvos gydytojai. Tačiau tėvai šios pagalbos atsisako. Jie mieliau užstatytų namus ir parduotų kelis hektarus žemės, bet dukters Lietuvoje neoperuotų.

„Prancūzijoje sakė – 80 proc., kad mergaitė išgyvens. Lietuvoje jokios garantijos nedavė. Noriu, kad ta operacija būtų padaryta Paryžiuje“, - kūkčiojo 12-metės motina iš Vilniaus rajono.

Jos duktė nuo kūdikystės kenčia dėl nesveikuojančios širdies, vis lankosi pas medikus.

Mergaitės būklę stebėjusi Santariškių klinikos gydytoja Rita Sudikienė buvo pritrenkta, sužinojusi apie tėvų sprendimą. Ji iš žurnalistų sužinojo apie šeimos planus transplantaciją daryti kitoje šalyje.

„Mergaitei būtina transplantacija. Mes jau seniai siūlėme tai padaryti, tačiau šeima susilaikydavo. Niekada asmeniškai neišsakė jokių priekaištų“, - sakė gydytoja.

12-metės motina tikino esanti dėkinga Lietuvos gydytojams ir nekaltina jų. Jai buvo reikalingos garantijos, kad dukra išgyvens po operacijos.

„Apie garantijas kalbėti labai rizikinga. Jums duos 85 proc., o pasirodys, kad tebuvo 55 proc., kas tada?“, - klausė Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė. Anot jos, medikai nuolat diskutuoja šia tema, svarsto, ar apskritai tokiais atvejais galima duoti garantijas.

Su prancūzu susipažino ligoninėje

„Nuo pat tada, kai dukrai suėjo pusė metų girdžiu, kad ji negyvens. Gydytojai stumdė vaiką nuo vieno specialisto prie kito“, - guodėsi 52-ejų motina.

Atsitiktinai ligoninės koridoriuje prieš keletą metų ji susipažino su prancūzu, kuris padėjo rasti medikus Paryžiuje. Anot motinos, Prancūzijos gydytojai nustatė, kad nėra taip blogai, kaip mergaitės motinai buvo sakoma Lietuvoje.

Ją sužavėjo Prancūzijos medikai, kurie viską paaiškino, perspėjo, kiek mergaitė gyvens po operacijos, o priimti sprendimą leido šeimai.

Pernai lapkritį motina su dukra ir vėl apsilankė Prancūzijoje, kur medikai paragino kuo greičiau daryti transplantaciją. Ir taip labai didelė mergaitės širdis pradėjo dar labiau augti, plaučiai nebegalėjo normaliai dirbti.

Operacijos kaina – 400 tūkst. litų

Motina ėmė aktyviai ieškoti, kas padėtų surinkti reikiamą pinigų sumą. Į pagalbą šeimai atėjo pažįstami ūkininkai, vienas savivaldos politikas atidarė sąskaitą banke aukoms rinkti. Sekmadienį keliose bažnyčiose buvo renkamos aukos mergaitės operacijai.

500 litų per mėnesį uždirbanti moteris buvo pasirengusi užstatyti namą, kad tik surinktų apie 80 tūkst. litų. Vyras, buvęs medicinos darbuotojas, darbo neteko dėl to, kad nemokėjo lietuvių kalbos. Šiuo metu yra bedarbis.

Širdies transplantacija Paryžiuje kainuoja 400 tūkst. litų. 80 proc. sumos padengia Europos Sąjungos sveikatos draudimas. Šeimai reikia surinkti likusią dalį.

„Esu labai dėkinga visiems, kas aukojo, kas išgirdo mūsų prašymą. Kovo 19 dieną pasirašysiu dokumentus, kurie leis atlikti operaciją. Tada lauksime donoro“, - graudinosi mergaitės motina.

Mergaitė serga sunkia širdies liga – dilatacine idiopatine miokardiopatija. Šiuo metu ji slaugoma Prancūzijos ligoninėje. Jei atsirastų donoras, Prancūzijos gydytojai širdies persodinimo operaciją galėtų atlikti jau kovo mėnesį.

Tėvai nesuvokia vaiko būklės

20 metų vaikų kardiologe dirbanti R. Sudikienė nerimavo, kad tėvai nesuvokia, kokia mergaitės būklė. Jos teigimu, sulaukti donoro kitoje šalyje bus kur kas sunkiau. „Pirmiausia donorai skiriami tos šalies piliečiams“, - tikino gydytoja.

Lietuvoje donoro širdies transplantacijai vaikams yra tekę laukti ir metus. Jei vaikų širdelės nusilpsta, jie prijungiami prie dirbtinės širdies, kol sulaukia donoro.

Gydytoja aiškino, kad dėl 12-metės buvo padaryta viskas, kas įmanoma. „Viskas aukščiausiam lygyje aptarta, siūlėme šeimai geriausius sprendimus. Asmeniškai niekam tėvai neišsakė jokio nepasitenkinimo. Tik visą laiką atsisakydavo siūlomos pagalbos“, - prisiminė medikė.

Mergaitė – viena iš keturių Lietuvos vaikų, šiuo metu laukiančių širdies transplantacijos.

Lietuvoje – puikūs kardiologai

Mūsų šalis garsėja profesionaliais kardiologais ir širdies chirurgais. Pernai birželį Santariškių klinikose 4 kilogramus sveriančiam 3 mėnesių kūdikiui buvo persodinta širdis, kurią kariai sraigtasparniu atgabeno iš Rygos.

Transplantacijai vadovavo Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro dr. Virgilijus Tarutis. Dabar berniukui 11 mėnesių. Jis vis dar slaugomas Santariškių klinikose, jaučiasi gerai.

Iš viso Lietuvoje širdis persodinta šešiems vaikams. Du iš jų vėliau mirė nuo infekcijų. Vienas berniukas su persodinta širdimi gyvena jau aštuntus metus.

Lemtinga klaida – per mažas dėmesys 

Neįgalių vaikų šeimoms padedančio fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė augino du neįgalius vaikus. Jos manymu, ši šeima – klasikinis pavyzdys, kai tėvai į užsienio medikus kreipiasi ne dėl vaiko gerovės, bet dėl savo emocijų:

„Dažnai šeimos, kurios augina sergančius ar neįgalius vaikus, susiduria su gydytojų šaltumu, abejingumu, jaučiasi jų nuvertinti. Niekas nenori to patirti.

Dėl to prieš sveiką protą laimi įžeisti jausmai – tėvai ieško, kas juos suprastų, atjaustų. Dažnai paieškos nuveda į užsienį. Paslaugoms prireikia pinigų. Surinkti pinigai mergaitės operacijai – tai tarsi patvirtinimas tėvams, kad žmonėms rūpi jų problema ir jie patys.

Pinigų surinkimas kompensuoja dėmesį, kurio taip reikia tėvams.

Nekaltinu mamos dėl to. Pati tai patyriau. Jos poreikis būti pastebėtai sunkioje situacijoje – labai suprantamas.

Tokie pabėgimai į užsienį yra per mažo rūpesčio šeima pasekmė. Gydytojai susitelkia į savo funkciją ir pamiršta, kad sergant vaikui visa šeima yra reikalinga palaikymo ir supratimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.